Prikriva se naziv aditiva u deklaraciji jer je tako dozvoljeno . Ja ću da cepidlačim

Evo i pojašnjenja ispod.
A verujte da ne možete ni da pretpostavite šta glutaminat radi organizmu. ...
Skinuto sa ovog sajta :
http://istineilaziohrani.blogspot.rs/20 ... 0-625.html
Na deklaracijama može stajati glutaminat, pojačivač okusa, E620 - 625, MSG (engl. monosodium glutamate), MNG (hrv. mononatrijev glutaminat), kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, sojini proteini itd. U nastavku slijedi detaljni popis sastojaka koji uvijek ili često sadrže mononatrijev glutaminat (prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu), a jako ih je puno gdje je naziv glutaminat – skriven. Popis je složen iz izvješća potrošača o nuspojavama u posljednjih 20 godina i iz informacija dobivenih od proizvođača i prehrambenih tehnologa.
Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:
glutaminska kiselina (E 620), glutaminat (E 620)
mononatrijev glutaminat (E 621)
monokalijev glutaminat (E 622)
kalcijev glutaminat (E 623)
monoamonijev glutaminat (E 624)
magnezijev glutaminat (E 625)
natrijev glutaminat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirani proteini
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutaminata)
Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:
karagenan (E 407)
bujon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultrapasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzime”
sladni ekstrakt
sojin umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
bilo što “pojačano proteinima”
bilo što fermentirano
začini
Sastojci koji zajedno s mononatrijevim glutaminatom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNG-om)
dinatrijev-5’-gvanilat (E627)
dinatrijev-5’-inozinat (E631)
dinatrijevi-5’-ribonukleotidi (E635)
Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak prerađene nevezane glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNG-a kod visoko osjetljivih osoba
kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza, rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu, mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima
Napomena: Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenim proteinima ne uzrokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti prerađena/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina. Steknite naviku čitanja deklaracije i ne kupujte one proizvode koji imaju duge popise sastojaka i riječi koje ne razumijete.