Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Dobro veče

Post od nikaragva »

Ali kako su onda ljudi koji nisu imali ništa, preko noći postali milijarderie? To se kosi sa principima ekonomije.
Zna se kako :)

A što se tiče novca, on je potreban, ali ne i dovoljan.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

E s tom konstatacijom se slažem :D

Jeste baš teško krenuti od nule, pogotovo u Srbiji. Mada, verujem da onaj ko ima kapacitet i želju da to uradi, neće ni ostati ovde.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

AcaKayak napisao:Nisu Karići uspeli, već jedan Karić. Između ostalog zato što nije gledao da gura rodbinu po bitnim pozicijama, možda je neke i stavljao da se vode kao nešto ali se ništa bitno nisu pitali.

Drugi razlog je naravno ogromna podrška, ali isto tako i što bi neki rekli "imati talenat za pare". Treba to i iskoristiti, a 99% ljudi ne bi iskoristilo toliko dobro.

Inače daleko od toga da volim bilo kog Karića ili da podržavam to, čak nam i duguju baš dosta novca, ali ne volim ni Felpsa pa ne mogu da kažem da ne zna da pliva.

A komentari tipa to bih i ja mogao su krajnje smešni, zato sam i pomenuo temu. Sve bi svaki Srbin mogao, da ima dobrog trenera i Bolta bi pobedio u trčanju.

Vidim generalno u svetu, ko god je dobio pare na lotou izrastao je u biznismena jer je imao taj milion za početak. Jeste al malo sutra.

Ja da znam da napravim pare, do sada bi ih imao. Znači, ne znam - glup sam za to :zbunjen:
,,Nisam majstor da napravim bure, al' sam mangup da pojurim cure'' :kezo:

Karići su bili samo maska/figure za prve srpske kapitaliste-komuniste. Veruj mi, gledao sam to svojim očima :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

@Aco, nisu slučajno vladajući krugovi dodelili task Kariću, tj. nije on bilo ko izvučen iz naroda. Odabran je, kao i svi ostali koji su nešto postigli iz tog vremena. Generalno ovo danas je posledica tog vremena. Stvari se nisu mnogo promenile, privatni novac je zarobljen u rukama ljudi koji nisu kroz konkurentno tržište stvorili svoj početni kapital, nego ili stvaranjem nečega što pre nije postojalo uz ogromnu podršku vlasti (Mobtel) ili su kupili državne firme za smešne pare (dva scenarija, oštetili za svoju korist, prodali posle par godina za tržišnu vrednost i zaradili na razlici).

U stvari je vrlo prosto. :)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

I sa tim se slažem :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako se složimo da je privatni kapital pokretač svega i da zapravo to što bogataši žele da bude još bogatiji pokreće privredu, kod nas se nailazi na ključan problem.

Na zapadu je ovaj period akumulacije kapitala završen pre vek i po i lova se nekako raspodelila onima koji su najsposobniji (uprošćeno, jer nije baš tako, protekcija i networking svuda postoje). Imaš mnoge bogataše koji su jedni drugima konkurencija i iz takvog sistema se rađaju uspešni biznismeni. To su ljudi kojima nije palo sa neba, nego su se izborili sa ajkulama i postali još veće zveri.

Kod nas nikakve konkurencije nije bilo, prema tome ni prirodne selekcije. Misliš da naši aktuelni bogataši ne bi želeli da budu još bogatiji? Naravno da bi, nego numeju. Možda im i odgovara atmosfera nemaštine gde su proporcionalno ekstremno bogati u odnosu na ostatak ekosistema, gde samo njima sve ide na ruku i imaju potpunu kontrolu. Kada bi se atmosfera popravila, bara bi postala mnogo veća i tu više ne bi bili toliko veliki igrači kakvi su sad.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Otud otpor ulasku u EU. Kako vidljiv, tako i prikriven.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

I planski se priprema podloga da se odustane. UDBA radi na tome od 2000-te. Sadasnja vlast je odican instrument u sprovodjenju cilja. Ako drzava ne bankrotira onda ce Kosovo da bude razlog zasto ne idemo dalje a ako bankrotira onda ce biti "eto sta vam je doneo taj EU put" oni nas nece bla bla bla bla, svi su se izredjali koji su bili za EU sto ne bi probali sada drugacije i onda stize novi "vodja" sa nekom drugom politikom i zvakom. Marva je mirna. A vec pomenuti i dalje mlate pare.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Pa bolje da oni mlate pare nego da neko iz Evrope izvlači profit. Vidimo kako se Hrvatska dobro provodi u EU. Sve im je procvetalo.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

:rofl: Ajde? Bolje je da neko domaci mlati pare tako sto koristi povlastice* u poslovanju nego da se napravi zdravo trziste na kojem ce da uspe samo onaj koji ponudi najbolju uslugu? Ili je problem sto se plasis da bi to bilo lose po tvoju firmu?

*neisplacivanje zarada radnicima, izbegavanje placanja poreza, mito.........dopisi po zelji.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Mr.Rotor napisao:Pa bolje da oni mlate pare nego da neko iz Evrope izvlači profit. Vidimo kako se Hrvatska dobro provodi u EU. Sve im je procvetalo.
Kojim podacima raspolazeš?
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Evo ja imam najbolju led svetiljku na trzistu (po svim karakteristikama) pa posao uglavnom dobiju oni sa jeftinijom i duplo losijom :)
Bas zdravo trziste.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Pa pitanje je kako su dobli posao ti sa losijom. Mozda imaju nekog negde a to je ono sto ja pricam. A ti sto su jevtiniji su jevtiniji, trziste je tako, prilagodi se. Bolje rade, imaju optimizovaniju proizvodnju ili distribuciju ili jednostavno kupuju povoljnije.

Niko nije rekao da je bavljenje privatnim poslom jednostavno. Tu opstaju samo najbolji. Ako neko to moze da kaze mogu ja, jer sam iz prvog reda geldao kako porodicna firma propada jer se otac nije prilagodio i nije radio kako treba.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja cu prvi da kazem da je trziste bolesno, ali sigurno ne zato sto tebi ne kupuju skuplje sijalice
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Dzoni_m napisao::rofl: Ajde? Bolje je da neko domaci mlati pare tako sto koristi povlastice* u poslovanju nego da se napravi zdravo trziste na kojem ce da uspe samo onaj koji ponudi najbolju uslugu? Ili je problem sto se plasis da bi to bilo lose po tvoju firmu?

*neisplacivanje zarada radnicima, izbegavanje placanja poreza, mito.........dopisi po zelji.
Što država ne subencioniše domaće firme da zaposle radnike nego skidaju gaće kada dođu iz Evrope. Što su dozvolili da najveće srpske brendove kupe Hrvati? Jel taj puta treba da podržavamo? Pa draži mi je jedan Mišković i Beko nego neki hrvatski tajkun.

A ovo za moju firmu :loool: :rofl:

Po moju firmu nikako ne bi bilo loše. Lepo je što kod nas vlada mišljenje da ne možeš zaraditi ako ne kradeš i ne podmićuješ.

Mislim da ću prestati sa daljim pisanjem.
Odgovori