Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ništa ne treba da se prepolovljava, već je neophodno decentralizovati državu. Priča o odvajanju Vojvodine nikako ne pije vodu, a da bi se to shvatilo, dovoljno je samo pogledati strukturu stanovništva. Kada je pogledaš, onda ti je jasno zašto je poređenje sa Kosovom i Sandžakom nebulozno.
Ja sam prvi za širu autonomiju Vojvodine, ali sam isto tako i za autonomiju svakog regiona u Srbiji. Problem kod nas je što se pojam autonomija odmah izjednačava sa pojmom separatizma, bez da se malo mućne glavom i razmisli šta bi to moglo doneti svakom od nas kao pojedincu. Naravno, pri toj decentralizaciji treba voditi računa da se stanje u svakom od regiona ne pretvori u "mini Srbiju" današnjice, već da se se taj proces davanja nadležnosti nastavi dalje sve do lokalnih samouprava.
Naravno, svo ovo je palamuđenje u prazno, jer se kod nas stvari nikada neće promeniti i pomeriti sa ove mrtve tačke...
Ja sam prvi za širu autonomiju Vojvodine, ali sam isto tako i za autonomiju svakog regiona u Srbiji. Problem kod nas je što se pojam autonomija odmah izjednačava sa pojmom separatizma, bez da se malo mućne glavom i razmisli šta bi to moglo doneti svakom od nas kao pojedincu. Naravno, pri toj decentralizaciji treba voditi računa da se stanje u svakom od regiona ne pretvori u "mini Srbiju" današnjice, već da se se taj proces davanja nadležnosti nastavi dalje sve do lokalnih samouprava.
Naravno, svo ovo je palamuđenje u prazno, jer se kod nas stvari nikada neće promeniti i pomeriti sa ove mrtve tačke...
Ja mislim da bi se u tom slucaju desilo isto sto i sad: NS bi najvise dobio,i sve bi islo tamo. Vojvodina uglavnom i onako gravitira ka NS, kao ostatak SRb ka BG
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Zrenjanincima je potpuno svejedno dal je Beograd u Beogradu il u Novom Sadu.
Ovdašnji političari imaju najduže vratove. Samo gledaju, kako da dobace do Novog Sada, ako već ne mogu do Beograda.
I da sa sobom u miraz odnesu nešto odavde. Mada su skoro sve valjano već odneli.
Ovdašnji političari imaju najduže vratove. Samo gledaju, kako da dobace do Novog Sada, ako već ne mogu do Beograda.
I da sa sobom u miraz odnesu nešto odavde. Mada su skoro sve valjano već odneli.
Jbte ako je u Vojvodini loše šta da kažu ovi sa juga Srbije? Tamo niko ne traži autonomiju.
- branja
- Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
- Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy
Kakva autonomija kad je pola Vojvodine moja "Baja mali knindza, Jandrino jato i Zare i Goci" ekipa iliti dodjosi iz zavicaja

Uaaa sremci nemate pojma. Banat zakonaleksa napisao:Posle toga odmah otcepiti Srem od vojvodine, i napraviti najbolju drzavu na svetu!

Srem je eldorado za banat... 

To sam i ja primetio, koliko god da se mi bunimo ipak živimo bolje nego oni tamo.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Rodjen sam i zivim u ns ceo zivot ali nekako mi se cini da ta ideja vece autonomije polako zamire. Pamtim da je ranije mnogo vise ljudi bilo u toj "prici". U poslednje vreme to ne primecujem. Istina je da je vojvodina kad je imala najveci stepen autonomije (70 i 80-tih) bila sa slovenijom region sa najvisim standardnom. Ali to je bila jugoslavija..
Sa druge strane ljudi u bedi su umorni od svega i kontaju da u izvrsnom vecu vojvodine sedi 4000 ili koliko vec ljudi koji ne rade nista vec 27 godina bez obzira iz koje su stranke, nemaju nikakve nadleznosti, a i sta ce im, bolje da se prima dobra plata a da se ne radi nista. Vojvodina ima 125 poslanika koji se sastanu par puta godisnje. Da ne spominjemo brojna ministarstva i ostalo..
Sto se mene tice, ili ukinite potpuno te pokrajinske strukture i autonomnu pokrajinu koja ne radi nista godinama ili dajte normalnu autonomiju vojvodini, kakvu imaju regioni u nemackoj ili nekoj slicnoj xy zemlji.
Svakako da vojvodina ima istorijske razloge i tradiciju autonomije ali to vreme je proslo, ovo je novo doba promenilo se nekoliko drzava a i etnicka slika je potpuno druga. Uskoro ce u vojvodini biti vise procenata srba nego u srbiji.
U novom sadu pola stanovnistva su prekodrinski srbi, aj reci nekom od njih da je autonomas
Sa druge strane ljudi u bedi su umorni od svega i kontaju da u izvrsnom vecu vojvodine sedi 4000 ili koliko vec ljudi koji ne rade nista vec 27 godina bez obzira iz koje su stranke, nemaju nikakve nadleznosti, a i sta ce im, bolje da se prima dobra plata a da se ne radi nista. Vojvodina ima 125 poslanika koji se sastanu par puta godisnje. Da ne spominjemo brojna ministarstva i ostalo..
Sto se mene tice, ili ukinite potpuno te pokrajinske strukture i autonomnu pokrajinu koja ne radi nista godinama ili dajte normalnu autonomiju vojvodini, kakvu imaju regioni u nemackoj ili nekoj slicnoj xy zemlji.
Svakako da vojvodina ima istorijske razloge i tradiciju autonomije ali to vreme je proslo, ovo je novo doba promenilo se nekoliko drzava a i etnicka slika je potpuno druga. Uskoro ce u vojvodini biti vise procenata srba nego u srbiji.
U novom sadu pola stanovnistva su prekodrinski srbi, aj reci nekom od njih da je autonomas

Severni deo Vojvodine,oko Nove i Srpske Crnje je,da se tako izrazim,jednako los.Mr.Rotor napisao:Jbte ako je u Vojvodini loše šta da kažu ovi sa juga Srbije? Tamo niko ne traži autonomiju.
Siromasan i niko nista tamo ne ulaze
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Nije samo tamo. Kad sam otisao u suboticu posle vise godina, iznenadio sam se. U centru dosta lokala, butika zatvoreno. Sve nekako delovalo prazno, zapusteno, bez ljudi. Na palicu u restoranu vikendom nije bilo one guzve kao nekada. Imao sam osecaj da sam otisao u makedoniju a ne na pogranicni grad sa drzavom Eu.. mozda je tada bila slucajnost ali opet nije to to kao nekada..
Nisam rekao da je u Vojvodini dobro već da je na jugu daleko lošije. Separatisanje ništa neće promeniti.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Sad sam i ja poceo da se pitam da li ti procitas postove od drugih ljudi ili si isprogramiran da iznosis jedan te isti stav po bilo koju cenu. Koje separatisanje??? Koje otcepljenje??? Kojom magijom???
@Darko, slazem se sa tvojim postom. Ovakva autonomija ne koristi narodu, tu je pro forme i tesko da ce se to promeniti. Cak i kad naprednjaci uzmu vlast, a oni su zetstoki protivnici iste, ukinuti je nece, promeniti nista nece, jer je neophodno namiriti stranacki aparat, a Vojvodjanske institucije to lepo omogucavaju.
@Superboss i @Aviator, zato sam i napisao:
@Darko, slazem se sa tvojim postom. Ovakva autonomija ne koristi narodu, tu je pro forme i tesko da ce se to promeniti. Cak i kad naprednjaci uzmu vlast, a oni su zetstoki protivnici iste, ukinuti je nece, promeniti nista nece, jer je neophodno namiriti stranacki aparat, a Vojvodjanske institucije to lepo omogucavaju.
@Superboss i @Aviator, zato sam i napisao:
DukeNS napisao:Naravno, pri toj decentralizaciji treba voditi računa da se stanje u svakom od regiona ne pretvori u "mini Srbiju" današnjice, već da se se taj proces davanja nadležnosti nastavi dalje sve do lokalnih samouprava.
Pa to se ne dešava preko noći. Ni na Kosovu se nije desilo preko noći nego je trajalo skoro 80 godina.
Ova tema se i potegla zbog onih kojima te ideja padaju na pamet. Jasno je meni da je bilo kakav pokušaj otcepljenja sada nemoguć.
Ova tema se i potegla zbog onih kojima te ideja padaju na pamet. Jasno je meni da je bilo kakav pokušaj otcepljenja sada nemoguć.
Kosovo je bilo ugrozenom velikom seobom Srba 1690 vod vodjstvom Carnojevica. Tada je otislo dosta Srba na Sever i doslo do naseljavanja Albanaca.To je pocetak unistaavanja Kosova a niko nije mislio do cega sve moze u buducnosti.Mr.Rotor napisao:Pa to se ne dešava preko noći. Ni na Kosovu se nije desilo preko noći nego je trajalo skoro 80 godina.
- Mladen7
- Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon
Tačno, problem Kosova datira odavno.
Poređenje Kosovo-Vojvodina nije baš realno po mnogim osnovama, kao i Vojvodina-Katalonija ili sl. Sam pomenuti grafit je glupost i verovatno predizborna igra, nzm gde se ljudi hapse zbog toga ali ima kažnjavanja da operu/okreče to što su oskrnavili fasadu ili šta već.
Raznih ideja i ekstremista imate gotovo svuda, pa i u Rumuniji ima sl grafita za pripajanje dela Mađarskoj, naravno to se neće desiti 99.9%.
Poređenje Kosovo-Vojvodina nije baš realno po mnogim osnovama, kao i Vojvodina-Katalonija ili sl. Sam pomenuti grafit je glupost i verovatno predizborna igra, nzm gde se ljudi hapse zbog toga ali ima kažnjavanja da operu/okreče to što su oskrnavili fasadu ili šta već.
Raznih ideja i ekstremista imate gotovo svuda, pa i u Rumuniji ima sl grafita za pripajanje dela Mađarskoj, naravno to se neće desiti 99.9%.