Isplativost električnih vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: 2024 Fiat Grande Panda

Post od ljubitelj »

Geza napisao: 24 Jul 2024, 15:10 Bex ima elektro dostavnjake.
https://autoitalia.rs/vozila/nissan-nv200-electric/
Ima, ali je prestao da ih koristi u dostavi. Barem u mom kraju, bio je elektro, pisao sam o iskustvu da dodje nečujno a ja nemam pojma da je stigao.
Pa jedno vreme dizel i vozač mi pričao da su ostajali elektro bez dometa pre kraja smene. A sada vidim povremeno opet elektro da se koristi.
Ne znam da li to identična vozila kao pre par godina što su bila.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 24 Jul 2024, 17:23
Šalu na stranu, 7kw sasvim dovoljno. U Beogradu puniti 20 Pandi nije neka drama logistika. Svaki drugi dan 10, a možeš i danju da puniš neke, dok se voze druge, kako god uradiš nekoliko puta je jeftinije od goriva.
...se nikako ne uklapa sa novom pretpostavkom
već o nekom ko ima 20 dostavnih vozila, a pretpostavka je da će da instalira svoje punjače za svoja kola,
To kako si zamislio da neko instalira svoje punjače od max 7kw da bi punio radna flotna vozila sa potrošnjom 300kWh je tek onda promašaj koncepta korišćenja EV.

Efekat toga da je 7kW sasvim dovoljno da punjenje je da više vremena EV provedu stajanjem na punjaču nego da rade posao za koji su namenjena.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dostave uglavnom ne rade 24/7, većina restorana ne radi između 22 i 8, što je sasvim dovoljno za 100km, mogao bi da se puni sa 1.5kW jedan auto.

Sa 7.5kW ako toliko najbrže može da se puni, 2 sata je autić offline dnevno u proseku, znači mogao bi 5 da napuniš preko noći na 1 punjaču, ako imaš zaposlenog koji će da brine o njima da ujutru budu puni. Ušteda je toliko velika da je prostor za maštu popriličan.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ne znam zaista u odnosu na flotu dostavnih EV-a kako je ekonomski najcelishodnije da se reši pitanje flotnog punjenja struje. Znam samo da nisam "dostavljač", ni "maneger" takve firme. I da me to ne interesuje.
Zbog samog Kragujevca i ulaganja R. Srbije, nadam se samo da će obim proizvodnje i uposlenost radnika u Kragujevcu sa novim modelom biti veći nego što je bio sa 500L.
Kao što se kao potencijalni kupac vozila te klase nadam da će MHEV verzija Grande Pande kod nas biti povoljna bar onako kako nam je svojevremeno bio povoljan raniji 500L. Dakle, ne nadam se da će Grande Panda MHEV da košta 10.990 (kao nekad 500L sa 1,4 od 95 ks u nižoj opremi, koliko je koštao čak i krajem 2017, kada se na tržištu pojavila FL verzija), ali, svakako se nadam da će biti povoljnija od konkurenata. Isto onako kako je 500L kao nov u svakom trenutku kod nas bio povoljniji nego bilo šta slično.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sa 7.5kW ako toliko najbrže može da se puni, 2 sata je autić offline dnevno u proseku
Ma da, sa 7,5kW i 2 sata noću napuni se 300kWh energije koliko potroši u danu, rekoh ja perpetum mobile u najavi...
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Meni je fantasticno koliko nidza navija za elektro vozila, a i dalje nije sebi priustio nijedan, bas nejasno

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kabal napisao: 25 Jul 2024, 08:54 Meni je fantasticno koliko nidza navija za elektro vozila, a i dalje nije sebi priustio nijedan, bas nejasno
Navijam i ja ali kao i Nidža jednostavno nemam trenutno idealne uslove da bih posedovao takav auto (ali se radi na tome). Kada živiš u stanu to nema mnogo smisla. A pogotovo u Srbiji gde su javni punjači (pogotovo Teslini) i dalje retkost...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kabal napisao: 25 Jul 2024, 08:54 Meni je fantasticno koliko nidza navija za elektro vozila, a i dalje nije sebi priustio nijedan, bas nejasno

Ne navijam, računam i napišem računicu. Navijanje je nešto emotivno i iracionalno, nemoj mešati pojmove.

Kad bude bilo šta da se kupi, bez dovijanja, biće kupljeno. Moje predviđanje je da će ova Panda biti jako atraktivna, jer je struja jeftina, gorivo skupo, a kupovina je bez dovijanja, za proizvod koji se sklapa ovde kao domaći, uz suludu subvenciju - kome god je to odgovarajuće vozilo.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja bih rado vozio elektro vozilo, da mi ga neko pokloni.

Plug-in hibrid bih možda i platio, ali 50% cene :D

TapaT

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moj sledeći auto (pa makar i drugi u porodici - po nameni) biće sigurno elektro. I vreme je konačno da se naša civilizacija postepeno otarasi SUS motora - kao što se svojevremeno otarasila i parnih mašina...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Možda prvo da pređemo na nuklearnu ili obnovljivu energiju pa onda da forsiramo strujaše ako je do planete. Ovako ako za tu struju cepamo ugalj bolje da vozimo dizele.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Ma kome je do planete, daj samo da se vozimo džaba.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Pa ako i planeta usput ima neke koristi - što da ne. :D

p.s. Nije to samo do jeftine vožnje - ima nešto i u tišini tokom vožnje, ubrzanjima... generalno - u većoj udobnosti vožnje i boljim performansama (za isti novac).
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

https://maxpro.rs/product/solarna-elekt ... -9500eura/

Za očekivati je da veća potražnja za strujom povuče ceo paket razmišljanja i tehnologiju unapred, jer ako ostanemo na uglju nismo ništa napravili. Tj. sve već ima, samo je struja kod nas toliko jeftina da niko ne razmišlja o bilo kakvim investicijama. Ljudi ni stolariju ne menjaju, ne izoluju objekte, ne gasimo svetlo, televizori zvrndaju od jutra do mraka.

Rasipnički, blago rečeno, se odnosimo prema struji jer je džabe, a za to vam sagorevanje uglja ne smeta. :) Sigurno raspemo struje svaki dan više nego što će svi EV da troše na našim ulicama za 5 godina.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kako misliš džabe? U poređenju sa BMB?

Odgovori