nidza napisao:
Polako, polako.
SUS pravi energiju i odmah je pretvara u mehaniku.
Do Tesle energija pređe dalek put i svaki gubitak znači više CO2 i više otpada, pepela i čega već sve koji mora da nadoknadi te gubitke. Ono gde EV pobeđuje je održanje energije i očuvanje prilikom kočenja, što SUS auto rasipa (a hibrid rešava). Verovatno je nepovoljnija matematika kada se takvo vozilo kreće otvorenim putem, a mnogo povoljnija ako se kreće u gradu sa puno stani-kreni.
Zanimljiva je tema, žao mi je što nemam vremena trenutno da se više posvetim matematici.
Polako, polako TEBI! (haha kako volim ovu temu!)
Još nije napravljeno nešto što pravi energiju. A pogotovo ne takoreći odmah.
Razumem ja šta ti hoćeš da kažeš. Sve je ovo priča o prenosu energije odnosno promeni oblika energije.
Moja logika je da je lakše prenositi elektrone žicom (makar imao gubitke) nego litre tečnosti (koja je usput zapaljiva i takođe mora od nečega da se stvori i potroši energija za to stvaranje) cisternom.
I ne samo da je lakše već i čistije i efikasnije. Može se reći i zdravije.
Dakle, energija tamo negde daleko u elektrani koja jeste efikasnija od SUS-a izmenja oblike iz hemijske u toplotnu pa u mehaničku da bi došla u električnu i onda takva u automobilu pređe u mehaničku.
A ti kažeš uzeti naftu, modifikovati (trošiti enegriju), skuplje (da lazo, skuplje) i komplikovanije transportovati. Onda benzin u autu od hemijske da pređe u toplotnu, pa u mehaničku pa na točkove. A deo mehaničke ipak i u električnu. A toplotnu koja je žestok udeo u svemu tome prosipamo? Sem kad je zima, onda legnemo na haubu da se ugrejemo?
I šta je tu to tvoje odmah?
Lepo reče neki šaljivdžija pre koju stranu. Vozimo grejna tela koja se eto i kreću.