Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Dobro veče

Post od maniaxxx »

Darko napisao: 16 Jul 2018, 20:46 Kad spominjes jezik. Nista gore nego kad slovenci svaku jbn recenicu zavrse sa "Ne?".
To je iritantno boze sacuvaj :srbin:

Manijače da li se u slo placaju u marketima kese ili "vrećke" kako vi kazete i koja je cena?
Ne plačaju se, ali jih i ne dobiješ osim za voče i na avtomatskim blagajnama. Sve više i ovde rade u smeri da jih ukinu inače A NE? :mrgreen:

A šta se tiče Slovenaca i jezika, ovde ima toliko dijalekta da bukvalno u svakom selu govore drukčije...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Za ovo bih dao 1000 eura

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

ljuba napisao: 17 Jul 2018, 11:28 Cuo sam i pricu da su se Nemci oslobodili pijanih i nepodobnih tako sto su ih proterali u Holandske mocvare... U svakom slucaju jezik je mesavina nemackog i engleskog, sa tim da je sama gramatika mnogooo bliskija nemackom nego engleskom. Najlepse je sto se uglavnom cita po Vuku - kako pise tako i procitas. Plus sama gramatika je neverovatno prosta, i jako fiksna. Ima teskih delova (lomljenje reci) ali i to se da preziveti. Inace oni Belgijski (Flamanski) kada je na TVu cesto titluju, i nama zvuci kao kada Siptari govore srpski :), razlika je daleko veca nego npr izmedju Srpskoh i Hrvatskog, posebno u nacinugradjenja recenice. Ima i drugih jezika u Holandiji npr Fris koji se tek razlikuje od Holandskog i to ozbiljno. U svakom slucaju kazu da je kolevka Flamanski. Mada su migranti jako promenili jezik. Ja kada lose pricam Holandski odmah kazu imam Amsterdamski naglasak :) Inace sami Holandjani poprilicno lose govore svoj jezik (moje poredjenje sa Srbima) i samo oni obrazovaniji govore bas lep...
I meni je NL jezik mešavina Engleskog i Nemačkog ali ko da ga govori pijani Francuz :mrgreen: , inače nemam ništa protiv Holanđana i njihovog jezika da ne bude zabune, i rado gledam Voutera i njegove testove ali ja bih polomio jezik tamo majke mi.

Šta se tiče jezika, meni je lično Nemački jedan od najgorih jezika u Evropi, i jako je zajeban, jer su same iznimke iznimka, koje naravno imaju opet neke iznimke. Ne znam baš nikoga koji voli taj jezik, ili se ga rado uči. Ali mi je svejedno žao što ga ne pričam bolje, jer bi mi vrlo dobro došao.

Inače meni je jedan od naj jezika Mađžarski i uvek sam hteo da se ga naučim, ali nikako da nađem vremena i bogami i volje.

@DukeNS, da nisi ko Srbi u SLO koji pričaju po defaultu par sranih jezika ( Srbski, Hrvatski, Bosanski... :mrgreen: ),

Koja 4 jezika pričaš inače ako nije tajna?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Meni je holandski težak za razumevanje kada slušam ali kada čitam mnogo toga razumem, većinu. Upravo zato što su reči slične nemačkom,
A nemački volim, izuzetno precizan jezik i ako je neko tehničko uputstvo pisano na više jezika prvo potražim i pročitam na nemačkom.
To najbolje i najviše razumem iz prvog čitanja.
Uopšte većina evropskih jezika je dosta slične osnove u rečima, više su kao neki dijalekti.
Npr taj holandski kao i švedski su mešavina nemačko engleskog.
Englezi kažu back, Švedjani bak, za pozadi.

Kao što su reči i pojmovi u našem jeziku slični turskom, tj preuzeto poreklo iz turskog.

Ko želi malo da se potrudi nije problem služiti se sa 5-10 evrospkih jezika u nekom obimu dovoljnom za komuniciranje.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Mene slovenacki prilicno jebe za razumevanje. Kontam da vise razumem poljski nego slo.

Manijace, dobijas odgovor...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni je nemacki super struktuiran, i stvarno uzivam uceci i koristeci ga.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I to su te ubedili. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Uziva jer mu ne treba svakodnevno zbog engleskog. Poludeo bi da mora sve na nemackom :mrgreen:
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Pa sastanci su na nemackom, samo ja odgovaram na engleskom za posao, a za ostalo je ja biti raditi :-)
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

meni su top tri najlepsa jezika: standardni italijanski (koji se prica na Rai-u), portugalski (brazilska verzija) i spanski (latinoamericka verzija). :)

Strucnjaci koji se bave tom temom nesto isticu i ukrajinski kao veoma lepo zvucan jezik.
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Tarzan-DeutschSlika
ikac2000 napisao:Pa sastanci su na nemackom, samo ja odgovaram na engleskom za posao, a za ostalo je ja biti raditi :-)
Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

posle godinu dana bez kursa razumes strucne razgovore na nemačkom?
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Pa kad mi u Niš i Leskovac imamo samo 4 padeža
Volvo XC90 II D4
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

DukeNS napisao: 17 Jul 2018, 23:14 Mene slovenacki prilicno jebe za razumevanje. Kontam da vise razumem poljski nego slo.

Manijace, dobijas odgovor...
Vis dosta ljudi mi je to reklo. Slovenci misle da njih razumu Srbi i Hrvati posto oni njih razumu ali nije bas tako. Posebno jer jih vrlo malo prica knjizevni jezik, svi neke dijalekte i onda se i medjusobno na razumeju.

Ja razumem vise manje vecinu Slo dijalekta jer mi to nije maternji jezik pa mi je lakse valjda. Isto mi nije problem mesati razlicite dijalekte i jezike medjusobno.

Ali sam slab kod Srbskog jezika. Cuje mi se ili cita da ga nikad nisam ucio u skoli i jos sam Nislija rodom :mrgreen:
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

meidling napisao: 18 Jul 2018, 11:04 Pa kad mi u Niš i Leskovac imamo samo 4 padeža
Sta je to padez? :dobarvic:
Odgovori