Stranica 32 od 205

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 20:27
od pedja
Kada smo kod pastete:

Skoro je pricao lik na nekom seminaru, kako je postojao predlog da se na pastetu i slicne preradjevine ubace ozbiljna upozorenja, pa cak i nesto nalik slikama za paklice cigara, sa bolestima koje mogu izazvati. Ipak, predlog je satrt u korenu, pitam se samo zasto...

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 21:14
od nikaragva
"Podsetili ste me na jednu anegdotu. Početkom ovog milenijuma radio sam sa jednim američkim profesorom, koji je radio u prehrambenoj industriji. On je inače radio po Rusiji i Istočnoj Evopi i u časovima dokolice dok smo ćaskali vrlo ozbiljno nam je objašnjavao da mi još uvek imamo sreće što je naša prehrambena industrija "oldtajmerska".

Tvrdio je, sada vidim sa razlogom, da je prehrambena industrija socijalističkog bloka EU zemalja imala bolji kvalitet proizvoda i proizvodila kvalitetniju hranu nego zapadna industrija.

Zapad je imao mnogo doradjenije proizvode, bolje upakovane, ukusnije, zanimljivije, lepše, izazovnije, ali je nutritivna i biološka vrednost u njima bila uništena tom strategijom da se podidje ukusu potrošača. Otuda i mnoštvo aditiva, boja, ukusa, visoka prerada, itd.

A mi smo imali još uvek tada hranu "kao nekada".

Sad vidim da je bio potpuno u pravu."

Citat sa onog sajta sto sam linkova na prethodnoj strani, a autor je isti, odnosno autor teksta, koji je radio kod nas u prehrambenoj industriji.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 22:46
od Heinz
Autor je radio u marketingu, a koliko vidim iz tekstova, na tome radi i dalje. Ne bih rekao da je stručnjak za ishranu, već za širenje propagande.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:16
od nikaragva
Pa dobro nije on pisao nikakve recepte sto je sam smislio, nego je sva prica zasnovana na misljenjima i eksperimentima naucnika koji itekako znaju nesto o ishrani, a on je to samo preneo, sa par informacija iz prve ruke kako se pravi topljeni sir :D
Uostalom nije to sto prica nikakva tajna :padasneg:
Nadam se da dobro siri "propagandu" ;)

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:29
od Paja
Čovek je na jednom mestu sublimirao informacije koje manje-više svi znamo uz pikanteriju o topljenom siru. Ne vidim razlog da se išta osporava.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:31
od Heinz
A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave? :)

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:39
od Xepoj87
Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Posle toga se dodaju hemikalije i aditivi i eto ti parizera ili virsle.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:47
od trojanac
E, već je bio onaj video od kojeg mi se smučio život pa mi muka svaki put kad vidim paštetu, a sad treba o tome detaljno i da pričamo. Ima sve da pobacam iz frižidera.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 28 Sep 2012, 23:54
od Texonja
Pa, u virsle idu i prasicji koji "crknu" prilikom prasenja krmache, ma SVE ide... ali ja je ipak jedem, jer je ukusna. Isto i sa pastetom. Uz vruc hleb i solju jogurta, nema nista bolje od pastete. BolE me. :pardon:

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 00:10
od dragvorl
Bole posle stomak, a? :mrgreen:

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 00:53
od nikaragva
Pa bolja ti je slanina sapunjara sa paradajzom :D

Heinz napisao:A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave? :)
Pijemo, ali ja sam sam skupio i osusio. Imam caj od sipka, zove, kamilice, koprive, nane, lipe, ne znam jesam li nesto zaboravio.
Barem to nije tesko uraditi.
Posebna razlika se primeti kod caja od sipka, posto domaca varijanta spram kupovne izgleda kao da pijes neki sok, spram bljutave vode :)

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 06:28
od Jumbo
Xepoj87 napisao:Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Posle toga se dodaju hemikalije i aditivi i eto ti parizera ili virsle.
Malo (malo vise) ti je cale preterao u prici.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 06:36
od Jumbo
Kako je lepo pisati o necemu, a u stvari nemati pojma o tome.

Kad se nesto vidi pa se onda cuje i preuvelica nekoliko puta, to onda ispadne ovako kako vi sada komentarisete.

Vec sam sa mnogima odavde imao raspravu po pitanju prehrambene industrije. Aman ljudi, nemojte da verujete u sve sto procitate ili vidite na TV-u. Postoji vam pozitivna i negativna propaganda (laz) o ovome, a realno istina je negde u sredini.

I pre nego sto napisete setite se da u toj prehrambenoj industriji isto rade ljudi, a ne zlotvori.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 10:16
od djiuliju
Uh, devojka bivsa mi je prehrambeni tehnolog, i to bas za animalne proizvode. Price o ubacivanju mrtvih krava, kljunova, kopita, rogova i slicno u pastete i salame mi je...ono, preterivanje neupucenih, najblaze receno. Mislim, salim se i ja da je pasteta dobila naziv jer "pa steta da se baci", ali je sve to daleko od istine.

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Poslato: 29 Sep 2012, 10:27
od Sloba
Slažem se. To što pojedinci govore je druga krajnost u odnosu na onu gde se kaže da su pašteta i viršle najzdravija hrana na svetu. :D Tome dosta doprinose mediji jer ne pišu objektivno i umereno već od svega prave senzaciju.