ljuba napisao: 17 Jul 2018, 11:28
Cuo sam i pricu da su se Nemci oslobodili pijanih i nepodobnih tako sto su ih proterali u Holandske mocvare... U svakom slucaju jezik je mesavina nemackog i engleskog, sa tim da je sama gramatika mnogooo bliskija nemackom nego engleskom. Najlepse je sto se uglavnom cita po Vuku - kako pise tako i procitas. Plus sama gramatika je neverovatno prosta, i jako fiksna. Ima teskih delova (lomljenje reci) ali i to se da preziveti. Inace oni Belgijski (Flamanski) kada je na TVu cesto titluju, i nama zvuci kao kada Siptari govore srpski

, razlika je daleko veca nego npr izmedju Srpskoh i Hrvatskog, posebno u nacinugradjenja recenice. Ima i drugih jezika u Holandiji npr Fris koji se tek razlikuje od Holandskog i to ozbiljno. U svakom slucaju kazu da je kolevka Flamanski. Mada su migranti jako promenili jezik. Ja kada lose pricam Holandski odmah kazu imam Amsterdamski naglasak

Inace sami Holandjani poprilicno lose govore svoj jezik (moje poredjenje sa Srbima) i samo oni obrazovaniji govore bas lep...
I meni je NL jezik mešavina Engleskog i Nemačkog ali ko da ga govori pijani Francuz

, inače nemam ništa protiv Holanđana i njihovog jezika da ne bude zabune, i rado gledam Voutera i njegove testove ali ja bih polomio jezik tamo majke mi.
Šta se tiče jezika, meni je lično Nemački jedan od najgorih jezika u Evropi, i jako je zajeban, jer su same iznimke iznimka, koje naravno imaju opet neke iznimke. Ne znam baš nikoga koji voli taj jezik, ili se ga rado uči. Ali mi je svejedno žao što ga ne pričam bolje, jer bi mi vrlo dobro došao.
Inače meni je jedan od naj jezika Mađžarski i uvek sam hteo da se ga naučim, ali nikako da nađem vremena i bogami i volje.
@DukeNS, da nisi ko Srbi u SLO koji pričaju po defaultu par sranih jezika ( Srbski, Hrvatski, Bosanski...

),
Koja 4 jezika pričaš inače ako nije tajna?