Sport

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Sport

Post od perfiko »

Pretpostavljam da bi trebalo da bude. Ne možeš uzimati krv nekome ko je kolabrirao. Ili možeš?
@Aco, ja nigde nisam napisao da nije napravio prekršaj, i da ne zaslužuje kaznu. Ali on je tu kaznu zaslužio za prekršaj , a ne za doping, jer doping nije dokazan. Pa mi je zato tvoje:
AcaKayak napisao:Verovatno je bilo "joj ako mi izvade krv dobijam dve godine suspenzije i svi ce da me mrze a ovako cu da ispadnem zrtva i dobijem malo manje". Nadam se da gresim ali mislim da su sanse za to minimalne...
malo bolo oči.
Ja ne mogu da tvrdim niti da se dopinguje niti da ne, jer nije dokazano.Ali, ako on onako igra kada se dopinguje... kuku majko, kako igra kada se ne dopinguje?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

AcaKayak napisao:Pretpostavljam da znas kako ide krvni doping? Ako znas, vecina ne zna. Primer bicikliste (ukratko pisem mrzi me da kucam puno pa nije precizno ali da steknete ideju): Kada je odmoran, u nekom blagom treningu ili tako nesto, mesecima daleko od svog Tur de Fransa koji traje 3 nedelje njemu izvade zalihe krvi. Ta krv je njegova "odmorna krv". Onda kada krene Tur de Frans, nakon dve nedelje kada je mrtav, presao vec 2000km a ostalo mu jos 1000 do kraja, njemu lepo zamene tu krv tj umesto umorne ubace mu odmornu krv i on je u prednosti. Ovo je slikovito objasnjenje samo. Uglavnom, igranje s krvlju je jako opasno, promasis temperaturu drzanja krvi za jako malo, krv se pokvari, ti to ne znas, ubrizgas i mrtav si... Desavalo se mnogo puta do sada.
Ovo baš neće biti da si u pravu što se tiče opisa.

Postoje dva tzv krvna dopinga i to uzimanjem eritropoetina (hormon kontrole stvaranja eritrocita) ili direktnim dodavanjem eritrocita što donekle ima veze sa tvojim objašnjenjem. Odnosno uzima se krv nekoliko nedelja pre trke, centrifugira se, plazma se odmah vrati, a krvne ćelije se ostavljaju (najčešće smrzavaju) da bi se tokom trke vraćali. Ovo nema veze sa odmornom ili umornom krvlju.

Zbog toga svi biciklisti moraju imati zdravstveni karton (ili šta već) u kome im je ubeležena i vrednost (broj) eritrocita na početku karijere i ta vrednost kasnije ne može da odstupi, ne znam tačno koliko procenata, od te početne vrednosti.

Šta je danas doping, a šta nije, više se ne zna. Svi vrhunski sportisti u pojedinačnim, a i u ekipnim, a posebno u medijski atratkivnim sportovima se dopinguju na ovakav ili onakav način. Pitanje je samo koga uhvate, a koga ne.
Danas je mnogo bitniji dobar doktor od dobrog trenera. Čak i danas dozvoljena sredstva su nekad bila zabranjena, a neka će biti zabranjena.

Vrhunski rezultat bez "pomoćnih" sredstava jednostavno nije moguć.
podvarak
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:00

Post od podvarak »

starac vujadin napisao:
podvarak napisao:Ma kakva teorija zavere, ja samo iznosim cinjenice sa zvanicnog sajta. Lepo pise sta je trebao da uradi i kad i da to sto je potpisao da ce raditi kad god mu zatraze, nije uradio kad su oni rekli. A teorija zavere je upravo to sto ti pricas. Opet je ceo svet protiv nas jer smo najbolji, najpametniji, najstariji narod, najkuratiji, itd. Ceo zivot slusam te price da je Srbin stariji od Adama, da je Bog prvo stvorio Srbiju pa je oko nje redjao ostale zemlje i sl. Aman bre :)
Ne znam što se meni obraćaš jer polemišeš sa stvarima koje nisam ni rekao ni napisao. Ako nemaš municije, onda nemoj da mi utrpavaš u usta nešto što nije rečeno.

Hajde da ne zamenjujemo teze. Ti si izneo dve teorije zavere, a ja sam ti napisao (prepričao) nešto što ceo svet zna kao priču. I još sam rekao da je bio glup što je nekome verovao na reč. Ovo što si dodao meni na srpski mentalitet - izvini ne osećam se prozvanim... Ti sad dalje drvi ono što ti se sviđa kao priča.
I da nemamo pojma ni ti ni ja šta bi bilo, posredni stvari govore da je bilo ovako kako se piše. Ne bi niko u sportskom svetu zalegao za njega ni verbalno da je bilo tako kako je bilo.
Ti si bio tvrdio da je bio dopingovan, a njegov uzorak je bio ok. U redu je što je kažnjen što je preskočio kontrolu, ali to ne znači da je bio dopingovan i ne treba mi ovde da teramo strogoću.
Nigde nisam napisao da nije bio dopingovan, već sam reagovao na tvoje proizvoljno tumačenje događaja.

Kao i uvek odličan komentar Saše Ozma...samo bih dodao da milsim da smo trebali da igramo na šljaci gde bi naš dubl ima više šanse, ali i Lajović.

http://www.b92.net/sport/teme/ozmo.php? ... _id=778764
Nista ti nisam dodao ni utrpao u usta, ovo za veliko srbovanje je cisto moja konstatacija a ne tvoje reci naravno. Tvoje misljenje je da ja iznosim teorije zavere, moje misljenje je da ih iznosis ti. I ti i ja smo proizvoljno tumacili dogadjaj, forum naravno i sluzi za te stvari. Izneses lepo cinjenice i ono sto se zna iz proverenog izvora i onda lepo napises svoj komentar i vidjenje dogadjaja. U svakom slucaju, niti ja mogu tebe da ubedim da nisi u pravu, niti ti mene, tako da nema svrhe dalje polemisati na tu temu. Na ITF sajtu sve lepo pise pa nek svako izvuce zakljucak za sebe :)

@AcaKayak: koliko jedan dan prolongiranja moze da ublazi/izbrise doping sredstvo u organizmu?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ne znam, nisam se mnogo interesovao oko toga. Verovatno moze nesto da se uradi cim mora odmah da se daje.

Koliko krvi se uzima ne znam jer od kako je uvedena krvna kontrola nisam jos uvek bio na kontroli. Mogu se raspitati ako treba.

Jumbo, rekao sam da samo slikovito objasnjavam a umorna i odmorna krv sam pisao pod znacima navoda. U svakom slucaju hvala na pojasnjenju :)
Sto se tice dopinga da mora da se uzima ne zeim da ulazim u detalje. U principu se s tim ne slazem. Za neke sportove se slazem, za neke ne. Tenis svakako nije sport gde je doping "obavezan" jer su njihovi fizicki napori daleko od nekih ozbiljnijih sportova. Tenis je sport vestine, tamo gde ne vestina prilicno oduzeta kao sto je biciklizam (vrtis pedale i cutis) tu je vec druga stvar.

Sta je doping to vec necu da komentarisem. Pravila su sve strozija i osim kofeina mislim da nista nije dozvoljeno a da je pre bilo zabranjeno. Bar mi sada ne pada na pamet odmah. A oni koji vole da guraju teorije zavere uvek ce naci neku glupost. Pre se pricalo kako je Tajger Vuds (golfer) "dopingovan" jer je imao operaciju ociju, poboljsao je vid a vid je u njegovom sportu jako bitan.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Zvezdaaaa OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO...
Zvezda OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO :mrgreen:
Slika
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

:klanjamse: :klanjamse: :klanjamse: :klanjamse: :isplazijezik: :isplazijezik:
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Posle Moskve za'ladilo i u Beogradu :D
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Fantastična utakmica desetkovanog Partizana, herojski otpor! Kako ćemo se skrpiti za sledeće utakmice sam Bog zna...
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Upravo se vratih iz Pionira, gde je bila odlicna atmosfera i gotovo bez incidenata, sto je za svaku pohvalu :bravo:
Odlicna utakmica i svakako sa ovim "rekonvalescent " timom odlican otpor Partizana. Bez Vestermana i sa upola oporavljenim Kinzijem i Muslijem nije se ni moglo vise ocekivati. Ostaje da se tim koliko toliko oporavi do Barcelone koja je mnogo bitnija utakmica.

Cestitke Zvezdi na pobedi :bravo:
Korisnikov avatar
half man
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 14:17
Garaža: Passat b8 ,Infiniti Fx30d S

Post od half man »

Zvezda mi je sveeee:)))
Rusija je na redu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
podvarak
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:00

Post od podvarak »

Odlicna tekma! Svaka cast Partizanu, zamalo da naprave podvig tako desetkovani.

Nisam bio na tekmi niti sam gledao na tv-u zbog obaveza, jedino sto sam mogao je da slusam SportFM i tehnicki katastrofalno lose uradjen live prenos putem poluispravne nokije 1110. Komentator je bio poludostupan 80% vremena, sve je seckalo i stucalo ko onomad kad smo imali samo jedan gsm predajnik za ceo grad :uf:
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Vidi Pantere sto se raduju, nista nisu naucili za ovih 15 godina... :mrgreen:

Inace Partizan je bio super, sad isto tako sa Barsom, pa sta bude! :navijamo:
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Tebi opet neko ljulja kavez! :kezo:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Citiram ortaka koji odgovara na pljuvacinu po zvezdi od strane navijaca partizana :)

"Bas tuzno. Cijelu utakmicu pobijedjujes Zvezdu i na kraju izgubis od FMP-a" :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Zamisli šta bi im tek Zvezda uradila... :rofl:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Odgovori