Stranica 1770 od 1863
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:33
od Jumbo
nidza napisao: 05 Apr 2023, 10:36
Neka skorašnja uvrežena dezinformacija kojom su kupci zavedeni je da je kvalitetan jogurt gust,
a njima je najlakše da to naprave tako što ga napune brašnom ili skrobom.
Ovo je totalna nebuloza.
U istoriji mlekarstva u Srbiji, a koliko znam i u svetu ovo niko nikad nije radio.
Različita gustina jogurta se dobija od različitih vrsta starter kultura koje se koriste pri zasejavanju u mleko. Tako da gustina jogurta nema ama baš nikakve veze sa sastavom. Od istog mleka u zavisnosti koje starter kulture se koriste dobija se različita gustina jogurta i zahtevi tržišta diktiraju kakav će jogurt mlekare praviti.
Tako da još jednom ponavljam ono gore boldirano je totalna glupost.
Ja sam ovde više puta napominjao da po meni ne treba uzimati kiselo mlečne proizvode od obranog mleka pošto se u njih dodaju ugljeni hidrati (ne brašno ili skrob), ali ne zbog gustine već zbog prikrivanje gorčine (koja dolazi od proteina u mleku, a prirodno je nadjačava mlečna mast) pošto takve proizvode verovatno niko ne bi koristio.
Jogurt i kiselo mleko (to je jedno te isto samo što je uprošćeno rečeno jogurt izmiksovano kiselo mleko) su možda najbezbedniji i najkvalitetniji proizvodi u mlekarstvu. Tu ne možete proturiti ni mleko u koje je sipana voda, niti mleko kojem je kiselost nešto veća, ni mleko sa antibioticima ...... pošto ga od toga ne možete ni napraviti.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:37
od Jumbo
nidza napisao: 05 Apr 2023, 10:36
Mleko, pojma nemam šta je ono više, ranije je imalo normalan miris, sad kad se skuva ili podgreje klincima, ne miriše niti sladi, ukus obojene vode čak i 3.2%.
Još jedna zabluda
Kupili ste mleko koje je već prošlo ili pasterizaciju ili sterilizaciju i ponovo se kuva. Danas je svako mleko u prodaji predviđeno da se direktno konzumira pošto je već prošlo dovoljni termički tretman da je bezbedno za upotrebu.
Ovo ne važi jedino za mleko u kesama koje bi svima toplo preporučio da ne kupuju.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:42
od Jumbo
nidza napisao: 05 Apr 2023, 13:14
Heinz napisao: 05 Apr 2023, 11:02
Dukat 3.2
Ugljeni hidrati 4.6 g
Gde je taj skrob, u ovih max 1 g na 100 g?
4.6 na 100gr. Verovatno većina. Ti valjda pamtiš kako jogurt treba da izgleda. Ovo danas ne može da se istoči iz flaše
Tih 4.6 grama ugljenjih hidrata je u stvari laktoza koja je normalni sastojak mleka.
U jogurtu bi trebalo da ga ima manje pošto jedan deo (recimo 0,5g) fermentacijom prelazi u mlečnu kiselinu koja dovodi jogurt na pH oko 4,2 sa oko 6,7 koliko je kod mleka.
Zbog iste energetske vrednosti i skupe analize na sadržaj mlečne kiseline oni je iskazuku u delu ugljenih odnosno koristi se prosečan podatak od mleka koje je korišćeno za jogurt.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:44
od Nemanja987
@Jumbo
Mleko u kesi je isto pasterizovano, koji je razlog za izbegavanje?
Neka prljava tehnologija punjenja?
Ili generalno taj materijal nije dobar za pakovanje?
Ja ovde gde sam uzimam organsko i staklenoj flaši, 2.09e je litar.
Edit: Bilo bi veoma dobro da se šira javnost u Srbiji upozna sa tim kakav je nivo kontrole hrane i predmeta opšte upotrebe.
Drugačije bi se gledalo na proizvode, uključujući i one iz apoteke (dodatke ishrani, koji praktično ne prolaze kroz analize sastava već se posmatraju kao bilo koja druga hrana)
Kontrola je (najblaže rečeno) nedovoljna i nepotpuna. Neverovatno mi je da su ljudi nezainteresovani za ovu temu.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:45
od nidza
@Jumbo hvala na objašnjenju.
Koji UH se dodaju u jogurt i šta ga zgusne toliko? Obično probiotski jogurti sa najvećom sadržinom kultura nisu toliko gusti, ređi su. Kefir je isto izvorno redak, i bio je redak i kod nas, sad su gusti, nisu kiseli i toliko odskaču od kefira kakav treba da bude da to možda više ne treba ni zvati tim imenom.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:45
od Jumbo
DukeNS napisao: 05 Apr 2023, 13:49
Mene više brine dozvoljeni nivo aflatoksina, nego ukus. To mi je poražavajuće...
Što se tiče aflatoksina u velikoj većini onoga što mi dobijemo na analizu je na nivou ispod 0,05 osim kod pojedinih slučajeva koje ide do maksimum 0,10 i to kod nekih manjih mlekara.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:46
od Jumbo
Nemanja987 napisao: 05 Apr 2023, 14:44
@Jumbo
Mleko u kesi je isto pasterizovano, koji je razlog za izbegavanje?
Neka prljava tehnologija punjenja?
Ili generalno taj materijal nije dobar za pakovanje?
Ja ovde gde sam uzimam organsko i staklenoj flaši, 2.09e je litar.
Niža temperatura pasterizacije i obično nije homogenizovano
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:51
od Jumbo
nidza napisao: 05 Apr 2023, 14:45
@Jumbo hvala na objašnjenju.
Koji UH se dodaju u jogurt i šta ga zgusne toliko? Obično probiotski jogurti sa najvećom sadržinom kultura nisu toliko gusti, ređi su. Kefir je isto izvorno redak, i bio je redak i kod nas, sad su gusti, nisu kiseli i toliko odskaču od kefira kakav treba da bude da to možda više ne treba ni zvati tim imenom.
Kefir je jedna vrsta kulture (u pitanju je vrsta kvasca) i lično ga ne bi koristio osim da ga samim pravim, dok su starter kulture bakterijske i ima više vrsta.
Gustina ne zavisi od dodavanje ugljenih hidrata veće od vrste kultura koje se koriste. Recimo probiotska daje manju gustinu.
Najčešće se dodaje inulin, ali samo u jogurte od obranog mleka (masnoće do 1,6)
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:51
od Nemanja987
Niska kao niža od definisane temp za nisku pasterizaciju???
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 14:52
od nidza
Korisno, hvala što si se uključio.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 15:10
od Heinz
Ako neko kojim slučajem pije Balans, neka obrati pažnju da to NIJE jogurt. Ne znam tačno šta sve ne ispunjava, ali nije ni deklarisan kao jogurt. A probiotski je, "fermentisani proizvod od mleka".
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 15:32
od shandu90
Ja se malo smorim kad odem u Modanju i kupim one njhove jogurte. Bude mi samo gore, uz peciva mi je toliko gusto i tesko da teze gutam. Njihov kefir mi je isti kao jogurti sto se prodaju kod nas.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 18:11
od Heinz
Imaš tamo i Ayrani. Meni je odvratan
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 19:54
od shandu90
Verujem. Ne svidjaju mi se njihovi mlecni proizvodi (ne racunam fetu).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Poslato: 05 Apr 2023, 20:13
od Kabal
Jumbo napisao:DukeNS napisao: 05 Apr 2023, 13:49
Mene više brine dozvoljeni nivo aflatoksina, nego ukus. To mi je poražavajuće...
Što se tiče aflatoksina u velikoj većini onoga što mi dobijemo na analizu je na nivou ispod 0,05 osim kod pojedinih slučajeva koje ide do maksimum 0,10 i to kod nekih manjih mlekara.
Ovo je zanimljivo, posto je 2022 izuzetno veliki problem aflatoksina
Sent from my SM-S918B using Tapatalk