Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od ljubitelj »

goblin napisao: Medjutim, ako je sve odradjeno kako treba, ta razlika je u praksi zanemarljiva u smislu da ljudi koji borave u tom prostoru jednostavno nece osecati nikakve znacajne negativne efekte takvog resenja.
Da, verovatno da ce takav prostor imati slabiju energetsku efikasnost, da verovatno da ce u takvom prostoru biti potrebno nesto jace grejanje, da verovatno da ce na samoj povrsini poda tik uz staklo biti niza temperatura nego da se na tom mestu nalazi zid..... ali kada bi smo zidali objekte iskljucivo i striktno vezane za sva gradjevinska pravila, onda bi trebali da radimo samo copy/paste projekte. Valjda ima nesto i u estetici, pogledu, personalizaciji, trendovima.... sto moze da se izvede a da ne ide na ustrb kvaliteta i komfora.

I kada napises kako je ta temperatura uz staklo razlicita nego u drugim delovima prostorije i obrazlozis na svoj nacin, laik bi pomislio da u toj prostoriji pored stakla bukvalno ne moze da se boravi dok u drugom kraju prostorije ljudi moraju da se kuvaju da bi se koliko toliko ugrejala cela prostorija. To je prosto nerealno i nije tacno da je problem toliko izrazen.
Razlika se u praksi sasvim lepo oseti subjektivno, objektivno to pokaze izmerena temperatura povrsine. Razlika temp stakla i zida je jasno izrazena. Neko se navikne da zivi uz problem nekome smeta problem.

Upravo se o tome radi da se pravi nesto da bude drugacije naustrb kvaliteta i komfora.

Temperatura stakla tipa termopan bude 12-14C pri spoljnih -10C. To je realno stanje, mozes i sam izmeriti ako ne verujes podacima. Nije tacno da takvu razliku ne osecaju ljudi i da je u praksi zanemariva.

Obrati paznju da ISO 7730 kvanitifikuje zonu komfora:
- da brzina strujanja vazduha ne prelazi 0.08 m/s
- da razlika temperature vazduha i temperature povrsine ostane mala
- da temperaturna razlika povrsina u prostoriji bude <5C
- da razlika temperature vazduh kod nogu i glave bude <2C za osobu koja sedi
- da subjektivni osecaj temperature varira <0.8C

Ne sporim ja da ima ljudi koji se naviknu na losije uslove od optimalnih i koji ih onda ne primecuju.
Isto tako, ima ljudi koji nisu nikada iimali priliku da duze borave u komfornom okruzenju pa misle da je stanje na koje su navikli optimalno.
Vracamo se na ono si pomenuo, ako se kvalitetno izvede. Pitao sam te da definises to kvalitetno, mozda je to tebi jedno, meni drugo, nekome nesto trece.

Temperaturne razlike vece od par stepeni se jasno osecaju kao neprijatne, ja jasno osetim 2-3C nizu temperaturu povrsine kao neugodnu i ne zelim da boravim duze u takvoj prostoriji.

Comfort is determined by many very subjective feelings, even the color of the environment plays a certain role - with each person being influenced uniquely. However, it is well documented that a substantial part of comfort depends on "thermal comfort". The results are contained in International standards (ISO 7730) with a major portion due to the work of the Danish scientist P. O. Fanger

Fanger's comfort equation is derived from the concept that for optimal thermal comfort the heat loss of the human body is in an equilibrium with its heat production. This forms a relationship between the activity (e.g. sleeping, running...) and clothes as well as the properties of the thermal environment, which are:

air temperature
the temperature of the surrounding surfaces,
which one can summarize as the "radiant temperature",
air speed and turbulence
humidity of the air.
There is a range of combinations of the four comfort parameters mentioned in which the comfort is very good: This is the so-called comfort field. It can be determined by the Fanger equation, documented in ISO 7730. It continues to be important according to this standard that

the air is not too humid,
air speeds remain within the acceptable limits (for speeds under 0.08 m/s, less than 6% of people will feel a draft)
the difference between radiant and air temperature remains small,
the difference of the radiant temperature in different directions remains small (less than 5 °C; "radiation temperature asymmetry")
the room air temperature stratification is less than 2 °C between head and feet of a sitting person
the percieved temperature varies less than 0.8 °C within the living area.
Regarding the last point, P.O. Fanger writes: "the greater the variation of the thermal field of an area, the greater the expected number of dissatisfied people."
http://passiv.de/former_conferences/Pas ... _house.htm
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

goblin napisao:
DukeNS napisao:Nevezano za grejanje... Gobline, zar ti ne smetaju one silne reklame preko prozora?
Ne smetaju a objasnicu ti i zasto.
Prvi razlog je sto se radi o One Way stampi koja pruza takav efekat da se sa spoljasnje strane vidi reklama a iz stanova ne vidis apsolutno nista. Cak stavise ima pozitivan efekat zatamljenje i dodatne zastite od sunca, isto kao da gledas kroz zatamljena stakla u kolima.
Drugi razlog je sto vise naplacujem jedan bilbord (ima ih 3 glavna) nego 4 kirije za stanove. Tako da bi pre prihvatio i da nikome ne izdajem stanove a samo da drzim 3 bilborda od koji imam mnogo vecu korist.

E sada, jedino sto sa onim reklamama cela nadogradnja ne izgleda lepo i sa time se slazem. Ali boze moj, uvek mora postojati neki kompromis, a skroz je OK da trpi estetika zarad profita.

Ako je zatamnjenost kao u kolima, onda bas i nije da trpi estetika nad profitom, vec funkcionalnost. Bar meni bi smetalo priguseno dnevno svetlo. A verujem da je kolicina svetlosti bila jedan od glavnih razloga za postavljanje ovolikih staklenih povrsina. Opet, ako je ta kolicina € u opticaju, mozda bih se i privikao... :cool!:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

aviator napisao:Ja na argumente odgovaram argumentima.
Na spominjane proračuna zida kroz sparatnost, pa potom pokušaja izvlačenja da je estetika zaboga problem, ja kažem NONSENS.
Za ventilisane fasade koje je firma u kojoj sam radio postavljala u Moskvi, godinama, ti kažeš da se to tamo ne radi.
Moj odgovor je TRABUNJANJE.
itd...
Moj odgovor je da treba da budes stvarno nestrucan da postavljas ventilisanu fasadu sa parnom branom kao slojem sa hladnije strane zidne konstrukcije. Bilo gde, ukljucivo i u Moskvi a pogotovu ako godinama tako radis.
Za debljinu giter bloka, sam ti jasno objasnio na sta sam mislio.
Argumenata nemas,, zato i odgovaras
Pošto si "ljubitelj", znači da si, amater, diletant i nedoučen, o temi u kojoj si pisao.
ovako agresivno.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@ljubitelj
Evo ti ventilisana fasada, samo kao krov. Pogledaj slojeve, pa komentariši.
Slika
Isto je i na vertikalnim ventilisanim fasadama.

PS
Čekam samo koliko će proći do odgovora. Treba proGooGlati nešto.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Crep flomaster a ovo ispod voštane bojice rekao bih, font fazon "summer of sixty-nine" :)

@sasa lbg - roletna ili šalukatra, ne znam šta je bolje. Kako vidim sad je sasvim normalno roletne sa ispunom, alu recimo sa stiroporom, i mislim da je to dobra kombinacija. Motor mi ne treba, da mi kuća ne bude prepametna... Mada, ko zna. :)

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

nemoj samo alu roletnu sa ispunom, to se ugreje, ko ringla bude - alu provodi toplotu, sunce je ugreje...
Kupio sam najkvalitetnije moguce 2007 i pukao meni tada silnu lovu pa sam se posle opametio i uzeo plasticne :) za 10m prozora
Drugi put sam se samo zeznuo što nisam uzeo s motorom :mrgreen: zapravo, tu sam opet bio pametniji pa sam smanjio broj prozora pa na tom zidu umesto 8m imam samo 6m
prijatnije je za sezonu maltene...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Jel ima neko preporuku meni za rolo zavese sa motorom ko radi u Beogradu a da ne bije po usima bas ? :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Dragan
Ja sam za roletne ,naravno alu. sve boje sem braon jer onda imas ono o cemo pise Ji 4Tze.
Pvc roletne i motor ne idu jer plastika je sklona zaglavljivanju,besmislena kombinacija. Uopste plastika na roletnama je prevazidjena i danasnje pvc roletne su nekvalitetne u odnosu na one koje su se montirale pre 20-30 god.

Milos
Koje su dimenzije rolo zavesa kad treba motor?

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Roletne su bele :)
Nisam nikad merio temperaturu ali prvom prilikom kad se sunce malo digne, dajem uporedo alu vs PVC. Ali bude vrela na dodir, toliko da ne možeš ruku da drziš. Ta vrelina posle greje prozore samim tim se greje i ceo stan. Onda garež iz vazduha koja se taloži na spoljnim delovima i koja zapadne u spojke roletni krene da smrdi :) Eto svakakvih sitnica tu ima, doktorirao sam na svojoj praksi. Doduše, kod mene su uslovi najekstremniji mogući. Ove sezone nas je košava malo zaobišla čini mi se. Prošle mi je odleteo jedan komarnik.

Uzgred, zavese prave dodatnu izolaciju, napravi se lep sloj vazduha između zavese i stakla koji tako izoluje prostoriju. Kao kod goblina recimo, zavesa tu fino pomaže.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

DukeNS napisao: Ako je zatamnjenost kao u kolima, onda bas i nije da trpi estetika nad profitom, vec funkcionalnost. Bar meni bi smetalo priguseno dnevno svetlo. A verujem da je kolicina svetlosti bila jedan od glavnih razloga za postavljanje ovolikih staklenih povrsina. Opet, ako je ta kolicina € u opticaju, mozda bih se i privikao... :cool!:
Pa jel ti u autu sa folijama unutra primetis da su ti stakla zatamljena? Providnost stakla je skoro ista, samo manje toplote prolazi (govorimo o kvalitetnim folijama i ne uzimam u obzir ekstreme).
O nikakvom prigusenom svetlu nema govora. Pa zamisli da samo u dnevnom boravku imas preko 50m2 staklenih povrsina, uporedi to sa nekim prosekom za toliku prostoriju koji iznosi oko 5-6m2, jel mislis da to moze biti priguseno svetlo? Moze biti samo previse svetla, zato i postoje zastori i zavese celom duzinom da bi kolicina svetla mogla da se koriguje.
Tako da je prostor bas ekstremno osvetljen, sto i jeste bio cilj koji je uspesno ispunjen.
Kao sto sam vec napisao, folije su iz enterijera prakticno neprimetne. Napravicu fotografije pa ces videti (mozda neke i imam u kompu).

Sto se tice drugog razloga (profita). Kao sto sam vec napisao, apsolutno bi prihvatio da sva cetiri stana skroz iselim i da drzim samo 3 bilborda, sto mi donosi mnooogooo veci profit od rente stanova koja je bukvalno zanemariva.
Inace sada tamo imam problem sto bilbordi nisu nocu osvetljeni, posto kada bi udario refletore sigurno da bi jako smetali stanarima. Trenutno trazim neko bezbolno resenje u nekoj led rasveti sa svih strana koja ne bi napadno tukla kroz stakla vec samo povrsinu bilborda... videcu kako ce ispasti.

I treca stvar, ja tamo niti zivim niti sam emotivno vezan za nekretnine. To je samo jos jedan punkt za izvlacenje profita i nista vise.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Ji 4 Tze
Sve se greje na suncu ali glavna funkcija roletne je da zaustavi suncevo zracenje i to je to!
Ako si ti zadovoljan plastikom ok .
Uglavnom roletna je jednostavna i efikasna.

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Pa zaustavi ona zračenje ali sâma se ugreje jer je metalna pa isijava.
A onda sve uz to.
Dakle najskuplje roletne u tom trenutku - alu, plastificirane, punjene. Nešto manje od pola cene svega, zaboravio sam. 10m dužina, 1.76 visina...
Hteo sam čak i neke brisoleje da spičim preko, ne dizem roletne i ne otvaram prozor od 8,9-12 leti.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

goblin napisao:
DukeNS napisao: Ako je zatamnjenost kao u kolima, onda bas i nije da trpi estetika nad profitom, vec funkcionalnost. Bar meni bi smetalo priguseno dnevno svetlo. A verujem da je kolicina svetlosti bila jedan od glavnih razloga za postavljanje ovolikih staklenih povrsina. Opet, ako je ta kolicina € u opticaju, mozda bih se i privikao... :cool!:
Pa jel ti u autu sa folijama unutra primetis da su ti stakla zatamljena? Providnost stakla je skoro ista
Au vidi se iz aviona. Cak i na 30% folijama, a kamoli jace zatamnjenje.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Stare drvene roletne su mama!
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Ji 4Tze
Ja im temp nisam merio , ne vidim razlog da razlika na suncu bude drasticna. Pre ce biti da pena bolje provodi toplotu za razliku od vazduha kod supljih pvc letvica.
Braon su pogubne ali bele ili srebrene su ok. Mislim ne.mozes ocekivati da budu hladne.
Te sto si ti stavio su standardne alu 39 x 8 mm. Ima i debljih.

Odgovori