Pa da, samo kada je dovoljan potpritisak ide direktno u usisnu granu. Kod savremenih turbo motora to je podrucje rada oko lera.Vec na oko 1100-1200 obrtaja u usisu je natpritisak.dragvorl napisao:Pise da kada je podpritisak u usisnoj usisava direkt u motor uljne pare. Ima i levo sto sam zaokruzio, pise u aspiracionom (atmo) modu, kada je leptir zatvoren.
Kada se zatvori leptir otvori se ventil rcirkulacije kompresora a kako se turbina vrti usled inercije i dalje recimo 150.000 obrtaja to postoji i usisavanje preko iste sve dok ne prevlada efekat potpritiska kroz kalibrisani otvor direktno u usis.
Pri tome leptir nikada nije potpuno zatvoren vec postoji opet zaobilazni ventil koji propusta odredjeni protok vazduha pored leptira u usis. Taj vazduh dolazi iz interkulera, iz kompresora, iz filtera a usput povlaci i zaostale uljne pare iz dugackog creva koje se nalaze u njemu.
Stoga se i sam leptir zaprlja uljnim parama pa ga treba povremeno cistiti.
Svaki turbo motor ima tragova uljnih para na ulazu u kompresorski deo, manje ili vise a kod motora gde nije dovoljno dobro resen separator uljnih para ulja ima i po vise decilitara koje se skuplja na najnizem delu usisa a to je obicno na dnu interkulera.
Obicno se zbog duzine creva kojim putuju uljne pare postavlja grejac uljnih para da se spreci zimi pri nizim temperaturama zamrzavanje istih.Gasovi iz kartera osim ulja sadrze i veliku kolicinu vodene pare koja se moze zalediti.
VW je imao silnih problema sa zaledjivanjem upravo uljnih para na manjem turbo dizelu pocetkom prosle decenije, dobro poznata greska u konstrukciji. (siroko poznata,opisana, resavana kroz fabricki opoziv motora)
Slicno, na jako mnogo mesta su utvrdjeni problemi sa TSI motorima koji se nakupe taloga uljnih para do te mere da se zapusi usisni sistem, cak i usisna grana.
Kocenje motorom pospesuje taj problem. Praksa je pokazala tendenciju da motori gde se cesce koristi kocenje preko leptira imaju vise taloga u usisu a kako je talog u usisu losa stvar zakljucak se sam namece- navika da se ne koci motorom moze da koristi a ne steti.
To sve vazi i za nov motor u autu iz salona posto je bilo pomenuta situacija sa mehanicki pohabanim motorom/ turbinom.
Oil catch can= separator uljnih para