Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Ratna tehnika

Post od snork »

Geza napisao:Zašto kad Kobac već ima sve to. :)
To, to, na tu varijantu sam mislio. :doubleup:
pedja napisao:Ko ima (nesto malo :mrgreen: ) novca viska i zelju da se provoza u Mig-u
Priznajem samo MiG-25. :D Ali turistički let u njemu je i najskuplji, mislim nekih 2 x u odnosu na 29-ku.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Pa kada guta kerozina 3x vise nego Mig29 :D
Da se ima visak para leteo bih samo tako :presrecan:
Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

:plusone:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Zanimljivu klijentelu je poceo Kompas da juri...
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

U HD kvalitetu, snimljeno sa GoPro
http://youtu.be/8HH4Fgh7VMo
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

zuzazu,

presretanje UL helikopterom ima smisla. Nisam siguran u procedure vazduhoplova koji se presrece, ali pretpostavljam da su duzni da jedan radio prebace na IAD kanal (121,5MHz) kad uoce presretace u blizini, ispravi me ako gresim.

TL Ultralight generalno NE NAVODI podatak o radio stanici ni na jednom avionu koji je trenutno u produkciji. Na osnovu fotki ja mogu da kazem da ih upucani modeli imaju. Ali, ostaje piranje da li pilot presretaca moze zbog razlike u brzini da uoci antenu. Nisam siguran za procenat, ali sam siguran da postoji izvestan broj UL-ova bez radija.

Prepoznavanje vazduhoplova... ViPVO je danas pretplacena samo na Janes Defence. Globalnu verziju Janes-a ne dobijaju. Prepoznavanje UL je samo na pilotima entuzijastima, mada, nisam bas ni siguran koliko je UL letelica obuhvaceno kroz Janes.

Dakle, upravo iz ovih razloga, pod znakom pitanja je uspostavljanja kako radio veze tako i vizuelnog kontakta u smeru presretnuti-presretac. Upravo iz tog razloga, da sam na mestu ON-a, poslao bih i helikopter. Scenario bi bio ovakav:
-Uljez ulazi u prostor i ja, kao ON, dobijam podatak o neidentifikovanom letecem objetku sa smerom, brzinom i visinom. Kontrola, kako civilna tako i vojna nije u stanju da ostvari radio kontakt, nema najave leta;
-Posle prenosa informacija nadleznom, dizem dezurnu paru i usmeravam je na presretanje. Dezurna para stupa u vizuelni kontakt i javlja sta su uocili;
-Prenos informacija nadleznom i nakon konsultacija, a zbog bezbednosti pilota i letelica dezurne pare, saljem najblizu gazelu kao pomoc presretacima. Posada gazele PILOT I KOPILOT;
-Po pristizanju uljeza, i uocavanju gazele od strane pilota uljeza, pilot gazele se priblizava dok kopilot (ako radio veza jos uvek nije uspostavljena) pocinje da gestikulira i usmerava uljeza. U ovom slucaju, zbog relativno malih brzina leta, ovo je i prakticno mogce.

Vec sam pomenuo da ma kako procedura bila napisana, svako presretanje je VANREDNI DOGADJAJ. Zarad bezbednosti ljudi i letelica u vazduhu, SIGURAN samda zbor par prekrsaja u proceduri nikome ne bi falila ni dlaka s glave.

Zvanicni izvestaj koji sam ja nasao nakon sto je se prasina slegla je sledeci:
Do incidenta je došlo zato što pilot nije poznavao procedure u Srbiji (Direktorat civilnog vazduhoplovstva). Za letove u “G zoni” - do 450 metara nadmorske visine, u EU nije potrebna nikakva dozvola ili prijava. U Srbiji je, međutim, neophodno da se let u ovoj zoni najavi kontoli letenja, što on nije uradio, iako je imao uredno popunjen plan leta, od Italije, preko Hrvatske sa Smederevom kao krajnjim odredištem.
Ako se

snork,

par Lasta naoruzanih mitraljezima... HA! 26.09.2012. je pala lasta u Pazovi. Profil pilota, major (R.I.P. Gorane) i potpukovnik. Laste su krenule da stizu tek pocetkom 2012. godine tako da ni svi instruktori nisu prosli obuku, o kadetima necu ni da govorim. Tek od ove godine moze da se ocekuje da lasta krene na zvanicnoj obuci kadeta.

Kobac, JOJ majko, bolje da se ne smejem! Kobac koji je do sada prikazivan je samo atrapa, dakle, jedna VELIKA (1:1) maketa. Do sada sam video dve atrape (ili jednu koja je sklepana razlicito od prve za neku drugu prezentaciju). Samo malo bolje pogledaj donju fotku kobca pa ces i sam videti da je to maketa.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Znamo kakvo je finansijsko stanje u državi i vojsci, kao što znamo da je uvođenje aviona - Lasta, Kobac - jako sporo. Utva radi bez nekog plana i bez sigurne budućnosti, a eventualna masovnija proizvodnja aviona, bilo civilnih, bilo vojnih, zavisi uvek od novca. Šteta što se ne odluči i preseče da li fabrika treba da se proda i da nove modele razvija vlasnik ili da država nastavi ovako da rasteže postojeće stanje u nedogled.

Ako nije problem, malo smanji sličicu u potpisu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Pisao sam ja ovde da je Kobac jos uvek maketa, pitanje je da li ce se taj avion uopste raditi. Mozda ako neka zemlja bude htela da ulozi pare jer mi to sami necemo sigurno zavrsiti..
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

samo par stvari vezano za ovo presretanje - helikopteri ne mogu da vrse presretanje, jer nisu dezurni. jedino migovi su u 24h dezurstvu ( tzv dezurna "para", naziv nasledjen od rusa dok smo bili braca ) i oni rade presretanje.
sto se tice procedure, da, propisano je kako to sve treba da izgleda, ali to ne znaci da onaj ko leti tom ul letelicom ili onaj ko leti u G klasi prostora zna to sto treba da zna, ili ne zeli to da zna jer mu je tako lakse, moze da prodje na bezobrazluk ( sto se u zivotu desava podosta ). a bezobraznih ima itekako, pogotovo charter pilota i pogotovo iz drustava gde su navikli da se zaobilaze pravila...
presretanje se vrsi jako retko, jednom u nekoliko godina, i po mom misljenju poenta je da taj kojeg presreces nema nikakvu sumnju o tome sta ti radis kao pilot mig-a i sta zelis od njega. ovo nadmudrivanje da li treba prvo da zatreses krilima, upalis svetla ili opalis upozoravajuci rafal od toliko i toliko metaka u tom i tom smeru kretanja vazduhoplova koji presreces je manje bitno, a i razlikuje se od dokumenta do dokumenta u nekim sitnicama...
jos nesto, vojna kontrola letenja ne postoji, postoji civilna u kojoj rade vojna lica kao kontrolori i rade isti posao kao i civilne kolege. pored oblasne kontrole koji vode ( uglavnom ) saobracaj postoji i vojna strana price koja radi kontrolu svih letelica koje ulaze u nas vazdusni prostor. postoje i oficiri u samoj sali oblasne kontrole letenja koji su neki vid "spone"u celoj prici, ali je to sve zakomplikovano vise nego sto treba, po mom misljenju. poenta je da kontrolu letenja radi civilna agencija...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

:plusone:

Presretanje helikopterom?

Pisac ovih redova je imao prilike da vidi uticaj HELICOPTER ROTOR DOWNWASH MI 8 na Cessnu 172 u Vrscu kada je ista potpuno unistena a pitomac i instruktor jedva izvukli zive glave.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@Cica Maco, ne moras da gledas karakteristike pomenutog aviona jer MORA da ima radio stanicu.

@ dragan, "ovo nadmudrivanje da li treba prvo da zatreses krilima, upalis svetla ili opalis upozoravajuci rafal od toliko i toliko metaka u tom i tom smeru kretanja vazduhoplova koji presreces je manje bitno, a i razlikuje se od dokumenta do dokumenta u nekim sitnicama..."

Mozda je za tebe manje bitno, ali je za mene i te kako bitno jer je rec o Emergency proceduri, a siguran sam da znas sta to znaci. Prema tome, postoji tacno propisani red dogadjaja koji i on (presretac) i ja (presreteni) moramo da ispostujemo.
"Sitnice" kao razlike postoje, a nisu bez razloga publikovane u Jeppessenu u odeljku Emergency, i duzan sam da ih poznajem. Srbija sa ovim davanjem signala rafalima u pravcu leta vec odudara od ICAO procedura, a da ne pominjem Rusiju u kojoj treba znati njihove sasave procedure ispisane na par strana. Upravo zbog ovih procedura je u Jatu jedan od pet kontrolnih letova za zvanje kapetana, let za Moskvu, i smatra se kao najtezi.

Inace, ja sam radio u VOJIN http://sr.wikipedia.org/sr/VOJIN (ne znam koliko su nam radara srokali, ovaj moj na Murtenici znam da vise ne postoji) tako da se nadgledanje vazdusnog prostora vrsi i na nacin drugaciji od onoga koji pominjes na kraju svoga posta.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

zuzazu napisao: Inace, ja sam radio u VOJIN http://sr.wikipedia.org/sr/VOJIN (ne znam koliko su nam radara srokali, ovaj moj na Murtenici znam da vise ne postoji) tako da se nadgledanje vazdusnog prostora vrsi i na nacin drugaciji od onoga koji pominjes na kraju svoga posta.
Na lokaciji Brijač na Murtenici - 1480m (Mučanj) nalazi novi Thalesov radar točnije STAR 2000 S-band solid state primarni radar u sprezi sa RSM 970 Mod S monopulsnim sekundarnim osmatračkim radarom. ;)
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ne znam odakle ti ta informacija ali cu brzo proveriti.
Na zalost mislim da sam u pravu, izrokali ga jesu, a na osnovu ugovora sa amerima, tu ne xme da stoji nista sto bi osmatralo Kosovo.
Provri ti tvoj ozvor, a proverici i ja svoj.
Kada sam preletao Zlatibor, nisam video bele kupole
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Trebalo bi da je ovakav bez kupole, STAR 2000 S

Slika
Slika
Odgovori