grujicd napisao:Mojoj porodici više prija kad su kuhinja, trpezarija i dnevna soba jedan prostor, i da stalno imaš komunikaciju i kad si otišao do kuhinje, dok kuvaš kafu, da nema da se nosi ništa daleko već se samo prebaci tu do šanka, itd. To mnogo zavisi od ličnih preferencija, koliko se često uopšte kuva, i kad se kuva da li su to teška jela ili neke špagetice koje se naprave na brzinu. Znam ljude kojima je spojena kuhinja neprihvatljiva, kao i one koji vole slično kao mi, tako da je to potpuno subjektivna kategorija gde ne može da se kaže da je bolje ovo ili ono u apsolutnom smislu.
Naravno, sve zavisi od licnih potreba porodice, ali i mogucnosti.
Meni je kod projektovanja tog dela stana (kuhinja + trpezarija + dnevni boravak) bilo bitno da dobijem sto prostraniji prostor, ali sam zeleo da kuhinja ipak bude fizicki odvojena. Razlog su na prvom mestu mirisi od kuhinje koje je nemoguce 100% neutralisati sam aspiratorom, ipak je potrebna i potpuno odvojena kuhinja i kvalitetan aspirator (ne oni sa filterima vec pravi koji je povezan sa spoljnjim otvorom gde ispumpava mirise) i po mogucnosti prirodna ventilacija (dok radi aspirator prozor otvoren na kant a vrata kuhinje zatvorena), tek onda se dobija pun efekat zadrzavanja mirisa.
E onda, dobro je ako u sklopu te kuhinje imas "sank" koji je dovoljno komforan da porodica moze tu da se hrani barem dorucak, rucak i uzine... dok se trpezarija koristi ili samo za rucak i prilikom dolaska gostiju.
Nepotrebno je da trpezarija bude skroz fizicki odvojena i dobro je kada je u istoj celini da bi se dobilo na prostranosti zivotnog prostora gde se provodi najvise vremena, a opet trpezarija ima znacajnu ulogu i naravno da je bolja opcija kada imas kuhinju sa prinudnim stolom za obroke + pravu trpezariju, nego kada se pravi kompromis sve u jednom.
Naravno, za sve ovo je uslov dovoljno prostora. Upravo zato sam i pisao da ne treba uvek kritikovati arhitekte posto se vecina slazemo u tome sta je bolje ali nije moguce sve to strpati u mali prostor.
Evo kako kod mene izgleda ta celina kuhinja + trpezarija + dnevni boravak (po kriterijumima koje sam gore opisao).
Pogled iz trpezarija ka dnevnom boravku
Pogled iz dnevnog boravka ka trpezariji i kuhinji
Pogled ka kihinji (fizicki odvojena staklenim pregradama sa prirodnom ventilacijom + aspirator koji izbacuje sadrzaj napolje, sa prinudnim sankom za obroke)