Stranica 31 od 35

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 16:26
od Mr.Rotor
Ka preporuče vakcine onda nisu finansirane od velikih kompanija? To samo važi za zaslađivače?

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 16:51
od Gaginh0
Med napisao: 18 Mar 2018, 15:01
Supa u kesici, majonez, kečap, smoki, čips, začin c (vegeta), pašteta, salame....samo su deo proizvoda u koji ga trpaju. Izbor je na nama. Ko želi neka progugla.
Nebih da cepidlacim, ali na pakovanju Dijamant majoneza ne pise da ima taj pojacivac :D Mozda ima u Thomy ili Heinz proizvodima.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 17:28
od Med
Prikriva se naziv aditiva u deklaraciji jer je tako dozvoljeno . Ja ću da cepidlačim ;) Evo i pojašnjenja ispod.
A verujte da ne možete ni da pretpostavite šta glutaminat radi organizmu. ...

Skinuto sa ovog sajta :

http://istineilaziohrani.blogspot.rs/20 ... 0-625.html



Na deklaracijama može stajati glutaminat, pojačivač okusa, E620 - 625, MSG (engl. monosodium glutamate), MNG (hrv. mononatrijev glutaminat), kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, sojini proteini itd. U nastavku slijedi detaljni popis sastojaka koji uvijek ili često sadrže mononatrijev glutaminat (prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu), a jako ih je puno gdje je naziv glutaminat – skriven. Popis je složen iz izvješća potrošača o nuspojavama u posljednjih 20 godina i iz informacija dobivenih od proizvođača i prehrambenih tehnologa.

Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

glutaminska kiselina (E 620), glutaminat (E 620)
mononatrijev glutaminat (E 621)
monokalijev glutaminat (E 622)
kalcijev glutaminat (E 623)
monoamonijev glutaminat (E 624)
magnezijev glutaminat (E 625)
natrijev glutaminat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirani proteini
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutaminata)

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

karagenan (E 407)
bujon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultrapasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzime”
sladni ekstrakt
sojin umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
bilo što “pojačano proteinima”
bilo što fermentirano
začini

Sastojci koji zajedno s mononatrijevim glutaminatom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNG-om)

dinatrijev-5’-gvanilat (E627)
dinatrijev-5’-inozinat (E631)
dinatrijevi-5’-ribonukleotidi (E635)

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak prerađene nevezane glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNG-a kod visoko osjetljivih osoba

kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza, rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu, mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima

Napomena: Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenim proteinima ne uzrokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti prerađena/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina. Steknite naviku čitanja deklaracije i ne kupujte one proizvode koji imaju duge popise sastojaka i riječi koje ne razumijete.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 17:34
od Ji 4Tze
Bujon?
Koncentrat surutke?
Limunska kiselina?
Wtf ? :)

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 17:47
od Med
Šta ti nije jasno?
Izrazi koji se koriste i u srpskom jeziku su identični ovima. Ako se tvoj post odnosi na moj.

Zapravo bi formulacija mog pitanja bila - konstatacija. Ako neko ne želi da razume - neće ;)

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 20:33
od Ji 4Tze
Nije mi jasno šta je tu nezdravo u npr. surutki (mogu bebe da je piju), pilećoj supi (jevrejski penicilin)...?

Ja sam pomenuo fruktozu kao zaslađivač, dijabetičari koriste, to je prost šećer, baš sam pratio kako reagujem ako ujutru uzmem voće ili zasladim čaj, kafu fruktozom... Ili uzmem nešto gde ima saharoze, med i sl.. potpuna razlika. Sad nisam previše studirao problematiku ali organizam proste šećere koristi kao masti, ne kao složene šećere.
Od kad slatko jedem pre slanog tj. ručka, nemam onaj umor kao ranije... Ujutro isto, ako ne unesem nikakvu saharozu (šećer u kafi, ili neko sranje gde ga trpaju) mnogo mi je lakše.
Pre ću da pojedem masan nego sladak doručak.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 20:37
od maxer
Da li uopšte postoji industrijski proizvedena hrana a da ne sadrži ovo tj. bilo šta od te opasne hemije ... sumnjam.

Praktično ispada da jedino možeš zdravo da se hraniš samo ako sam uzgojiš i proizvedeš hranu, koju nisi tretirao raznim hemijskim zaštitama. Misija - (skoro pa) nemoguće!

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 21:02
od Gaginh0
Ji 4Tze napisao: 18 Mar 2018, 20:33 Nije mi jasno šta je tu nezdravo u npr. surutki (mogu bebe da je piju), pilećoj supi (jevrejski penicilin)...?
Misli se konkretno na supe iz kesice i kocke supe, za koje je poznato da su sastava kao i vegeta - otrov.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 21:58
od Xepoj87
Gaginh0 napisao:
Med napisao: 18 Mar 2018, 15:01
Supa u kesici, majonez, kečap, smoki, čips, začin c (vegeta), pašteta, salame....samo su deo proizvoda u koji ga trpaju. Izbor je na nama. Ko želi neka progugla.
Nebih da cepidlacim, ali na pakovanju Dijamant majoneza ne pise da ima taj pojacivac :D Mozda ima u Thomy ili Heinz proizvodima.
Majonez treba kupovati samo iz frizidera.
Od kada je Delhaize kupio Maxi, naterali su proizvodjace da stave E400 ili e380(ja mislim da je taj) aditiv, da moze da stoji van frizidera.
To je bas stetan aditiv i nema ga u istim tim proizvodima u prodavnicama u kojima majonez stoji u frizideru. Proveri sastav majoneza u Metrou i Maxiju i videces razliku.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk



Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 22:11
od Gaginh0
Ne znam da li je tacna tvoja tvrdja, ali sam i ja primetio da Thomy samo jos sto nisu stavili na kasu da se kupuje...

Mislis da ima razlike u domacim majonezima u odnosu u kojem su robnom lancu kupljeni?

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 22:17
od Xepoj87
Da, jer pretpostavljam da taj aditiv nije jeftin, a da su ih iz Delhaizea ucenili da ga stave, dok im je isplativije da ostane bez toga za druge prodavnice.
Ja sam to izvalio jos pre oko 2 godine, jer sam se pitao sta je to promenjemo, kada ga vise ns drze u friziderima, a onda uporedio sa istim tim iz Ideae i video.
Naci cu ti sada sliku.
To jest, to su emulgatori, oznaceni sa E.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 22:19
od TheWickerMan
U Nemačkoj su svi majonezi van frižidera, ali na njima piše da dok ih ne otvoriš može tako, posle prvog otvaranja u frižideru da se čuvaju.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 18 Mar 2018, 22:27
od Xepoj87
Evo i clanka o tom E385(omasio sam oznaku malo :)):
http://informer.rs/vesti/zastitnik-potr ... etabolizma

A evo moje slike iz marta 2015. godine:

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 21 Mar 2018, 15:30
od Heinz
Thomy nema taj E-385 a ne čuva se u frizu u Maxiju.

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Poslato: 21 Mar 2018, 15:46
od Xepoj87
Omda ima nesto drugo sto je dodato, jer se i on ranije cuvao u frizu, kada je na pakovanju pisalo do 10c. Ja sam slikao dijamant iz 2 prodavnice u isto vreme, , a kao sto vidis, na jednom je do 10c, a na drugom do 25c.

Pravim svoj majonez i u frizideru pocne da se kvari posle 5 dana, a kada sam ga zaboravio na 24c par sati, bio je za bacanje, sto je i logicno za proizvod sa sirovim jajima.

Slika

Sent from my SM-G935F using Tapatalk