Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Xepoj87 »

Cisto sumnjam da neko sa dovoljno znanja, nema pametnija posla nego da hakuje home sisteme, pali ljudima grejanje i pomera zavese :D

Haha, ne sme Delija javno da da :D
Poslednja izmena od Xepoj87 u 31 Jan 2016, 14:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ima jedan film, zove se sam u kući, i tamo se isto svašta pomeralo, figure ljudi na voziću na struju, čula se muzika, pomerali prozori... :)

Sent from my D5503 using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Radi ti sta hoce :mrgreen:

Doduse, sa bezbednosnog aspekta nikako nije dobro osloniti se samo na elektroniku, zato i postoje drugi varijante posto.
Npr. ako lopov ima opciju da dekativira duplo napajanje, samostalnu rezervu snage bezbednosnog sistema, vise tipova medjusobne komunikacije aparata u sistemu i kontrole od strane korisnika... pa nakon toga konacno i dekativira sve sisteme zastite bez upozorenja vlasniku.
Tu na scenu stupaju bezbednosne roletne sa mehanickim zakljucavanjem, blind vrata sa dodatnim iskljucivo mehanickim bravama...

Sa aspekta rizika od poplave, problema sa el instalacijama.... i pored toga sto je sve el kontrolisano, i dalje se ostavlja mogucnost i mehanicke kontrole.
Npr. imas el ventile za vodu ali pored njih imas i klasicne ventile koji su primarni, sto znaci ako nesto odradis mehanicki, dzabe elektronika pravi problem ili je neko hakuje, to sto je mehanicki blokirano nece ni moci da pokrene....
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao:Haha, ne sme Delija javno da da :D
Pa nisam lud - jos da me ubedite da treba da zidam kucu :mrgreen:
Xepoj87 napisao:Cisto sumnjam da neko sa dovoljno znanja, nema pametnija posla nego da hakuje home sisteme, pali ljudima grejanje i pomera zavese :D
Mislio sam pre na alarmni sistem, ali nije losa ideja ni da prvo izlude vlasnika da pomisli da mu je kuca ukleta :)
Poslednja izmena od Delija u 31 Jan 2016, 14:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa vec trebas da budes lud da na isti sistem povezes alarme :)

Pa naravno da treba da zidas kucu, to nije uopste dovedeno u pitanje :kezo:
Evo, ja cu biti hrabar i postaviti kako smo mi napravili nasu kucu, to jest gornji stambeni deo, cim se nadje gde je stavljeno to :)
Poslednja izmena od Xepoj87 u 31 Jan 2016, 14:24, izmenjeno 3 puta ukupno.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Kod kuce/stana ti je isto kao i kod auta, samo je sve mnogo komplikovanije i zahtevnije, ali generalno vaze ista pravila.
Obavezna je kombinacija sto vise mehanickih i el zastita, sto vise lopovu zakomplikovati zivot posto pojedinacno ne postoji 100% bezbedan sistem, ali splet vise sistema i vise tipova zastite itekako podizu bezbednost jako visoko. Jedino sto kod kuca/stanova dodatno mozes da se "igras" sa duplim napajanjima, rezervom el stane, duplim povezivanjima, blindiranim vratima....
I naravno, i pored svih sistema pridrzavati se osnovih pravila da se u kuci/stanu, koliko god obezbedjeni bili, nikada ne drzi nista vredno. Ovo je mozda i bitnije od svih sistema.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

goblin napisao:I naravno, i pored svih sistema pridrzavati se osnovih pravila da se u kuci/stanu, koliko god obezbedjeni bili, nikada ne drzi nista vredno. Ovo je mozda i bitnije od svih sistema.
:plusone:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja sam iz Transportera izvukao pouku da uvek treba imati poveci stek za beg...i naravno, reku ispod kuce.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ko ce da kopa reku na ovu vrucinu ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kad napada sneg napravi bob stazu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Xepoj87 napisao:Ja sam iz Transportera izvukao pouku da uvek treba imati poveci stek za beg...i naravno, reku ispod kuce.
I sto kila eksploziva nemoj da zaboraviš.

Sent from my D5503 using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Geza napisao:Kad napada sneg napravi bob stazu.
Pff, da cekam ja zimu...
Slika

Neka Dragane, kod nas Srba je nekretnina ipak neka sigurnost, gde posle da rentiram, si lud :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

goblin napisao:
ljubitelj napisao: Ziveo sam u takvoj slicnoj zgradi i znam da nije komforna u zimskoj klimi sa prozorima do nivoa poda. Ima razloga zasto je decenijama dokazan prozor iznad zidanog parapeta resenje koje se masovno koristi.
A zasto mislis da su prozori do nivoa poda lose resenje u "zimskoj klimi" ako se sve odradi kvalitetno?
Ja imam takvih stanova, ne samo da su prozori do poda, vec cele stranice stanova od staklenih povrsina, sto se kaze "od ivice do ivice samo staklo". I nisam primetio neke negativne nus pojave.
Zbog temperaturne raspodele po vertikali.
Definisi sta je to sve se odradi kvalitetno.
Ova zgrada o cemu sam komentarisao po meni nema tu karaksteristiku.

Kvalitetno za mene podrazumeva da je pri spoljnih -15C na povrsini prozora u nivou poda obezbedi temperatura od najamnje 18.5C a pozelno >19C.
Veoma je neugodno sedeti u prostorji gde se niz stakleni prozor/vrata/ zid sliva takozvani hladni potok vazduha.
Hladan vazduh je tezi i prirodno struji nadole i zadrzava se dole.

Termopan i slicna klasicna konstrukcija stakala ne omogucuje takve temperature povrsine stakla (unutrasnje staklo) sto se moze lako potvrditi merenjem.

Zar nisi nikada primetio da hladno dole a toplo gore u toj prostoriji gde je cela stranica u staklu?

U Evropi se preporucuje da prvih 60-80cm visine zida od poda bude tako napravljeno da obezbedi pomenutu minimalnu temperaturu. To obezbedjuje struktura zida sa U od 0.20 do 0.30. I na tom parapetu ispod hladnije prozora se postavlja grejno telo koje ima osnovni zadatak spreci hladni potok vazduha.
To je dobro opisano u literaturi, mogu uputiti na detaljnije analize, proracune i grafikone koji to objasnjavaju.

Staklene povrsine koje su blizu toga su jos uvek vise naucna fanstastika nego nesto sto je ugradjeno u stanove.

Neki pokusavaju da maskiraju problem postavljanjem duvalica toplog vazduha u podu ispod staklenog zida, neki pokusavaju da zalepe grejne folije na donje delove stakla, neki pokusavaju da infracrvenim grejalicama zagrevaju samo staklo, neki odvrnu radijatore na unutrasnjem zidu na znatno vise temperaruter od potrebnih.

Vecima se srmrzava.

Sta se desi kao otvoris zimi kliznu stenu na recimo 60 sekundi. Koliko vremena je potrebno da se ponovo uspostavi pravilna vertikalna raspodela temperature, pola sata, sat, dva sata putem prirodne cirkulacije u toj prostoriji?

Resenje sa staklenim povrsinama do poda je karakteristicno za tople mediteranske krajeve i tu se masovno koristi decenijama. Tamo nema zime i -15C ili hladnije.

Kod nas je na Vozdovcu investitora isto kao ti razmisljao i napravio stakleni pokretni zid u prostoriji sa keramikom na podu i podnim grejanjem, Koristi se kao kancelarijski prostor, u njemu sede ljudi i ne obavljaju fizicku aktivnost.

Svaki put, bas svaki put kada sam boravio jasno se oseti los komfor u delu prostorije u okolini 2metra od te staklene povrsine.

Druga firma na Novom Beogradu, arhiitektosnki biro, je isto napravila pokretnu staklenu pregradu sirine oko 4metra do poda. Isto sede ljudi, nema fizicke aktivnosti.
Resavaju tako sto odvrnu grejanje na 25C i opet je neudobno.

Poslovna zgrada na Novom Beogradu, 4 sprata, sva u staklu. Zaposleni beze iz prizemlja gde je staklo do poda, te kancelarije se smatraju za kaznu.

Uglavnom parapet sa grejenim telom i staklena povrsina iznad je resenje dokazano kao optimalno u praksi za komfor u hladnoj klimi.

Za mene je bitniji komfor boravka u prostoru nego moguci estetski dobitak velke staklne povrsine.

U toplim klimama se navedeni nedostatak potoka hladnog vazduha ne primecuje, prosto retko spoljna temperatura toliko ohladi staklo.

Tipicna razlika temperature po vertikali u prostoriji visine 2.55m je oko 3C, tj pri plafonu je toliko toplije nego pri podu. Kod prostorija sa staklom do poda ta razlika se penje i do 8C. Merio vise puta u praksi.

Ne vidim nijednu prednost u nasoj klimi resenja koja se primenjuju na Mediteranu.

Vracam se na tvoje pitanje, zasto ako se napravi kvalitetno.
Zato sto iz saznanja do sada nije mi poznato to napravi kvalitetno da je realizovano.

A krecem se i po zgradama koje su progutale i progutale novca, tj gde se koristi najbolje i gde se ne stedi.
Nigde bez obzira na kolicinu novca i najnovije, najmodernije, naj naj nisam primetio da je resen taj fenomen slivanja hladnog vazduha ka podu.

Balkonska vrata sa staklom do poda smatram nuznim zlom, prosto mora se istrpeti a ne kao neko pozeljno resenje.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ne razumem se u termodinamiku al majku mu valjda je tehnologija napredovala do sad da se takve stvari resavaju. Moj drug je tako dnevnu sobu ispred koje je terasa sirine nekih 4-5 metara gde je bilo klasicno narodno resenje sa vratima i dva prozora i radijatorom ispod njih, zamenio za dva klizna krila od poda do plafona sirine nekih 4 metara a na ostatak do zida je stavio vertikalne radijatore i zimi na -15 je u celom tom stanu neprijatno vruce, toliko da moraju da se zavrcu radijatori ili otvaraju prozori na kant. A tim resenjem je bukvalno dobio produzetak dnevne sobe i direkt kontakt sa prirodom i zelenilom ispred zgrade. Ima i resenje sa 'harmonikom' al meni se ovo cini mnogo pouzdanije i bolje.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mora izolacija dobra da se napravi na terasi. Nije dovoljno samo staviti kvalitetnu stolariju, svi zidovi gde je bila terasa, pod i plafon, moraju da se izoluju ozbiljno.

Tapatalk
Odgovori