Ji 4Tze napisao:
mislim da ti stanovi u Belvilu i imaju nadsvetla. Ali svejedno je taj fazon odvojenih jedinica za prošli vek. Gde ćeš to naučiti nego na fakultetu, ili će neko (arhitekta) da ti objasni?
Ne razumem kako da ti to argumentujem... Recimo, sutra kupiš hibrid, je l bi se vratio na karburator?
nije ti dobar primer.
ajmo ovako - ne bih se vratio na karburator sa direktnog ubrizgavanja ( vozili smo obojica ovakve automobile pa je lakse da objasnim ) iz ociglednih razloga koje osecam na svojoj kozi - auto sa karburatorom u odnosu na adekvatan sa ubrizgavanjem ( auto sa klasicnim u odnosu na varijabilni razvod ventila itd, princip je jasan, tehniloski zastarela koncepcija u odnosu na savremeniju ), takav zastareli auto ce biti slabiji, sporiji, vise ce da trosi, i na prvu ces da primetis da je ovaj savremeniji bolji, nema potrebe da ti iko ista argumentuje.
sa druge strane, kad namestas sobu 2,5 sa 4 u odnosu na 3 sa 3,3 ( neka budu iste povrsine ) odmah ces da primetis da moras vise da se potrudis oko kombinacije namestaja, cesce ces biti ogranicen kombinacijama istih, upotrebljivost prostora ce ti kod dugacke a uzane sobe biti smanjena. nadam se da ne treba da nasiroko diskutujemo o tome... mogu na faksu da ti hiljadu puta kazu drugacije, kad krenes da motas krevet , krevetac i ormar po takve dve sobe lako ces da provalis koja koncepcija je bolja.
isto tako, a odlican primer je ovaj stan koji je okacio ftj ( koji je izmedju ostalog isto tako koncipiran da kad udes u hodnik nemas direktni izvor dnevnog svetla i gledas u zid ), a opet vezano za taj pregradni zid - sta ti mislis ako pregradni zid izmedju spavace sobe levo, i dnevne sobe nije dobro uradjen, s obzirom na povrsinu tog zida, koliko ce se cuti sve u toj spavacoj sobi? pri tome je sam tv odmah uz pregradni zid, dakle, maksimalno ce se sve preneti?
opet pricam iz licnog iskustva sve, jer imam tv sa druge strane sendvic zida kakav si opisao u postu, dakle dupla gips ploca sa svake strane i iznutra ispuna, daleko od toga da je lose, ali itekako moze bolje i nije neki izolator zvuka...
ps kad smo vec kod toga, na onom prvom stanu koji pomalo pljuckamo, samo smanjivanjem debljine pregradnih zidova mozes da ustines 2-3kvm, pa puta 2,5k evrica, pa puta broj stanova, veselje, zar ne?
Ji 4Tze napisao:
Koliko sam gledao, ima sve pokriveno od kvaliteta sive gradnje, materijala, adekvatne izolacije, bravarije, garaža je komotna, pristupi takođe, jedina mana je cena. Čak i tradicionalno loše orjentisani stanovi (ka severoistoku) imaju dobru poziciju jer je lokacija na većoj koti nego blok ispod.
70-80 i zgrade od tada, pa stvarno ne mogu da ti pružim zadovoljavajući odogovor sem što nisi kupio neki bolji, kad možeš da biraš
kakva je to adekvatna izolacija i u kom smislu? koji je uopste sastav zida? ako sam dobro video puna cigla ( losiji izolator od termo bloka i ytonga) i koja vrsta i debljina ostale izolacije? stvarno nisam video nista specijalno, mozda sam propustio nesto? isto tako po pitanju materijala i stolarije, stalno se provlace neke floskule, ali niko nesto konkretno da kaze, osim ljubitelja. koja je to bravarija i stolarija, koliko stakala imaju prozori, jesu li punjeni argonom, koja je marka parketa, kakva su ulazna vrata, takve stvari. fraza "kvalitetna gradnja" sama po sebi ne znaci nista.
jbg to sto sam ja tada kupio je u tom momentu bilo najbolje iz kombinacije vise razloga, ali to je opet druga prica. ja sam sa stanovista lokacije i same gradnje u principu zadovoljan, da ne bude zabune, samo sam naveo kompromise na koje sam morao da pristanem iz drugih razloga. neko vec rece, ne mozes da u 50 kvadrata da napravis 100 kvadrata prostorija
@ftj - nije los stan, ima sve bitne elemente, s tim sto mislim da je master bedroom trebala biti bolje iskoristena s obzirom na povrsinu iste i celog stana, a ne da ima taj dugacki hodnik, od kojih generalno ceo stan malo pati.
zatim, leva terasa je kao i dnevna soba, severno orijentisana, dakle ceo stan bi u startu trebao da se okrene u ogledalu, nadam se da se slazes?
kako god, ja bih sad na drugi pogled opet razdvojio ceo stan na dnevni i spavaci deo, dnevni orijentisao ka jugu/jugozapadu iz milion razloga, a spavaci ka severu/severozapadu, ispeglao malo te hodnike i izgubio jedno kupatilo npr, visak je. ja sad znam da ji4tze nece da se slozi sa tim jer ga nisu tako ucili na faksu, ali ni to sto ti pricaju na faksu ne mozes uzeti zdravo za gotovo. i meni su na akademiji pricali kako srbija uz maksimalno regrutno opterecenje ima potencijal od 700.000 vojnika a ja sam se prekrstio istog momenta
aviator napisao:
Pošto si "ljubitelj", znači da si, amater, diletant i nedoučen,
posto si "aviator" jel to znaci da si pilot?