Beograd
Re: Beograd
Najnormalnija stvar.
I kod nas kada odes u dobar restoran, dovoljno je da pogledas cudno konobara, da ti odmah posalju drugog, a kamoli da ti cokce za kusur.
Da ti racun u blokcetu(kao i u svakom kaficu), gurnes novac, odnese, otvori, stavi kusur za kasom i vrati ti blokce sa tacnim kusurom.
To sto je neko nekulturan, ne znaci da je to normalno, a pogotovo konobari u Srbiji, kojima je 70% zarade od baksisa koji im samovoljno poklanjaju musterije lokala u kom oni rade.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
I kod nas kada odes u dobar restoran, dovoljno je da pogledas cudno konobara, da ti odmah posalju drugog, a kamoli da ti cokce za kusur.
Da ti racun u blokcetu(kao i u svakom kaficu), gurnes novac, odnese, otvori, stavi kusur za kasom i vrati ti blokce sa tacnim kusurom.
To sto je neko nekulturan, ne znaci da je to normalno, a pogotovo konobari u Srbiji, kojima je 70% zarade od baksisa koji im samovoljno poklanjaju musterije lokala u kom oni rade.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Svakako, pošto u prodaji uglavnom rade nerazumni kiborzi koji nisu sa ove planete i logika im je strana, pa ne kapiraju koliko je očigledno to što pišete.
Napisao sam vrlo konkretan lični primer - sitniš skupljen od 7 i po dana rada nekada ne bude dovoljan, kada ti na početku naiđe par njih sa "nemam sitno, zabole me baš". Šta treba da se uradi još, da se uzme zajam? Ako treba, molim za info gde to daju zajam u sitnim apoenima?
Nemojte da banalizujete, nije poenta da se nikada i nigde ne može plaćati velikim novčanicama (čak i mali račun). Poenta je da ogroman procenat kupaca ima naviku da do besvesti troši manje apoene, valjda da ne razbija ovaj veći kako bi uštedeo.
U praksi: imaš u džepu par po 1000din, 1 x 500, 1 x 200, 1 x 100.
Kupiš žvake, 100 din ceh, "naravno" da ćeš potrošiti ovu od 100.
Kupiš kafu, "naravno" da ćeš dati ovu od 200.
Onda na sledećem plaćanju papirnih maramica od 20 dinara imaš na raspolaganju samo ovu od 500 i hiljadarke. I onda je on nesposoban jer nema sitno, a tebi savest mirna jer eto "imao si sitno ali si potrošio". Nije poenta da li si, nego kako si potrošio.
Daleko bilo da se na prvom ili drugom plaćanju ponudi veća novčanica, ako prodavac nema da vrati onda daš manju. Ja ovako radim godinama i ne pamtim da mi se ikada desio problem sa kusurom, a u džepu nosim jednu ili dve novčanice više nego da sam plaćao na onaj gore, sporan, način.
Suština je da par hiljada sitnog novca, koji bi po pravilu bio dovoljan za opušten rad celog dana, nekada ode na prva 2-3 kupca koji ceh od 200 plate sa 2000din ili više. Onda ostaneš bez ikakve sitnine, pa nemaš nekom drugome da vratiš ni 50din kusura i nije mu jasno zašto si odlepio. Ovo sam i napisao u nekom od prethodnih postova, često je frka baš kod kupca čiji bi račun i potencijalni kusur trebali da budu potpuno opuštena varijanta.
Napisao sam vrlo konkretan lični primer - sitniš skupljen od 7 i po dana rada nekada ne bude dovoljan, kada ti na početku naiđe par njih sa "nemam sitno, zabole me baš". Šta treba da se uradi još, da se uzme zajam? Ako treba, molim za info gde to daju zajam u sitnim apoenima?
Nemojte da banalizujete, nije poenta da se nikada i nigde ne može plaćati velikim novčanicama (čak i mali račun). Poenta je da ogroman procenat kupaca ima naviku da do besvesti troši manje apoene, valjda da ne razbija ovaj veći kako bi uštedeo.
U praksi: imaš u džepu par po 1000din, 1 x 500, 1 x 200, 1 x 100.
Kupiš žvake, 100 din ceh, "naravno" da ćeš potrošiti ovu od 100.
Kupiš kafu, "naravno" da ćeš dati ovu od 200.
Onda na sledećem plaćanju papirnih maramica od 20 dinara imaš na raspolaganju samo ovu od 500 i hiljadarke. I onda je on nesposoban jer nema sitno, a tebi savest mirna jer eto "imao si sitno ali si potrošio". Nije poenta da li si, nego kako si potrošio.
Daleko bilo da se na prvom ili drugom plaćanju ponudi veća novčanica, ako prodavac nema da vrati onda daš manju. Ja ovako radim godinama i ne pamtim da mi se ikada desio problem sa kusurom, a u džepu nosim jednu ili dve novčanice više nego da sam plaćao na onaj gore, sporan, način.
Suština je da par hiljada sitnog novca, koji bi po pravilu bio dovoljan za opušten rad celog dana, nekada ode na prva 2-3 kupca koji ceh od 200 plate sa 2000din ili više. Onda ostaneš bez ikakve sitnine, pa nemaš nekom drugome da vratiš ni 50din kusura i nije mu jasno zašto si odlepio. Ovo sam i napisao u nekom od prethodnih postova, često je frka baš kod kupca čiji bi račun i potencijalni kusur trebali da budu potpuno opuštena varijanta.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Vidiš o tome nisam nikad razmišljao.
U Nemačkoj su od bilo koje novčanice uvek imali da mi vrate kusur, i to do poslednjeg centa. Pumpa, kafana, Edeka, kiosk sa hranom.
Čak ne kapiraju kad im ostaviš više jer smo mi navikli da se zaokružuje na našu štetu. Juriće te preko parkinga sa 2c u rukama.
Zanimljivo.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
U Nemačkoj su od bilo koje novčanice uvek imali da mi vrate kusur, i to do poslednjeg centa. Pumpa, kafana, Edeka, kiosk sa hranom.
Čak ne kapiraju kad im ostaviš više jer smo mi navikli da se zaokružuje na našu štetu. Juriće te preko parkinga sa 2c u rukama.
Zanimljivo.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Što se mene tiče ništa nisma banalizovao i ništa nisam preterivao. Sve što sma opisao mi se stvarno dešavalo. Eh,, da propustio sma i da su mi par puta sumnjičavo nabacili da imam sitno, ali kao neću da im dam...
Lepo je Vlado što vodiš računa kako da olakšaš vraćanje kusura i to ja ponekad radim. Ali, stvarno je činjenica da u inostranstvu kad god da odem i gde ogd da odem oni mi vrate kusur bez obzira na apoen. Kako im to uspeva nemam pojma, ali je tako. Nekad me stvarno umara da kad kupujem kasno noću posle posla pomažem prodavcu, dodajem mu pare da bi mogao da mi vrati kusur, a ja već držim kese, hoću da idem...mislim radim to jer moram, ali baš ume da smori. Ja sma ovde pisoa o svojim iskustvima iz prodavnica. U restoranima generlano nemam problem oko toga.

Lepo je Vlado što vodiš računa kako da olakšaš vraćanje kusura i to ja ponekad radim. Ali, stvarno je činjenica da u inostranstvu kad god da odem i gde ogd da odem oni mi vrate kusur bez obzira na apoen. Kako im to uspeva nemam pojma, ali je tako. Nekad me stvarno umara da kad kupujem kasno noću posle posla pomažem prodavcu, dodajem mu pare da bi mogao da mi vrati kusur, a ja već držim kese, hoću da idem...mislim radim to jer moram, ali baš ume da smori. Ja sma ovde pisoa o svojim iskustvima iz prodavnica. U restoranima generlano nemam problem oko toga.
- Vladapetr
U restoranu je drugačija situacija jer imaš vremenskog lufta, kusur možeš da vratiš za minut ili 3 minuta, pa ćeš se sa nekim od kolega iskombinovati. Kad u Maksiju prodavačica ustane do druge kase po kusur, odmah ceo red krene da škrguće zubima.
Trgovinu ne posmatram kao saradnju u jednom nego u oba smera, pre svega je i meni lakše kad sva dnevna plaćanja obavim brzo i opušteno. Moj sasvim mali napor da novčanicama baratam kako sam opisao, rezultira kao benefit na obe strane. Isto tako sam naveo primer iz jedne moje radnje, gde sitniš od 7 i po dana rada nekada ne bude dovoljan - tu nema govora da je bilo šta drugo glavni problem nego (ne)kultura kupaca.
Što se tiče inostranstva, napisao sam svoje iskustvo na osnovu svog prilično velikog uzorka. Isto tako, imam mnogo bliske familije u inostranstvu, maltene više ih je preko nego što ih ima ovde. Samo mali procenat je tamo otišao u zadnjih 20-ak godina, većina je tamo druga ili treća generacija pa su poprimili njihov način razmišljanja. U praksi to znači da su vrlo dobro svesni svojih prava i bez pardona ih traže, bune se kad smatraju da su oštećeni (pred carinikom na granici sa BiH mi burazer (iz Švicarsku) govori da zovem i prijavim ga, jer nam traži mito, smara me da zovem opštinu jer mi je ispred zgrade slomljena ograda, kad se prijavio u hostel ovaj je mučenik morao odmah da ide i odradi mu prijavu boravka, da zovem pauka jer se ispred zgrade komšija parkirao na dva mesta itd...) Taj isti brat, kad ga kod nas u radnji pitaju da li ima sitno, krene da traži po džepovima i cima ženu da vidi ima li ona. Malo mi je neverovatno da dva rođena Švicarca od 40+ godina ne znaju za svoje "pravo".
Trgovinu ne posmatram kao saradnju u jednom nego u oba smera, pre svega je i meni lakše kad sva dnevna plaćanja obavim brzo i opušteno. Moj sasvim mali napor da novčanicama baratam kako sam opisao, rezultira kao benefit na obe strane. Isto tako sam naveo primer iz jedne moje radnje, gde sitniš od 7 i po dana rada nekada ne bude dovoljan - tu nema govora da je bilo šta drugo glavni problem nego (ne)kultura kupaca.
Što se tiče inostranstva, napisao sam svoje iskustvo na osnovu svog prilično velikog uzorka. Isto tako, imam mnogo bliske familije u inostranstvu, maltene više ih je preko nego što ih ima ovde. Samo mali procenat je tamo otišao u zadnjih 20-ak godina, većina je tamo druga ili treća generacija pa su poprimili njihov način razmišljanja. U praksi to znači da su vrlo dobro svesni svojih prava i bez pardona ih traže, bune se kad smatraju da su oštećeni (pred carinikom na granici sa BiH mi burazer (iz Švicarsku) govori da zovem i prijavim ga, jer nam traži mito, smara me da zovem opštinu jer mi je ispred zgrade slomljena ograda, kad se prijavio u hostel ovaj je mučenik morao odmah da ide i odradi mu prijavu boravka, da zovem pauka jer se ispred zgrade komšija parkirao na dva mesta itd...) Taj isti brat, kad ga kod nas u radnji pitaju da li ima sitno, krene da traži po džepovima i cima ženu da vidi ima li ona. Malo mi je neverovatno da dva rođena Švicarca od 40+ godina ne znaju za svoje "pravo".
Bukvalno. Treba još da računam sta cu da pijem i prvo pogledam kakve pare imam u novčaniku.Xepoj87 napisao:Pa ne, nego unapred treba da znam da li cu popiti jednu kafu ili cu popiti kafu, 2 soka i pojesti nesto...ili treba da idem do banke pre odlaska u kafic i da cekam 45 minuta da mi rasitne novac i to ako uopste i hoce to da urade.
Znas cime se bavis, znas koliko ti sitnog minimalno treba, rasitni ujutru.
Nemas, obuci jaknu i idi rasitni kusur.
Ako me nisi unapred obavestio da je uslov da popijem kafu, da imam sitno 150 dinara, mozes da ides po kusur ili je kafa besplatna.
Da, nije lepo kada neko vadi 2 i 5 soma, ali ako ti nemas sitno, tek odakle nekome ko ne radi u trgovini...
Banka mi isplati 60k dinara platu recimo i kazu da nemaju sitne apoene, treba li nista da ne kupim, posto je dziberski da dam 2k?
Svasta, dziberski je sto hoces da platis kafu i jos ostavis baksis u kaficu, jer dodatno nisi spremio tacnu cifru...
U zivotu mi se u kaficu nije desilo da mi je neko rekao da nema kusur.
Desilo mi se dosta puta da sam nesto kupovao negde nesto i da nisu imali dovoljan kusur i svaki put su odlazili po pare.
Pa zamisli ugostiteljski objekat koji ti prodaje stvari po 10 puta vecoj ceni i jos te salje po sitno...
Sledeca etapa-sam sebi kuvas kafu.
Gledam da krupnije iznose dajem na pumpi ili u supermarketima, ali ne mogu bas da tempiram.
Kapiram za 5000, stbarno je glupo sa tim plaćati kafu, ali 1000 i 2000 je po meni ok, nije da pokušavam sa 100e da platim
Sent from my MI 5 using Tapatalk
Ako vidis da si dosta sitnine potrosio, posaljes nekoga da rasitni.
Ako radis sam i ako mozes da zakljucas radnju da odes u WC, mozes i da zakljucas da odes po sitnis.
To sto nekoga mrzi da ode da rasitni ili nece da ostane bez zarade na tih sat vremena, nije razlog da kupce gleda kao dzibere, samo zato sto nemaju spremljene tacne pare za stvar koju pitanje da li su i znali da ce kupiti i koliko kosta.
Nekoga ko je odlucio bas kod tebe da potrosi pare, treba mrko da gledas, jer ti nije ugodio sa novcanicom koja tebi odgovara.
Ja bih iste sekunde vratio to sto sam uzeo.
Ovde se banalizuje do besvesti i dolazi se do nekih nerealnih situacija, koje ce se desiti jednom u nikada, a sve to od inicijalnog primera da je covek dao 200 dinara za racun od 100 dinara i 500 za racun od 220 i nisu imali da mu vrate kusur.
Stefane, da ne pricamo sto ce svaki bolji lokal i Evre da ti primi, naravno po njihovom kursu
Ja ne vidim problem sa vecim apoenima od 1000, barem za to uvek imaju da vrate kusur.
Generalno, ako ima od 1000 da ti vrati, uvek ce imati 2 novcanice od 2k ili 4 od 1k da ti vrati, tako da ti nije nista razlicito od 1000 dinara.
Jos uvek nisam platio sa 5k u kaficu, ali ne vidim to kao veci problem od 1000 dinara, jer je problem sitnina, a ne to krupno.
Letos mi je pao secer i stao na trafiku kod Bajlonijeve pijace da uzmem sladoled i stvarno samo imao 3 novcanice od 2k dinara...isto mi je bzvz, ali sta da radim.
Uzeo onaj najskuplji kornet od maline, a onda me 2 puta pitao lik da li imam sitno i da li sam siguran...pa onda rekao sebi u bradu dok je otvarao kasu "Au jebote 2000 mi dajes za sladoled"...a pritom je imao kusur da mi da.
Rekao mu da mi vrati pare i ostavio mu sladoled na pultu, uz malo nekog nervoznog recnika
Malo je reci da vise nikada necu otici na tu trafiku, a isto bih uradio za bilo koju prodavnicu.
Nemanje kusura je greska prodavca, a ne kupca.
Ako radis sam i ako mozes da zakljucas radnju da odes u WC, mozes i da zakljucas da odes po sitnis.
To sto nekoga mrzi da ode da rasitni ili nece da ostane bez zarade na tih sat vremena, nije razlog da kupce gleda kao dzibere, samo zato sto nemaju spremljene tacne pare za stvar koju pitanje da li su i znali da ce kupiti i koliko kosta.
Nekoga ko je odlucio bas kod tebe da potrosi pare, treba mrko da gledas, jer ti nije ugodio sa novcanicom koja tebi odgovara.
Ja bih iste sekunde vratio to sto sam uzeo.
Ovde se banalizuje do besvesti i dolazi se do nekih nerealnih situacija, koje ce se desiti jednom u nikada, a sve to od inicijalnog primera da je covek dao 200 dinara za racun od 100 dinara i 500 za racun od 220 i nisu imali da mu vrate kusur.
Stefane, da ne pricamo sto ce svaki bolji lokal i Evre da ti primi, naravno po njihovom kursu

Ja ne vidim problem sa vecim apoenima od 1000, barem za to uvek imaju da vrate kusur.
Generalno, ako ima od 1000 da ti vrati, uvek ce imati 2 novcanice od 2k ili 4 od 1k da ti vrati, tako da ti nije nista razlicito od 1000 dinara.
Jos uvek nisam platio sa 5k u kaficu, ali ne vidim to kao veci problem od 1000 dinara, jer je problem sitnina, a ne to krupno.
Letos mi je pao secer i stao na trafiku kod Bajlonijeve pijace da uzmem sladoled i stvarno samo imao 3 novcanice od 2k dinara...isto mi je bzvz, ali sta da radim.
Uzeo onaj najskuplji kornet od maline, a onda me 2 puta pitao lik da li imam sitno i da li sam siguran...pa onda rekao sebi u bradu dok je otvarao kasu "Au jebote 2000 mi dajes za sladoled"...a pritom je imao kusur da mi da.
Rekao mu da mi vrati pare i ostavio mu sladoled na pultu, uz malo nekog nervoznog recnika

Malo je reci da vise nikada necu otici na tu trafiku, a isto bih uradio za bilo koju prodavnicu.
Nemanje kusura je greska prodavca, a ne kupca.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kultura poslovanja/ponašanja trgovaca i kupaca je katastrofa, kao i sve oko nas. Nije ništa isključiva greška samo jedne strane.
Ovo je delimično tačno. Prodavac, koliko se god trudio ne može uticati u potpunosti. Ima onih koje boli za kupce i sitno. Ima onih koji se maksimalno trude, ali jbg. Znam za primere gde je najveći jutarnji stres vezan za količinu sitniša. Poznati ugostiteljski objekat, sa priličnim prometom. Sav sitniš iz prometa se sklanja u sef, a to nije malo, plus blagajnik ujutro rasitni koliko može. Ujutro zaređaju na kafe, sa krupnim novčanicama, ne bi ni Pošta imala sitnine. A tebi stanje kase nula, pazar se predaje, nemaš ni krupno da vraćaš, a taj tzv "depozit" nije rupa bez dna.Xepoj87 napisao: Nemanje kusura je greska prodavca, a ne kupca.
Država ne dozvoljava pojam depozita, ne sme biti novca osim onog na fiskalu. Nije sve tako lako kao što izgleda. Sreća, sve više se plaća karticama.
TT
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ovo kako Vlada pise moras da studiras menadzment koriscenja novcanica, moras da anticipiras cime sta placas, idi begaj. 

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Dokle se doslo u temi od pohvale enterijera jedne kafeterije.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Kusur je problem prodavaca u maloprodaji generalno I meni je zao kada sam deo tog problema.
Desavalo se I meni x puta da platim nesto sitno sa krupnom novcanicom, prodavacica izletI obidje pored diskont pica, frizera, mlekaru, zdravu hranu da nadje kusur, jos bez reci I sa osmehom, a meni krivo.
Lokalna prodavnica kada udjem nekad sa krupnijom novcanicom ujutru ne naplati nego doneces, kaze ne moze bez sitnine da ostane.
Jednom sam bio u situaciji u prodavnici da je ova izasla da trazi kusur, ostavila me samog, gazda dosao I sve joj po spisku.
Pumpe nisu problem jer uglavnm svako dodje sa onoliko para koliko sipa.
Pijaca opet nije problem jer ima u krugu od 10m 10 drugih kolega.
Najteze je malima.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
Desavalo se I meni x puta da platim nesto sitno sa krupnom novcanicom, prodavacica izletI obidje pored diskont pica, frizera, mlekaru, zdravu hranu da nadje kusur, jos bez reci I sa osmehom, a meni krivo.
Lokalna prodavnica kada udjem nekad sa krupnijom novcanicom ujutru ne naplati nego doneces, kaze ne moze bez sitnine da ostane.
Jednom sam bio u situaciji u prodavnici da je ova izasla da trazi kusur, ostavila me samog, gazda dosao I sve joj po spisku.
Pumpe nisu problem jer uglavnm svako dodje sa onoliko para koliko sipa.
Pijaca opet nije problem jer ima u krugu od 10m 10 drugih kolega.
Najteze je malima.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
To je sad druga priča.
Koliko kafa treba da se proda i kusura da se vrati da bi se platila renta za 800 kvm u najstrožem centru

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Očigledno da je to kod nas problem sistema, a ne dobra/loša volja pojedinačnog prodavca. Napolju sam viđao kako samo uzima bankarski zapakovano pakovanje novčića i paf u kasu, naravno da tada nema problema sa vraćanjem kusura. Jesu kovanice kod nas male vrednosti, ali da može trgovac tako da dobije iz banke spakovan set manjih apoena ne bi ni kod nas bilo problema.
- Vladapetr
Čitajući koliko je nerazumevanja izneto u postovima iznad, a pošto znam da je u praksi još gore - sumnjam da to sistem može da ispravi, možda samo da u nekoj meri sanira.
Ovolika količina znanja o tome kako i šta treba raditi od strane onih koji to nikada nisu radili, to je srpski brend i to sistem ne opravlja
Ovolika količina znanja o tome kako i šta treba raditi od strane onih koji to nikada nisu radili, to je srpski brend i to sistem ne opravlja

-
- Pridružio se: 25 Dec 2017, 19:55
U Wallmartu se kasa otvara tako sto cashier donese vrecicu u kojoj ima napakovane sve apoene. Medjutim butici po shopping mallovima i slično imaju veliki problem sa kesom zato sto ga retko vidjaju, sve se placa karticama. No uvek se ode u sobu iza i donesu zapakovane novčanice.grujicd napisao:Očigledno da je to kod nas problem sistema, a ne dobra/loša volja pojedinačnog prodavca. Napolju sam viđao kako samo uzima bankarski zapakovano pakovanje novčića i paf u kasu, naravno da tada nema problema sa vraćanjem kusura. Jesu kovanice kod nas male vrednosti, ali da može trgovac tako da dobije iz banke spakovan set manjih apoena ne bi ni kod nas bilo problema.
Kod nas je normalno da nema kesa ujutro, ali uvek se neko od prodavaca lati za svoj novčanik pa rasitni, ili trkne do komšije. Ako je sam/sama u radnji, ponudim se da ja rasitnim... ali ne sećam se sa ikad nismo mogli da nadjemo rešenje

Malo čudno da se ovolika rasprava vezuje za Beograd, kad je globalna pojava.