Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
- veljabandit
- Banned
- Pridružio se: 13 Okt 2015, 22:23
- Garaža: Cupra SC 280 dsg ........... CBR 1000 RR HRC
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Dragane, tacno je da to sto je montazna bitno menja stvar jer je cena izgradnje niza od zidane a energetska efikasnost mnogo veca (duplo) tako da se trosi manje energije za grejanje .... ustede vec na godisnjem nivou su znacajne !
------------------------------
...duga svetla i pun gas... https://www.youtube.com/watch?v=AhasvhqxLME" onclick="window.open(this.href);return false;
...duga svetla i pun gas... https://www.youtube.com/watch?v=AhasvhqxLME" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeftinija, a bolja? Tu mi se nesto ne uklapa 
Sent from my Sony

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Iako zvuči kao sa prospekta, koliko se ja razumem u montažne kuće, mislim da jeste tehnički gledano kvadrat montažnog zida za istu cenu efikasniji nego zidanog, ali to uzeti sa rezervom jer se nisam baš previše interesovao za montažnu kuću. Sa druge strane, zavisi od izvora, uglavnom se svi slažu da su najveći gubici objekta na otvorima, tako da ako imaš super zid sa lošom stolarijom nisi mnogo uradio..pričam generalno, ne za veljin slučaj.
Veljo čime ćeš se grejati?
Sent from my D5503 using Tapatalk
Veljo čime ćeš se grejati?
Montazne kvalitetne kuce idu preko 1000 evra za kvadrat, ali se moze za manje para napraviti nekakva montazna u odnosu na nekakvu zidanu. Nekakva u smislu minimalnih zahteva. Tu je montazna prizemna u prednosti po ceni.veljabandit napisao:Dragane, tacno je da to sto je montazna bitno menja stvar jer je cena izgradnje niza od zidane a energetska efikasnost mnogo veca (duplo) tako da se trosi manje energije za grejanje .... ustede vec na godisnjem nivou su znacajne !
Veca razlika je kada se pravi spratna kuca, zidana je jeftinija obicno.
Enerhetska efikasnosti se ne razlikuje i nema veze da li zidana ili montazna vec kako je konstruisana i na kraju napravaljena. U obe varijante gradnje se uspesno prave kuce po PH (Pasiv Haus) standardima a to je najvisi stepen energetske efikasnosti sa 15 kWh/m2 godisnje potrebne energije.
Tako i jeste, upravo zato duza cev u podu omogucava smanjenje radne temperature medija i nizu temperaturu povrsine poda za istu kolicinu predate toplote i time se otklanja navedeni problem visoke temeprature u podu.dragan napisao:ljubitelj napisao:suprotnoaviator napisao: ako je problem visoka temperatura u nekom podu, smanji se dužina cevi u njemu(kao broj rebara).
Što se tiče poda i dužine cevi, ne znam, nisam došao do toga. Nekako mi je logično da uz istu ulaznu temperaturu duža cev preda više toplote podu, i ima veću razliku između ulazne i izlazne temperature, što opet dovodi do veće temperature samog poda.
Isto se odnosi i na broj rebara radijatora, ako hoces da sa nizom temperaturoma rebara grejes neku prostoriju potrebno je povecati broj rebara.
Temp i povrsina su obrnuto proprociopnalne, kada jedno povecas drugo smanjujes za zadrzavanje iste kolicine toplote.
Temp, poda pri podnom grejanju ne treba da prelazi 24-27C sto se lako ostvari u kuci koja je izolovana.
Ne pricam o zapadu, kod nas se ne subvencionise nista napredno u gradnji. Ulaganja su oko dodatnih 15%, obicno oko 80-100 evra po kvm tipicne srednje kuce u odnosu na klot klasicnu. U praksi kod nas vreme povrata investicije je oko 8 godina.Pasivne kuće su super stvar, to nema dileme, ali mislim da su ipak preveliko ulaganje, barem u srbistanu. Verujem da na zapadu postoje zemlje koje ti subvencionišu sve na tu temu, i sa građevinske strane i za nabavku uređaja za povećanje energetske efikasnosti, smanjuju porez na efikasne kuće itd, ali mislim da smo mi još daleko od toga i da je odlazak u taj takoreći ekstrem za naše pojmove, preskup...
Obicno se kod nas zaboravlja da su troskovi energije veliko ulaganje u zbiru, kada se podvuce crta.
Pasivna kuca trosi i do 90% manje energije od klasicne kuce. Manje ulozis u sam sistem grejanja, vise ulozis u strukturu zgrade.
Kucu pravis na duzi rok upotrebe, jeste da u startu kosta vise ali onda kada osim sto pocinje da stedi u novcu ostaje trajno komfor. Pravis je zbog sebe, ne zbog poreza, drzave, komsije, barem ja tako razmisljam....
Ako cekas subvencije i manji porez, dugo ces se nacekati., U Nemackoj smanjuju subvencije, nije ni na zapadu drzava uvek darezljiva.
Upravo se priprema u Beskoj jedna takva kuca, tj rekonstrukcija postojece u PH pa sam u toku sa pripremama i cenama.
Cao,dragan napisao:
edit - kazes podno i zidno grejanje, cime ces se grejati?
to sam maksimalno zakomplikovao

Bice gasni kotao + toplotna pumpa, e sad koja, racio kaze vazduh-voda, ali ja na to gledam kao na gadget. Najbolja i najskuplja je zemlja-voda, ali mislim da to ne moze ispod 10k tj. nije opravdano za ovako mali objekat. Ukoliko bude nekih subvencija, padnu cene za recimo 2 godine kada bude ugradnja aktuelna, mozda i uzmem.
Inace imam i radijatore, maksimalno sam im otezao, necu plocice u spavacim sobama, necu fancoil (necu da mi ista duva, imam u firmi), necu klime a treba i hladjenje + da bude nisko-temperaturni sistem. Tako da imam podno+zidno u dnevnoj, trpezariji, kupatilima i hodnicima a u spavacim radijatore + zidno. Proracuni su uradjeni, u kombinaciji sa dobrom izolacijom trebalo bi da mogu da efikasno ugrejem (i ohladim).
haha, ti si projektantu grejanja bas dao zadatak
pitam jer planiram isto, samo jednostavnije naravno, vazduh/voda sa podnim u svim prostorijama i fancoilima. tako je neko moje razmisljanje mada cu se korigovati eventualno posle razgovora sa ljudima kojima je to posao. sto se tice fancoila imas ih sad koji smanjenom snagom pasivno emituju, tako da ne mora da bude buka, pogotovo u dobroj izolovanoj kuci sa malo predimenzionisanim sistemom.
zidno se jako retko radi, kapiram da je to najkomplikovanija varijanta...
hoces li igde imati varijantu sa drvetom u bilo kom vidu na podu sa podnim grejanjem?
@ljubitelj - u poslednje vreme sam poceo da citam o pasivnim kucama, ali sam malo nailazio na cene, vise na neku pricu o standardima potrobnim da se zadovolji kriterijum. ako ti kazes da nije mnogo skuplje, ok. samo sto je i to relativno, 100/kvm skuplje je 15-30 hiljada evra, zavisi od velicine kuce. kad u tu pricu ubacis i grejanje i sve sto je potrebno, u odnosu na klasicnu kucu sa klasicnim grejanjem, razlika bude bas velika. ako sam te dobro razumeo ovo oko cena...
ne znam kako si dosao do tog racuna, ali ja nesto ne mogu da sracunam da se to otplati tako brzo. moje ulaganje ce biti manje, pa neka se otplati za 10g ja cu biti srecan...to se jako tesko moze izracunati, potogovo uz nepoznatu kretanja cena energenata u buducnosti...
ne kazem, bilo bi lepo, ali i dalje mislim da je meni to preveliki neopravdan zalogaj... o tom potom... ja na to gledam kao na auto, prvih dodatnih 10ks kosta 500e, sledecih 1000, sledecih 2000, pa se onda jednostavno nadjes u racunici...

pitam jer planiram isto, samo jednostavnije naravno, vazduh/voda sa podnim u svim prostorijama i fancoilima. tako je neko moje razmisljanje mada cu se korigovati eventualno posle razgovora sa ljudima kojima je to posao. sto se tice fancoila imas ih sad koji smanjenom snagom pasivno emituju, tako da ne mora da bude buka, pogotovo u dobroj izolovanoj kuci sa malo predimenzionisanim sistemom.
hoces li igde imati varijantu sa drvetom u bilo kom vidu na podu sa podnim grejanjem?
@ljubitelj - u poslednje vreme sam poceo da citam o pasivnim kucama, ali sam malo nailazio na cene, vise na neku pricu o standardima potrobnim da se zadovolji kriterijum. ako ti kazes da nije mnogo skuplje, ok. samo sto je i to relativno, 100/kvm skuplje je 15-30 hiljada evra, zavisi od velicine kuce. kad u tu pricu ubacis i grejanje i sve sto je potrebno, u odnosu na klasicnu kucu sa klasicnim grejanjem, razlika bude bas velika. ako sam te dobro razumeo ovo oko cena...
ne znam kako si dosao do tog racuna, ali ja nesto ne mogu da sracunam da se to otplati tako brzo. moje ulaganje ce biti manje, pa neka se otplati za 10g ja cu biti srecan...to se jako tesko moze izracunati, potogovo uz nepoznatu kretanja cena energenata u buducnosti...
ne kazem, bilo bi lepo, ali i dalje mislim da je meni to preveliki neopravdan zalogaj... o tom potom... ja na to gledam kao na auto, prvih dodatnih 10ks kosta 500e, sledecih 1000, sledecih 2000, pa se onda jednostavno nadjes u racunici...
Nemam kombinaciju drvo i podno nigde, to je i bio jedan od zahteva - znam da postoje parketi/laminati za to, ali drvo je izolator, prosto mi to deluje kao manje optimalno resenje. Sto se tice zidnog grejanja, to je slicno podnom, mislim da su cevi nesto uze (14 vs 17), dodaju se aditivi u malter isto kao i u kosuljicu, ali sto se tice same tehnike mislim da nema razlike. Ono sto su mi objasnili je da podno inertno, tj. treba vremena da se podigne temperatura i nije optimalno za prelaze tj. da se ukljucuje/iskljucuje. Zidno nema taj problem, jedino sto ti treba baas velika povrsina, nemam proracun kod sebe ali cini mi se da 1m2 daje 100W. Zidno sam ukombinovao i u sobama gde imam radijatore, zbog hladjenja, proracun kaze da ce raditi - izolacija je dobra, videcemo.dragan napisao:haha, ti si projektantu grejanja bas dao zadatak![]()
U dnevnoj sobi imam podno, zidno i jedan veci radijator

- veljabandit
- Banned
da, jeftinija a bolja... ne uklapa ti se jer nisi upucen u tematiku kao sto nisu upuceni ni ovi sto razvodnjavaju pricu i dolaze do 1.000 po kvadratu....Xepoj87 napisao:Jeftinija, a bolja? Tu mi se nesto ne uklapa
Sent from my Sony
@ljubitelj -- u vezi komentara da se ne razlikuje energetska efikasnost- tacno, moze da se dodje do iste efikasnosti montazne i zidane ali kolika ce biti razlika u izgradnji u korist montazne, napisi i to !
@dragan -- stolariju sam izabrao sestokomornu, tri stakla, argonska ispuna, i to je sasvim dobra prica uz zid za koji sam se odlucio, dakle uz kvalitetnu izolaciju temelja, plafona, dobijam kucu energetske vrednosti A ... grejanje etazno, pelet.
Znači ipak nije obična stolarija. Tu su podaci o emisijama baš šareni, za razne kombinacije troslojnog stakla raznih vrsta ali uglavnom su dobri...
To je cena po kvm stambene površine bez temelja? Koliko je na kraju ukupna cena cele priče po kvadratu?
@dgajić - moguće da je podno malo inertnije od zidnog mada ne verujem da je neka ogromna razlika niti mislim da je bitno. Cela kuća, dobro izolovana, se ionako ponaša kao celina, i to inertna, po mom mišljenju što inertnija to bolje. Ja planiram spoljne zidove termoblokom pošto je bolji izolator od cigle,uz dodatnu izolaciju a svi unutrašnji da budu od cigle pošto je najveći kapacitator toplote, i baš se o tome i radi, da to grejanje upališ u septembru i ugasiš u aprilu i da ti unutrašnji prostor bude temperaturno stabilan kao u zgradi, meni to odgovara.
Što se tiče hlađenja, zidnog, mislim da je baš za izbegavanje zbog kondenza i da su tu fancoili jedino ispravno rešenje. Jedino što su u modu pasivnog hlađenja manje efikasni nego grejanja zbog veće razlike između zadate i ulazne temperature, što znači da u principu moraju da duvaju, ali sa druge strane ne verujem da ćeš se moći nešto ohladiti tim zidnim. Daj bože da grešim.
To je cena po kvm stambene površine bez temelja? Koliko je na kraju ukupna cena cele priče po kvadratu?
@dgajić - moguće da je podno malo inertnije od zidnog mada ne verujem da je neka ogromna razlika niti mislim da je bitno. Cela kuća, dobro izolovana, se ionako ponaša kao celina, i to inertna, po mom mišljenju što inertnija to bolje. Ja planiram spoljne zidove termoblokom pošto je bolji izolator od cigle,uz dodatnu izolaciju a svi unutrašnji da budu od cigle pošto je najveći kapacitator toplote, i baš se o tome i radi, da to grejanje upališ u septembru i ugasiš u aprilu i da ti unutrašnji prostor bude temperaturno stabilan kao u zgradi, meni to odgovara.
Što se tiče hlađenja, zidnog, mislim da je baš za izbegavanje zbog kondenza i da su tu fancoili jedino ispravno rešenje. Jedino što su u modu pasivnog hlađenja manje efikasni nego grejanja zbog veće razlike između zadate i ulazne temperature, što znači da u principu moraju da duvaju, ali sa druge strane ne verujem da ćeš se moći nešto ohladiti tim zidnim. Daj bože da grešim.
Pa na pisao je, "ključ u ruke" 370€/m2
Kod svih tih firmi koje rade montažne kuće organizacija i troškovi izrade temelja padaju na vlasnika placa/buduće kuće. Tih 370e je najverovatnije sama kuća.
Isto tako, kad se rade zidane kuće sve se naplaćuje po kvadratu bruto, ko dogovara po tom sistemu, tako da i to može da napravi razliku. I onda 370e/kvm može lako da bude i 450e/kvm.
Zato je najbolje sačekati da velja kaže koji je deal zapravo.
Isto tako, kad se rade zidane kuće sve se naplaćuje po kvadratu bruto, ko dogovara po tom sistemu, tako da i to može da napravi razliku. I onda 370e/kvm može lako da bude i 450e/kvm.
Zato je najbolje sačekati da velja kaže koji je deal zapravo.
- veljabandit
- Banned
Vidi, cena sa temeljem je u osnovnoj ponudi bila 370 eura po kvadratu za kljuc u ruke ... mene ce izaci malo vise od toga jer sam dodao jos deblji stiropor za fasadu (u osnovi je 5 cm ja sam uzeo 10 cm), ide ova bolja stolarija i kvalitetniji pod (laminat klase 32 i debljina 10 mm) ... konacna cifra je malo ispod 400 eura po kvadratu... kuca je 108 m2 bruto, 96 m2 neto.
edit -- ja sam se odlucio za ovaj Mega standard... naravno, postoji i dobar popust za keš plaćanje

edit -- ja sam se odlucio za ovaj Mega standard... naravno, postoji i dobar popust za keš plaćanje

Jao, kada mi napisu usteda 90% na grejanju...u odnosu na sta, na kucu bez izolacije i 5cm zidovima ili u odnosu na kucu sa 50cm zidovima i dvadeset cm izolacije?
Veljo, ja skroz smtnuo sa uma da ti.pricas samo o energetskoj efikasnosti...da, tu je bolja drvena kuca u nekim tako jeftinijim varijantama.
Sent from my Sony
Veljo, ja skroz smtnuo sa uma da ti.pricas samo o energetskoj efikasnosti...da, tu je bolja drvena kuca u nekim tako jeftinijim varijantama.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- veljabandit
- Banned
Xeroj, kao i uvek, u pravu si, skidam kapu pred ogromnom kolicinom znanja koja izvire iz tebe ! Ziveo Xeroj, Xeroj za predsednika ! Xeroju graditelju, Mrka i Zorana su smesni za tebe !