Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Xepoj87 »

Velja napisao:Off topic
Imenujte članove kako treba, ne dovodite me u taj kontekst :kezo:
Ma to Aca pedercina okorela, nedostaje mu nase macevanje pisama :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

AcaKayak napisao:Off topic
pa ne moraju ako neće, nećemo ih terati

Koliko je napredovala gradnja tih montažnih kuća što se samog procesa tiče, jesu bolje sada nego pre 5 godina npr ili je to ipak premalo vremena? Mislim, relativno skoro sam i čuo za njih pa kontam da je moguće da se nešto ozbiljno usavrši, inače nemam pojma ništa o tome.
Najveci problem je sto zivimo u Srbiji, tako da ne postoji nikakav garant kvaliteta.

A ako hoces Marles - to kosta.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Zahtevam da se Heroj banuje zbog uvreda koje mi nanosi
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

snork napisao:Naravno, najvažnija je izolacija. Ja nisam stručan, ali verujem da će Aviator i Ljubitelj hteti da ti objasne kako se postavlja kamena vuna i razne folije, a posebno s koje strane zida ide parna brana. :mrgreen:
Može.
:kezo: :kokice:
Čekam na četvrto objašnjenje jednog istog crteža.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragan napisao:@ljubitelj - ajde da uprostim, ako imaš kuću od 170kvm površine poda, u dva jednaka nivoa, spoljni zid termoblok plus izolacija 15cm, malo manje pod prizemlje, malo više krov, podno grejanje, stolarija odlična pvc.
Koliko po tvom računu meni treba još do pasivne kuće, u novcu?

Sent from my D5503 using Tapatalk
Napisao sam ti okvirno, procena oko 8000-9000 evra. Podno grejanje mozes da izbacis iz troskova osim ako bas ne insistiras. U PH je nepotrebno. Isto tako razni kotlovi na gas, drva, pelet, naftu, struju uopste kotlarnicu kao sto je uobicajeni trosak klasicno gradjene kuce.

Pravu cenu odredjuje projekat gde se uzimaju u obzir svi radni parametri kuce, ovo sto si naveo je previse uopsteno i povrsno. U tvom slucaju posto radis od temelja novu kucu verovatno jos i manje novca jer se neki radovi vec moraju izvoditi samo se menja metod ugradnje
snork napisao:
DukeNS napisao:Je l' moze za nas neupucene da se ukratko objasni sta podrazumeva pasivna kuca?
To je klasa energetske efikasnosti bolja od A. Klasa A znači da je godišnja potrošnja energije za grejanje manja od 30 kWh/m^2, a "pasivna kuća" da je manja od 15 kWh/m^2. Reč je o klasi koju su "izmislili" Nemci (passivhaus), ali mislim da su s time požurili bar 20-30 godina. Verujem da ima smisla i kod većih kuća, ali opet... mislim da Nemci (kao i u svemu drugom :D ) preteruju.
Pasivne kuce su bile izlozene na sajmu 1979. g, od strane svedskih i finskih proizvodjaca.
Nemci kasne jedno 20godina sa uvodjenjem PH, mi kasnimo po obicaju i u informisanju a o primeni tek da ne pricamo. U Vojvodini zadnjih 5-10tak godina se prave takve kuce, jos uvek ima nepoverenja da to funkcionise..
snork napisao:Naravno, najvažnija je izolacija. Ja nisam stručan, ali verujem da će Aviator i Ljubitelj hteti da ti objasne kako se postavlja kamena vuna i razne folije, a posebno s koje strane zida ide parna brana. :mrgreen:
Zar treba jos objasnjavati prosto pravilo, parna brana ide uvek sa toplije strane zida gde je veci parcijalni pritisak pare. :mrgreen:
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

http://www.knaufinsulation.rs/sr/krovne ... -lds-35-v2
Primena: Ravan krov, kosi krov, spušteni plafoni, ventilisana fasada

LDS 35 V2 je višeslojna armirana parna brana od poliolefina. Transparentna je i sprečava prodor vlage i pare u termoizolaciju, bez obzira da li se koristi u konstrukcijama kosog ili ravnog krova, vertikalnih zidova ili tavanica.

LDS 35 V2 se koristi u kombinaciji sa spoljnom paropropusno-vodonepropusnom folijom. Kombinacija savršenog paronepropusnog sloja ispod termoizolacije i paropropusne membrane sa spoljne strane, obezbeđuje izbegavanje pojave vlage unutar termoizolacije i stvaranja kondenzacije, pa je na taj način osigurana funkcionalnost termoizolacionog materijala.

Veoma nizak nivo zapaljivosti LDS 35 V2 čini da ovaj proizvod bude vrlo poželjan za upotrebu u konstrukcijama objekata sa visokim protivpožarnim zahtevima.

Montaža:
LDS 35 V2 se postavlja paralelno ili poprečno u odnosu na rogove, direktno ispod termoizolacije.

Svi preklopi se zaptivaju LDS Solifit trakom. Sva oštećenja usled rukovanja, kao što su rupe na foliji ili spojevi na zidovima, se popravljaju takođe trakom. Ovo zaptivanje osigurava parnu i vazdušnu nepropusnost, što je važno zbog sprečavanja vlage da prodre u termoizolaciju.

Proizvod je lak za rukovanje i montažu.
Pošalji ovo, onom kolegi u Knauf Srbija, objasni njima. Ili si ...

http://www.youtube.com/watch?v=B3IXD_T0umA
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Mene najvise zanima koliko vi u proseku luftirate kucu/stan zimi?
Mi recimo u kuhinji ne zatvaramo prozor nikada, a ni ja u sobi, samo je pitanje spoljne temperature, da li je otvoren sirom ili na kip i da li jedan ili dva.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

I ja moram stalno, ovi iz toplane me izluđuju kad i noću greju...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja sam na struju, ali nema sanse bez svezeg vazduha da izdrzim vise od 2 sata ni u ludilu.
Meni i leti radi klima sa otvorenim prozorom.
Ima to dosta i veze sa tim sto sam na budzetu, ali cu uvek tako, samo cu manje jesti :D
Poslednja izmena od Xepoj87 u 19 Feb 2016, 18:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

I ja sam rasipnik :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa to, zanima me koji je uzlov da te pasivne kuce budu toliko pasivne, da zivimo kao Kinezi ili mozemo da glumimo domacine u sopstvenom domu?
Ako smo potrosaci svezeg vazduha, koliko to stedi struju i koliko se tada isplati ulaganje?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

aviator napisao:http://www.knaufinsulation.rs/sr/krovne ... -lds-35-v2

Pošalji ovo, onom kolegi u Knauf Srbija, objasni njima. Ili si ..
:rofl:
Potpuno tacan opis karakteristika proizvoda. NJima je jasno, kao i meni cemu se sve moze nameniti ali ti pojma nemas o cemu pricas.
Kao sto je i Knauf nacrtao postavlja se sa toplije strane, kao sto sam i ja napisao, jos su i lepo opisali zasto.

Za tebe je misterija da spoznas sta je topliji a sta hladniji sloj na toj slici krovne konstrukcije koju si postavljao :mrgreen:

Ima Knauf jos krovnih folija, razlicitih i gle cuda primenjuju se u krovnim i zidnim konstrukcijama a propustaju paru. A ima Knauf opisanu i primenu prozivoda u ventilisanim fasadama, postavio sam ti da ne trazis.
Pitaj u Knaufu da ti objasne i daju softver da provezbas razlicite konstrukcije spoljnog omotaca zgrade.

Zalim onoga ko tebi poveri proracun gradjevinske fizike. :kuku:

Xepoj87 napisao:Pa to, zanima me koji je uzlov da te pasivne kuce budu toliko pasivne, da zivimo kao Kinezi ili mozemo da glumimo domacine u sopstvenom domu?
Ako smo potrosaci svezeg vazduha, koliko to stedi struju i koliko se tada isplati ulaganje?
Koristi se sistem prinudne ventilacije koji vrsi ubacivanje svezeg vazduha uz rekuperaciju toplote.
To je neophodan uredjaj pasivne kuce, a stedi tipicno 80-90% toplote koja se trosi za ventilacione gubitke. To otvaranje prozora je taj gubitak koji je inace neophodan u klasicnoj kuci i uopste nije mali.

Prozor ne moras da otvaras posto sistem ubacuje svezi prijatni vazduh na oko 16-18C u kolicini koju sam podesis da ti odgovara, obicno je to 15-25 m3 svakog sata po coveku.Uz to se vazduh filtrira dodatno pa u kuci ima znanto manje prasine.Preko centralnog kontrolera i tajmera se isprogramira kada tokom dana ili noci i koliko svezeg vazduha zelis i onda automatika sama odrzava zeljenu mikroklimu.

Za zagrevanje tog spoljnog vazduha se koristi otpadna toplota unutrasnjeg zagrejanog vazduha koji se izbacuje napolje. Ne trosi se struja uopste za taj proces. Samo za ventilatore koji guraju vazduh, a to je tipicno 20-50Wh za par ventilatora. Za 24h potrosi se 1kWh struje a vrati u kucu oko 30kWh (sto je napolju hladnije to je veci efekat ustede).

Ja koristim rekuperator tip Daytona od 250m3/ sat maksimalnog protoka koji ima deklarisani efekat povrata toplote od 95%.
Siroka je ponuda marki i modela, kao i kod auta moze da se bira dodatna oprema pa su cene sarolike kao i mogucnosti sistema kao celine integrisane u kucni HVAC sistem.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Koje su cene tih rekuperatora i kakvu instalaciju zahtevaju?

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

@ljubitelj
Za razliku od tebe, ja imam odobrenje od države i strukovne komore, da radim projekte i proračune, zeleneo ti koliko hoćeš.
Pri tom vodim se standardima gradnje i proizvodjačkim uputstvima i preporukama.
ljubitelj napisao:Kao sto je i Knauf nacrtao postavlja se sa toplije strane, kao sto sam i ja napisao, jos su i lepo opisali zasto.
"Toplije strane". Dokaz neprofesionalnog rečnika.
Postoji: grejan i negrejan prostor i(ili) unutrašnja i spoljna strana.
Evo slike još jednom, pa nek' se laici i ti s njima, uvere gde se šta postavlja.
A parna brana se postavlja ispod termoizolacije sa spoljne strane zida-ploče, kako je i napisano u Knaufovom uputstvu za parne brane.
Slika
Spolja
-crep
-noseća potkonstrukcija
-Ventilisani prostor
-paropropusna vodonepropusna folija
-Tervol DP-5 (Polutvrde ploče od kamene vune) http://www.knaufinsulation.hr/sites/hr. ... ki_dp5.pdf
-Tervol Stopair folija (TERVOL Stopair, parna brana PE folija) http://www.arkada-trgovine.hr/offd/257/ ... ine.wshtml
-armirano betonska ploča (zid)
-unutrašnji malter
Unutra
PS
Od celog uputstva citirao si samo ovo.
Jadno i bedno. Kukavički.
Kakve li si nebuloze pisao u ostalim forumskim temema, pored ovakvih brljotina...
Odgovori