Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Xepoj87 »

Sta je sa tobom? Nesto ozbiljno nije u redu u tvojoj glavi.

Sta sam ja to rekao vezano za gradnju, osim sto sam rekao na prethodnoj strani da se ne razumem previse u istu?

Ili jre sve cega se ti dotaknes, najbolje?
Prvo je bila a klasa, pa onda kada si saznao da ne kosta kao polovnjak ispod dvadeset soma,vec 40, prebacio se na Leona, gde isrti odjednom nema ni jednu jedinu manu i sto izazoves celu raspravu i vredjanje na 5 strana zaro sto je nas par reklo da ima plastican enterijer, sada nicim izazvan, opet kreces u prozivanje zbog montazne kuce koju pravis i koja izgleda mora da bude jedini pravi izbor.

Malo se iskuliraj sa tim dziberskim ponasanjem, nismo mi ovde drygari iz kraja sa kojima cirkas na parkingu.

Sent from my Sony
Poslednja izmena od Xepoj87 u 17 Feb 2016, 17:39, izmenjeno 2 puta ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Drugar prosle godine pravio halu, od nekih 200m2, veca prostorija 130. Visina je nekih 6m mislim.On se ladno greje na oko 0c sa jednom peckom na plin( one stare sto zare zicu) i boca mu traje 6 dana od 8-17h greje. Temperatura radionicka oko 15c odokativno. Nisam verovao koliko znace paneli.
Oko nove godine kad je bilo i -15c,jos je on na otvorenom, 3 dana nije grejao i voda nije smrzla ni u peracu pod pritiskom.
Korisnikov avatar
veljabandit
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2015, 22:23
Garaža: Cupra SC 280 dsg ........... CBR 1000 RR HRC

Post od veljabandit »

Xepoj87 napisao:Sta je sa tobom? Nesto ozbiljno nije u redu u tvojoj glavi.

Sta sam ja to rekao vezano za gradnju, osim sto sam rekao na prethodnoj strani da se ne razumem previse u istu?

Ili jre sve cega se ti dotaknes, najbolje?
Prvo je bila a klasa, pa onda kada si saznao da ne kosta kao polovnjak ispod dvadeset soma,vec 40, prebacio se na Leona, gde isrti odjednom nema ni jednu jedinu manu i sto izazoves celu raspravu i vredjanje na 5 strana zaro sto je nas par reklo da ima plastican enterijer, sada nicim izazvan, opet kreces u prozivanje zbog montazne kuce koju pravis i koja izgleda mora da bude jedini pravi izbor.

Malo se iskuliraj sa tim dziberskim ponasanjem, nismo mi ovde drygari iz kraja sa kojima cirkas na parkingu.

Sent from my Sony
Za pocetak, tata ti je dziber koji te napravio pijan na parkingu...

Dalje, ne znam ko je taj koji zna sve o svemu i u svakoj temi bi da vodi glavnu rec. Ovde smo pisali mi koji nesto pravimo, gradimo o nasim licnim iskustvima i saznanjima, cenama... a ti koji se deklarises da ne znas opet nesto podrugljivo komentarises ... ja sam se odlucio za montaznu kucu i nigde nisam napisao da je najbolja i da je to jedino pravo resenje, ona ima svoje prednosti kao i mane.

Ne bih dalje duzio sa tobom stvarno.

Ziveo Xeroj, ziveo leon, dole a klasa !
------------------------------
...duga svetla i pun gas... https://www.youtube.com/watch?v=AhasvhqxLME" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Zorana je sve samo ne smešna...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Eto, opet pokazujes kolika si dzibercina i seljacina.
Ne znam da li je tvoj cale morao da se napija da bi te napravio, ali znam da moj nije i da znas da to nije uobicajeno, te da su te lagali kao malog.

Ja ne znam sve o svemu, niti bilo gde tvrdim da znam, samo imam mozak kojim razmisljam, a i ovde nista nisam rekao?

Ili si ti mislio da si ovde dosao da drzis predavanje, a ostali da slusaju?

Sta sam prodrugljivo ja komentarisao, majke ti?

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Velja napisao:Zorana je sve samo ne smešna...
Znate se? :djavo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Obojica ban
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragan napisao: @ljubitelj - u poslednje vreme sam poceo da citam o pasivnim kucama, ali sam malo nailazio na cene, vise na neku pricu o standardima potrobnim da se zadovolji kriterijum. ako ti kazes da nije mnogo skuplje, ok. samo sto je i to relativno, 100/kvm skuplje je 15-30 hiljada evra, zavisi od velicine kuce. kad u tu pricu ubacis i grejanje i sve sto je potrebno, u odnosu na klasicnu kucu sa klasicnim grejanjem, razlika bude bas velika. ako sam te dobro razumeo ovo oko cena...
ne znam kako si dosao do tog racuna,

Been there done that, pre nesto vise od 10godina, kada je bilo jos manje iskustava kod nas nego sada slicno sam razmisljao. Sada nakon visegodisnjeg iskustva nemam dilema oko racuna.

Skraceno, u novcima treba ti 8000-12000 evra za kucu od 70-150 kvm podne povrsine dodatnih ulaganja, van onih inace uobicajenih + rad.
Rad ovde nije ni priblizno iste cene kao u Nemackoj, Svajcarkoj, Svedskoj itd odakle ima najvise informacija o cenama.

To je zajedno sa ventilacionim sistemom, sa svim sto je potrebno. Potrebno je puno sati strucnog rada, a rad je kod nas i do 10 puta jeftiniji i tu je glavna razlika u ukupnom trosku.

Do tog racuna sam dosao iskustveno, a znam da i drugi kod nas dolaze do slicnih rezultata.
U decembru sam potrosio oko 4.1 kWh/m2 za grejanje.

Na Knauf Srbija sajtu je dosta korektan ali vrlo skracen clanak i dijagram procene vremena povrata. Napisao ga je poznanik, inace arhitekta.
Tu do 10 godina je vreme potrebno za povrat tipicno.

Uglavnom, cene koje vidjas iz zapadnih izvora ovde kod nas podelis sa 2 i dobijes koliko ovde kosta sistem.

Pre 10tak dana sam tako dobio na uvid predmer jedne nemacke firme za ventilacioni sistem, za isporuku ovde.
Dovoljno je da kazem da sam napravio ekvivlentnu varijantu za 40% manje novca od opreme koja je na stanju u magacinu ovde u Srbiji i placa se dinarima. Cak je sada i oprema na akciji jer je mrtva sezona.

Jako su velike margine na zapadu upravo zbog subvencija, napumpane su vestacki cene.

Inace postoji softverski paket bas za racunanje finanisijskih efekata uz tehnicke. Ja sam ga preuzeo pre nekih 12 godina od kanadskog ministarstva energetike, licencirani. Tada je bila promocija pa sam ga dobio besplatno.
Kako je sada sa licencom ne znam, meni je odradio posao za dizajniranje pasivne kuce u svemu sto je bilo potrebno i pokazao se prilicno tacnim tj potvrdjene su ocekivane cifre.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

veljabandit napisao:
@ljubitelj -- u vezi komentara da se ne razlikuje energetska efikasnost- tacno, moze da se dodje do iste efikasnosti montazne i zidane ali kolika ce biti razlika u izgradnji u korist montazne, napisi i to !
Ne mogu ti napisati kao neku egzaktnu cifru jer je to jako promenljivo i zavisi od opsteg nivoa kvalitativne kategorije montazne kuce. Montazne kuce se nude za 250 i za 1100 evra po kvm.

Za dobru montaznu kucu razlika je manja od 50tak evra po kvm prizemne kuce a za spratne montazna kuca je skuplja od zidane. Takve sam ponude obicno vidjao.

Nemoj zaboraviti da je pri gradnji kuce sam zid vrlo malog udela u troskovima koji su bitni za energetsku efikasnost. Sve ostalo kosta prakticno isto od podova, instalacija, masinske opreme, kupatila, grejanja itd.

Pasivne montazne kuce su skuplje od pasivnih zidanih kuca jer moraju da imaj duple spoljne zidove.

Zato sam i napisao nekakva montazna kuca, one kuce najnize energetske kategorije jesu jeftinije u suvo montaznoj gradnji.

Montazne kvalitetne sa duplim spoljnim zidom su kategorija cena 900-1200 evra po kvm neto podne povrsine, to uopste nije bitno drugacije od kvalitetne zidane kuce iste energetske efikasnosti. Recimo Marles, da ne uzimam premijum kao sto je Honka koje treba platiti za taj premijum jos vise.

edit> evo gledam ponudu sto si okacio, nijedna od ponudjenih konstrukcija zida nije na tom nivou. Svi spoljni zidovi su jednostruki, klasicni. Nema podatka o izolaciji ispod temelja, slucajno propusteno a mozda i nije slucajno zaobidjeno kao veoma bitno za A+ kategoriju.
Sta je sa masinskom opremom potrebnom za A+ katergoriju, sistem ventiliacije sa rekuperatorom ukljucen u cenu?
I za sta je cena, po kvm bruto ili neto i sa ili bez PDV?

Slika

Mislim na ovu i slicne konstrukcije slojeva spoljnog zida.
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Kako vam se čini ovaj stan?
http://www.nadjidom.com/sr/details/2747 ... -Stan.html
Lokacija je dobra, u samom centru, a mirno, zgrada je pravljena početkom 90-tih i solidno je urađena. Mali problem je parking, ali to je uvek tako u centru.
Izbor dobrih stanova u Nišu nije neki, uglavnom se prave male zgrade, sa još manjim stanovima, mak. 50-60 kvadrata, a kvalitet gradnje nije neki. Na dobrim lokacijama se to obično pretvori u studentski dom...
Ispada da je bolje juriti neku dobru staru, ali očuvanu, zgradu nego novogradnju.
Koliko je otprilike cena za renoviranje - instalacije, parket, kupatila, red veličine 5-10-15-20000 ? Pričam o renoviranju, ne sređivanju i opremanju.
Ono što je problem kod ovakvih stanova je cena centralnog grejanja - za stan svoje majke od 78 m2 sam platio 11700 din za januar, a plaća se svakog meseca, nešto manje preko leta.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Mozda bolje kucu da izgradis? :D
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Jeste, ali je treba napraviti negde, a izbor lokacija baš i nije nešto veliki.
Može da se nađe neka stara kuća za rušenje, ali su i ostale u tom kraju za rušenje - em je ružno, em za godinu dana neko može da ti napravi na metar od prozora zgradu :glavomuzid:
Alternativa su naselja koja su malo dalje od centra, koja još nisu sasvim urbana, o sadržajima da ne pričam. Ili neka brda gde zimi treba staviti lance :D
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ledena stena :mrgreen:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

pedja napisao: Salu na stranu, radio sam godinama u Kumodraskoj, sada sam u Ustanickoj i relativno dobro poznajem taj kraj. Sto se gradnje/kupovine kuce tice, da mogu da biram, nikada ne bih ziveo na delu koji ogranicavaju Autoput/Dusanovacki most-Kumodraska-Darvinova-Zaplanjska. Pojedini delovi su, blago receno, uzasni (pogotovo okolina Husove i PekeP) i najbolje bi bilo kada bi se sve lepo srusilo i ponovo izgradilo.
Peđa, potvrđujem sve što si napisao. Dodao bih da je taj kraj predviđen za rušenje još pre oko 35 godina. Husova i ulica do auto-puta s druge strane nadvožnjaka (Đakona Avakuma) su iseljene i vlasnicima kuća isplaćen novac. Nažalost, tu je projekat stao i kuće nisu srušene. :glavomuzid: U njih su posle par godina počeli da se useljavaju Romi, a tokom 1990-ih i 2000-ih se pojavila i divlja gradnja.

Na celom području je već 40 godina gradnja strogo zabranjena (osim u pojedinim slučajevima uz privremenu dozvolu) i to je do raspada SFRJ poštovano (više je bilo drveća i travnjaka nego kuća). Posle toga počinje urbanistički haos, kao i u dve pomenute ulice.

Ako se pogledaju ulice Zaplanjska, Braće Jerković, Kumodraška, vidi se da su one od Darvinove prema periferiji proširene, ali taj kilometar prema auto-putu nije, i ulice su oste iste kao do pre II svetskog rata. Razlog je što je prvo potrebno završiti hidro regulaciju terena, napraviti petlju za izlazak na auto-put, pa onda sledi ostalo.

Auto-put je ovde napravljen na mestu gde je nekada tekao Mokroluški potok. Potok je pre toga sproveden u podzemni kolektor (betonske cevi prečnika 3-4 m), koji ide skroz do Save. Međutim, postoje i dodatne grane ovog potoka (prema Kumodraškoj) koje prave problem do današnjih dana. Opisano područje je zato konstatno predmet građevinskih radova, :) radovi na kolektoru pored auto puta su završeni tek posle 2000. godine, a na bočnom traju i sada.

Nadvožnjak preko auto-puta je postavljen u prvoj polovini 1970-ih kao privremeno rešenje dok se ne napravi petlja (kažu da je pre toga bila raskrsnica sa semaforom :glavomuzid: ). Iz većine smerova skretanja nisu dozvoljena. Posebno je neshvatljivo što se ove, već iseljene i isplaćene kuće ne sruše i ne napravi bar trotoar, ako ne i po jedna dodatna traka za skretanja. Evo i par slika na temu - Husova, najgora ulica u Beogradu:

Slika Slika Slika Slika

Na poslednjoj slici se vidi najnovija nelegalna gradnja (od pre godinu i po dana). Baja je ladno uzurpirao državno zemljiše i napravio dvorište i kuću na 20 metara od auto-puta. Slično je i posle nadvožnjaka. Neki Albanac je napravio pekaru i još asfaltirao parking ispred.

Radovi na kolektoru i deo prema Kumodraškoj. Takođe je puno nelegalne gradnje, ali to nisam slikao (slike su bile za neku inicijativu gradskim vlastima za izgradnju petlje i uređenje ulica kojima saobraćaju autobusi br. 25 i 26 - ali digao sam ruke od toga):

Slika Slika Slika Slika Slika

Deo zgrade "Infostana". U neposrednoj blizini je "Univerzitet Singidunum". Većina vozila koja zauzimaju ulice i trotoare pripada studentima ovog univerziteta. :)

Slika Slika
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Mi imamo neku kucu u Đakona Avakuma i niko nam nista nije isplatio..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori