Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od jocas »

A bazilika je morala da se zatrpa?
Slika
Kako kažu u Republičkom zavodu, ova odluka je usledila zato što niški Zavod nije podneo zahtev da se bazilika upiše u kulturna dobra, zbog čega nije pravno zaštićen i “nije bilo druge mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje”.
Međutim, u niškom Zavodu kažu da su tri godine vodili prepisku sa Republičkim zavodom oko nadležnosti, da nije postojala potrebna koordinacija i da će na ovu odluku pokrenuti spor pred Upravnim sudom.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Odrz ... ke.sr.html
Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke koja se našla na trasi Koridora 10 doživela je sudbinu mnogih arheoloških nalazišta na jugu Srbije - zatrpana je i uništena kako bi se nastavila gradnja.
Bez obzira na apele stručnjaka i Srpske pravoslavne crkve, kao i jakog pritiska javnosti da se lokalitet Kladenčište sačuva na ovaj ili onaj način, ostalo se na odluci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika da se on zatrpa.
http://www.juznevesti.com/Kultura/Zatrp ... ja.sr.html
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... rvene-Reke
http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/kultura/z ... 20949.html
http://www.niskevesti.info/zatrpana-baz ... vene-reke/
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Ma znali su oni da je tu, ako ne u fazi projektovanja, ali vec u pocetnoj fazi izgradnje tj zemljanih radova. Odnosno svaki sefic a ima ih preko 30 sto se vozikaju sa dzipicima po trasi je prolazio pored tog hrasta svaki dan kad je isao do tunela ili juznije ka preljini tj cacku. Nego se nisu nadali da ce to izazvati bunt kod mestana, a bogami i kod njihovih radnika. Da su njihovi radnici smeli da ga uklone na vreme, hrast bi verovato zavrsio u novinama kao mala slicica i kratka vest.
A inace i sa severne strane je izlaz iz tunela na nekih 700 m a posle hrasta novi tunel na 300 m. Zbog toga i nije imalo nekih solucija mnogo kao sto sam vec gore rekao. Ipak izmena trase nije posao samo glavnog izvodjaca, vec onih koji su prvo projektovali tj koridori srbije, pa onda bi moralo novo zemljiste, dozvole bla bla velika peripetija, ljude se su selili sa imanja na kojima su ziveli njihovi predaci po 200 godina i naravno niko se nije bunio jer i nema pravo kad je u pitanju autoput.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Mr.Rotor napisao:Hrast je za Srbe uvek bio sveto drvo. Mesto molitve i okupljanja.
Da, ali je stvar i u tome sto je ovaj Hrast bio jedan od 13 u Srbiji, laički da kažem svetih, zanimljivo je da se iza svakog od sad preostalih 12 nalaži šuma, nedaleko a povremeno iz šume se pojavi poneki vuk(jedna od svetih životinja Starih Slovena). Sve ovo ne bi bilo posebno da se nezna da smo kao pravoslavci zadržali dosta Paganskih običaja, slava je npr. po pohrišćavanju Srpskog naroda dozvoljena da ostane, i razne neke sitnice, možda je neko video kako ispod krova ambara seljaci drže po 2 klipa kukuruza i sl...
Uglavnom , ja mislim da je odlično što grade put, da ima gluposti i propusta -to je ko dobar dan, po mom mišljenju ma ko da je na vlasti, takav je izgleda običaj.
Inače slažem se s @nmaric1993. Živimo na prostorima gde je uvek bilo dosta akcije, koja god da je ruta birana moguće je da bi nešto moralo da se sruši, zatrpa itd.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

starac vujadin napisao:
ljubitelj napisao:.

Da li je moguce da postoje u 21. veku toliko neobrazovani ljudi da im sujeverje upravlja zivotom?

Samo se pitam :think:
Ne radi se o neobrazovanosti, nego u osnovi o brizi za prirodu. .
Briga za prirodu je ok, u tekstovima se opisuju sujeverna verovanja kao motivi da se ne sece drvo pa mi je cudno da se iko osvrce na takve pobude u danasnje vreme.

Meni je mnogo veca briga za prirodu da prestane obicaj u decembru da se masovno seku jelke i tako prodaju pa iskoriste 10tak dana kao ukras i bace u smece vec da se koriste obavezno sa busenom i vrate nazad u prirodu.
Ili da nema nekontrolisane sece suma za ogrev. Ili da nema unistavanja hrasta u januaru da bi se kitili automobili (sto mi je vrlo primitivno i besmisleno) onako stihijski do unistenja drvreta u vreme kada nije u skladu sa prirodnim zivotnim ciklusom drveta da se to radi.

Ili da se ne lome zasadjeni drvoredi po gradu, kao sto je bio slucaj na keju pored Save pre ne tako mnogo vremena.

Ja mislim da ovde u prici sa hrastom niko nije ni pomislio da brine o zastiti prirode vec da se radi o sasvim drugim motivima.

Nisam znao za taj pojam zapis drvo iz davne proslosti koji si objasnio.
I po cemu je bas taj konkretan hrast specificno poznat, zna li se ? Ili je samo mit?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Te sujeverne momente su vrlo moguće i novinari preuveličali, i sada imamo situaciju da se umesto o suštini raspravlja o sujeverju i paganstvu, kako lupaju gluposti o vampirima itd.

A na stranu ovo, uopšteno, što se neki ovakvi običaji i verovanja odmah vezuju za neobrazovanost? Imate mnoge obrazovane ljude koji su sujeverni, mnogi narodi i dalje imaju svoje običaje... Ako nam je nešto tradicija, neka je, nije odmah sve to ružno, zatucano i neobrazovano.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

S tim da su i ti običaji kod nas uglavnom deformisani i obesmisljeni. Mada sam lično stava da ih treba čuvati i negovati.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dag81 »

Tuzno je kako ljudi hoce da budu stereotipni i "moderni".
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Da su ostavili hrast, baš bi bio atrakcija i dobar štos. Jedna lepa slika Srbije koja bi obilazila svet.

Voleo bih da mi neko stručan objasni koliko je ta trulež u sredini hrasta bila problem. Ako bi on tu stajao još 100 godina, onda je šteta što nije sačuvan.

Tapatalk
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Meni nije jasna prosta stvar...Zašto je posečen, kada je trasa mogla da se pomeri malo u jednu ili drugu stranu? Realno bilo je rešenja da se auto-put izgradi, a da se hrast ne dira.

Nepojmljivo mi je da neki građevinski inzenjer, čovek koji se za to školovao, nije mogao da smisli tako nešto.

Taj hrast je ako ništa drugo imao neku sentimentalnu vrednost za građane tamošnjih naselja, jer je (koliko sam informisan) veoma star. Koliko je sam vremena trebalo da to drvo nikne i toliko stvari i događaja je preziveo, pa ga nije bilo pravedno za dan iseći kao da nije ni postojao.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dag81 »

I cvetu treva vremena da nikne i procveta pa ga uberemo.

Pitanje je jedino da li se kod tog drveta stvarno nesto desavalo, da li zaista ima istorijski znacaj. Ako je imalo onda je sramota, tj svakako je bezveze seci nesto od 200god ili rusiti ako ne narusava bezbednost.
A putevi su i ovako sa krivinama i gde treba i gde ne tako da se i ovde realno mogla izvesti blaga korekcija putanje realno ne vidim jedan jedini razlog, osim da po nekom zakonu drvo mora da bude na propisanoj udaljenosti od auto puta.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

nidza napisao:Da su ostavili hrast, baš bi bio atrakcija i dobar štos. Jedna lepa slika Srbije koja bi obilazila svet.

Voleo bih da mi neko stručan objasni koliko je ta trulež u sredini hrasta bila problem. Ako bi on tu stajao još 100 godina, onda je šteta što nije sačuvan.

Tapatalk
Mislim problem da drvo ostane uspravno ?
Koliko sam upucen to ne bi uticalo previse, imas dosta mrtvih stabala koja i dalje ostanu uspravna cak i nakon sto se skroz osuse.To je problem kod manjih stabala jer znaju da padnu od vetra,ali ovo je bilo preveliko tako da bi verovatno ostalo uspravno jos dugo godina
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

ljubitelj napisao:
starac vujadin napisao:
ljubitelj napisao:.

Da li je moguce da postoje u 21. veku toliko neobrazovani ljudi da im sujeverje upravlja zivotom?

Samo se pitam :think:
Ne radi se o neobrazovanosti, nego u osnovi o brizi za prirodu. .

Nisam znao za taj pojam zapis drvo iz davne proslosti koji si objasnio.
I po cemu je bas taj konkretan hrast specificno poznat, zna li se ? Ili je samo mit?
Ne znam kakva je istorija tog drveta, osim da je po svemu sudeći jedan od najstarijih, ako ne i najstarijih zapisa. Inače, u Srbiji ima, tj. bilo je puno zapis drva i oko toga nema neke posebne mitologije, niti oko svakog zapisa posotji neka legendarna priča, osim što je zapis pa to samo pos ebi daje neki značaj. Svako mesto ima barem jedno, a češće i više zapis stabala. Potrebno je da se uradi obred kojim drvo ima poseban značaj. Obično se biralo ili izuzetno veliko, zdravo, a ponekad i retko drvo. Najčešće hrast.

O zapisima je najviše pisao naš poznati naučnik, teoretičar religija Veselin Čajkanović.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ignorisem sve price o sujeverju i obicajima i jos jednom podvlacim: 600 godina postojis, i onda te nocu isece Zorana jer neko nije radio svoj posao na vreme, i nikom nista...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Jeste srz bila trula, ali je to najslabiji deo stabla i nije neophodna za dalji zivot drveta.

Uz malo paznje taj hrast je mogao da stoji jos decenijama bez ikakve opasnosti.

Mislim da bi bilo pregrubo reci da se nase nasledje sistematicki unistava, ali je briga ravna nuli.
Sve moze da stoji, dok ne zasmeta.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Sami sebi smo najveći neprijatelji.