Stranica 981 od 4579
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:12
od McGruja
Iskreno, od dobre dunje nema dalje
A to je tesko naci, ko dobar Golf 2

Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:13
od Heineken
^
+1
@ nikaragva
koju sortu sljive planiras da sadis, cacanka?
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:26
od stefanan
McGruja napisao:Iskreno, od dobre dunje nema dalje
A to je tesko naci, ko dobar Golf 2

Te vocne rakije je malo teze napraviti da valjaju,posebno dunju. Sljivu je najlakse,tu nema nikakve filozofije.
Meni je zao sto ove godine ja i cale nismo ispekli rakiju,ali jbg. Valjda cemo sledece godine
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:30
od McGruja
Tesko je, znam
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:42
od nikaragva
Planiram da posadim cacanku rodnu, par komada sad u novembru, dvogodisnje sadnice. Sledece godine bi vec trebalo da bude sljiva na njima.
Sto se tice proizvodnje rakije, jbg, ima dosta privatnih proizvodjaca, domacina, koji se kunu u kvalitet svoje rakije. Lakse ce podneti da mu kazes da mu je zena kurva, nego da mu kazes ne valja ti rakija
Skupljao sam znanje od svakoga i gledao gde grese ljudi. Vecina znanja koje imam je od tehnologa. Ima ljudi koji su neke (dobre) stvari radili i ponavljali iz generacije u generaciju, ali nemaju pojma zbog cega. Tek kada spojio price tehnologa i te radnje, skontao sam zbog cega ... Ima i losih koji se prenose s kolena na koleno, naravno.
@delija
Svakako da postoji razna pica na planeti i da mi nismo nicim posebni, po tom pitanju. Ali ono sto je tesko jeste da mi obicni smrtnici pijemo ta pica. Moj drug radi u jednoj velikoj, ogromnoj, prodavnici pica i on je zaduzen za ista. Dobre domace rakije, odnosno rakije proizvedene kod nas, se prodaju glat po 2-3000 dinara za litar. Racunaj da strana kvalitetna pica, kostaju i duplo vise. Pogotovo vina. Sto dovodi do toga da je to jednostavno preskupo za moj budzet.
Takodje i ukusi su razliciti. Neko navikne na svoju rakiju, pa su mu druge nedovoljno dobre. A to ne znaci da su manje kvalitetne.
Ne biste verovali koliko stvari utice na ukus rakije, ali to prevazilazi ovu temu, iako je nextova
Sve u svemu, meni se sad ova sljiva sto sam ispekao svidja. Mislim da sam potrefio dobro ukus i pitkost. Nazalost imao sam samo jedan kazan, jer je kucni savet odlucio da velika vecina sljiva ode u pekmez (zato i sadim nove:))
@McGruja
Nije losa dunja, medjutim tesko ces naci dobru, zaista. Dunja ima secera u sebi maksimalno, skoro koliko sljiva ima minimalno

Bukvalno od kazana od 100 litara dobijes dve tri litre prepeka

Onda ljudi natrpaju secera, pa bude vise rakije, medjutim to vise nije rakija od dunje. To je miks dunje i repe

Nisu dunje, kruske, kajsije skupe, jer su ne znam ni ja kako kvalitetne rakije. Skupe su jer se manje dobija iz voca, nego od sljiva, a pogotovo jabuka. Grozdje da ne pominjem. Ono ima duplo vise secera od najsladjih sljiva
Edit: Inace na komercijalnim rakijama, koje se prodaju i podlezu kontroli, ne sme da stoji vocna rakija, ukoliko je dodavan repin secer.
Tako da ako stoji vocna rakija, onda bi trebalo da je to 100% od voca. Znam da su inspekcije nalazile razne i povlacile sa rafova. Onda ili su ih skroz povlacili ili su menjali etikete da ne stoji natpis vocna rakija na njima.
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 14:50
od Sloba
Nikaragva, pretera ga sa cenom. Jack Daniels 0.7l je oko 2.500 dinara, e sad ako ćeš single barreli te fore, naravno da ima skupljih. U svakom slučaju, taj Džek od 20€ je pojam za 95% domaćih rakija. Ako ćemo realno, jel. Ako ćemo samo o rakijama, ima Nektar i Porečje Vučje baš dobrih rakija do tog iznosa, to nije sporno.
Poslato: 21 Sep 2014, 14:59
od McGruja
Rakija mora i da odstoji, tehnolog je cudo u procesu
Jack Daniels... Opet, ako ja biram, nema sta da trazi oko prave dunje/kruske
Na prste jedne ruke mogu da nabrojim kafane sa dobrom dunjom, i opet ce dva prsta da ostanu visak
Edit:
Ista prica je i sa dobrom kajsijom, pa i kruskom, ali tu vec i moze da se naidje na kvalitet, uz jako mnogo truda
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:04
od Sloba
Jack pominjem kao referencu, nije bitno da li je nekom bolji ili lošiji od radže, piva, vina i.t.d.
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:14
od nikaragva
@Slobo
Nisam preterao sa cenom, znam o cemu pricam
http://www.rakijapremier.com/en/proizvodi.php
Eto ti npr. tvoji sugradjani. Znam da njihova rakija nikad ne ostane da se baci, bez obzira na cenu.
Uvek osvajaju visoke pozicije u inostranstvu, neretko prva mesta.
Misljenja sam da je destilat od voca bolji, odnosno kvalitetniji zbog aroma i svega ostalog, od zitnog destilata.
Po meni viski ne bi trebao da kosta vise od 100 dinara litra, s obzirom na dostupnost sirovine
A nazalost u pravu si kada kazes da je Jack od 20e kvalitetniji od 95% rakija na domacem trzistu. Ali to smo sami krivi. To je samo odraz svega ostalog u drzavi. Kako na drumu, tako i za kazanom. To je taj mentalitet
Ja pravim rakiju samo sebi, nekad kao poklon, kada odem negde kod nekog. Ne razmisljam niti me zanima prodaja. Mozda, kada se izvestim da varam. Ovako jos uvek radim skolski

Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:22
od stefanan
Nikaragva aj mi posalji na pp neke linkove o pravljenju rakije, zanima me ta tema. Hocu i da uporedim sa tradicionalnim nacinom,dal ima razlika
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:23
od Sloba
Znam da ne preteruješ za cenu tih rakija, ali kažeš da strana kvalitetna koštaju i duplo više. Kao da taj Džek za 2.500 dinara nije dobar. Normalno, ako je odležao neki broj godina, košta dosta više, ali poenta poređenja je da ima dobrog stranog pića i za 2.000 dinara i da je isto bolje od većine rakija iz domaće proizvodnje. Ne domaće industrije, nego domaće iz dvorišta, šupa i podruma.
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:31
od dragan
cale rakiju pece vec preko trideset godina, a ja sam mu se prikljucio pre tacno deset, tad smo kupili kazan i koju godinu kasnije zasadili tj obnovili voce. pored postojecih pedesetak stabala na placu gde zive, raznih sorti, dodali smo jos nesto preko 50 stabala sljive, cacanke uglavnom, 25 kajsija ( nazalost slabo uspevaju, stabla su ekstra ali ploda ima svake 3g onako kako bi trebalo ), jos krusaka viljamovki i kojecega nebitnog za pricu, tako da sad svake godine bude po par tona raznog voca za rakiju, i svake godine ispecemo po par stotina litara za kucnu upotrebu i prodaju... posto sirovine imamo u dovoljnim kolicinama, pecemo bas kako se nama svidja i do sad nijednom nismo omanuli...
poredeci sa kupovnim ljutim picima, meni je domaca rakija ( ne samo moja, naravno, pio sam na jos nekoliko mesta, uglavnom po ulici, odlicnu rakiju ) bolja od bilo cega sto sam kupovno probao, a probao sam svasta. poslednje cemu sam dao sansu je civas 12ica, kad mi se bebac rodio otisao sam i uzeo jedan da proslavim, popio casicu-dve, i batalio. flas obicnoga jw mi se vuce vec skoro 3g po stanu, eno ima jos pola, u medjuvremenu je iscurilo litara i litara domace ljute.
sto se tice rakije kao rakije, meni se najvise svidja kajsija, i cale je ove godine ispekao odlicnu i zapecatio malo veci balon za malog, samo je steta sto je voce lose rodilo pa je nije bilo mnogo, nazalost.
jako mnogo znaci kakva je godina, meni se desavalo recimo da mi rakija od dobre godine stara 2-3g bude bolja i ukusnija od prosecne stare 10g...
edit - sa slobom se delimicno slazem, jer ljudi stvarno peku svasta, otac pece cesto i usluzno, i inace se po obicaju uzima po par litara po kazanu, kao neki vid naplate onom kome peces, medjutim, posto je covek video kako ljudi pripremaju kominu i sta sve rade, potpuno je prestao da uzima rakiju, vec samo naplacuje pecenje. sta ti vredi uzeti od nekog brlju, sta posle sa njom da radis...
sto se tice uvoznih pica, verujem da je tu situacija sarena, jer mnoga pica koja su kod nas skupa, na drugim mestima sa jos mnogo skuplja ali su na trecim jeftinija...tako da cena moze, ali ne mora puno da znaci...
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:31
od Delija
Ima i mnogo boljih i skupljih pica, ali taj Jack za 2500 din je savrsen.
Ono sto je meni jako bitno - uvek je isti.
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 15:43
od Aca BG
Rakija je majka ;-) Pečemo svake godine, ove godine šljivu, krusku i kajsiju. Pored toga glavna stvar je pravljenje vina!
Sent from my A1-830 using Tapatalk
Re: Dobro veče
Poslato: 21 Sep 2014, 16:09
od nidza
Dobra rakija je najkvalitetnije piće. Ja lično najviše volim pivo i bourbon. Rakiju mogu da pijem, ali samo vrhunsku. Matori pravi šljivu savršenstvo.
Trenutno ljuštimo vrhunsku smokvu iz 2005.
Tapatalk Pro