Stranica 1465 od 1864
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 07 Jan 2019, 22:13
od ljubitelj
Pise aparat za jogurt je koriscen, ne znam doduse marku ovako napamet.
Mozes da pravis i bez aparata, da sklepas neko prirucnu varijantu.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 08 Jan 2019, 06:28
od nikaragva
Ne treba ništa da sklepaš, treba ti šerpa i šporet

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 08 Jan 2019, 08:29
od ljubitelj
Sporet?
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 08 Jan 2019, 16:00
od nikaragva
Treba ti toplota

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 08 Jan 2019, 19:05
od Ji 4Tze
ljubitelj to "od oka"

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 10:22
od ljubitelj
Toplota sporeta? Nisu li prevelike temeprature sporeta?
Koliko se ja secam temperatura bude nesto toplija od ruke, ni priblizno onome sto je u sporetu.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 10:51
od nikaragva
Mi smo obicno kuvali mleko posle muze, mada sam ga ja cesto pio i nekuvano.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 22:23
od Xepoj87
Nekuvanim si mogao samo tako da se zarazis.
Mi smo kuvali i zamrzavali visak.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 22:49
od superboss
ljubitelj napisao: 09 Jan 2019, 10:22
Toplota sporeta? Nisu li prevelike temeprature sporeta?
Koliko se ja secam temperatura bude nesto toplija od ruke, ni priblizno onome sto je u sporetu.
Ajd da pokušamo ovako.
Sastojci: mleko i bakteriološka kultura mlečnog proizvoda. Može da se oskoristi i kupovni jogurt iz prodavnice.
Način pripreme. JAKO komplikovano!
Mleko se skuva u šerpi. Ostavi se da se ohladi do nekih 30 stepeni i onda se u njega doda kupovni jogurt, ili kultura ako se ima.
Utopli se i ostavi da odstoji preko noći(ili 6-8h). Posle toga se ostavi u frižider i može da se pije. Može da se pije i pre toga, ali niko ne voli mlak jogurt
Od istog tog jogurta može da se napravi nova tura.
najlakši način da se napravi jogurt u domaćoj radinosti.
Inače, kiselo mleko može da se napravi pomoću hleba(ubaci se malo hleba u mleko-i isto uskisne), ali ja ne znam kako tačno. Ako neko zna neka napiše.
P.S: ako koristite kupovni jogurt, kakav koristite takav ćete i dobiti. Ja sam recimo prvi put porbao sa jogurtom iz Lidla, i dobio isti takav proizvod, gusti jogurt.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 22:54
od Vladapetr
Meni je ovo malo čudno. Na opisani način (skuvaš pa sačekaš da se ohladi, dodaš pola čaše gotovog proizvoda pa utopliš) smo nekada pravili baš kiselo mleko, i dobijali proizvod vrlo sličan kupovnom. Nekad je bio maltene identičan (ukus, "pihtijasta" struktura), pa sam ja analizirao da li ima veze sa količinom kiselog mleka koji ubacimo u startu, temperature itd...
Komentarisao sam ovo u školi i profesorica biologije mi je rekla da se tako pravi kiselo mleko a ne jogurt, jer se kod jogurta radi o drugačijoj kulturi bakterija koje se razvijaju na drugi način. Stoga nisam ni probao.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 09 Jan 2019, 22:55
od Heinz
Tako se i ja sećam, kiselo mleko se ovako pravilo.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 10 Jan 2019, 10:22
od nikaragva
Xepoj87 napisao: 09 Jan 2019, 22:23
Nekuvanim si mogao samo tako da se zarazis.
Mi smo kuvali i zamrzavali visak.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Znam, ali glad ociju nema
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 10 Jan 2019, 20:33
od pedja
N_L napisao:Kad pominjete jogurt, ima li dje u BG(Srbiji generalno) da se kupi pravi grcki jogurt? Ne dukatos i ti "tipovi" grckog jogurta vec pravi.. .BIo je nekad u tempo i to od fagea i megglea al nema eo dugo vremena.
Probah 2% i 8%
Dvojka mi bolje leži.
Ima i 0% (ili "0%"), nisam probavao.
Kako god, držaću se tečnijih.
TapaT
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 10 Jan 2019, 20:38
od nuk
Heinz napisao:Tako se i ja sećam, kiselo mleko se ovako pravilo.
Razmutiš ga mikserom i eto jogurta
Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 10 Jan 2019, 22:53
od superboss
Vladapetr napisao: 09 Jan 2019, 22:54
Meni je ovo malo čudno. Na opisani način (skuvaš pa sačekaš da se ohladi, dodaš pola čaše gotovog proizvoda pa utopliš) smo nekada pravili baš kiselo mleko, i dobijali proizvod vrlo sličan kupovnom. Nekad je bio maltene identičan (ukus, "pihtijasta" struktura), pa sam ja analizirao da li ima veze sa količinom kiselog mleka koji ubacimo u startu, temperature itd...
Komentarisao sam ovo u školi i profesorica biologije mi je rekla da se tako pravi kiselo mleko a ne jogurt, jer se kod jogurta radi o drugačijoj kulturi bakterija koje se razvijaju na drugi način. Stoga nisam ni probao.
Probao sam sa tečnim slovenačkim jogurtom-identičan ukus i gustinu sam dobio.
Sa gustim jogurtom iz Lidla(kao grčkim)-isto se dobije, gusto, kremasto u stvari.
Čak i sa 2,5% mm uspeva.