Stranica 373 od 1864
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 06 Mar 2014, 23:00
od nenad.fil
Ako mene pitas, sta znam, krece se tu i tamo od svoje kuce (Zrenjanin, mamin otac) pa do ujakove, isto dvoriste... Do pre 5-6 godina je vozio i bicikl... Dobar je deda, car, docekao je i praunucice...
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 06 Mar 2014, 23:08
od nuk
aleksa napisao:nenad.fil napisao:Moj deda od 93 godine ne koristi maslinovo ulje, Uopste.
Jede svinjetinu. I slatko. Pritom, nema nekih izrazenih problema, nema dijabetes, nema srcanih problema, ok bubrege...
A ceo zivot jede svasta, soli, pije.
Dao mu Bog da pozivi barem jos 20 godina...
Moj deda ceo zivot misli na sebe!
Ceo zivot dobra plata, dobra penzija... i eto izdrkavanja sa najskpljim uljem, cedjenim pomorandzama, samo se jede teletina...

Nije dig'o teze od kasike jednom recju, garaziran, sto bi rekao moj kum

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 06 Mar 2014, 23:11
od aleksa
Bukvalno... ruke na dupe, sesir na glavu... i setnja po Kalvariji (zemun)!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 06 Mar 2014, 23:26
od dragvorl
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 12:53
od cozmo
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=820675
Đacima prodavao meso mrtvih krava
IZVOR: BETA
Velika Plana -- U Velikoj Plani uhapšen muškarac osumnjičen da je otkupljivao meso uginulih krava i konja, prerađivao ga i prodavao u ugostiteljskoj radnji kod osnovne škole.
Uhapšeni N.J. (35) iz Velike Plane tereti se za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.
Meso uginulih domaćih životinja je obrađivao u pomoćnim prostorijama svoje kuće, koje nisu registrovane za tu svrhu i nemaju odobrenje nadležnih organa za obradu mesa za ljudsku hranu, naveo je MUP.
"Tako obrađeno meso osumnjičeni je mešao sa hemijskim supstancama koje je dodavao mesu da bi ono po boji izgledalo kao sveže, a zatim ga prodavao u svom maloprodajnom objektu 'NN Cile' koji se nalazi preko puta osnovne škole u Velikoj Plani", navela je policija.
Prilikom pretresa pomoćnih prostorija tog objekta nađena je gotovo tona mesa uginulih životinja, koje je predato Veterinarskoj inspekciji na uništenje.
Krivična prijava je podneta protiv još četiri osobe iz okoline Velike Plane i Smederevske Palanke, osumnjičene za isto krivično delo, tako što su N.J. prodavale uginule životinje ili pomagale u transportu i obradi mesa.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 13:11
od nidza
Veliki lanci funkcionišu po tom prinicpu:
http://wafflesatnoon.com/2013/08/04/pink-slime/
Ima još dosta članaka o hemijskoj obradi mesa.
Ko nije znao, eto mu novo zanimljivo štivo, ko jeste, neka se podseti. Vrlo verovatno sličan princip koriste i firme koje prave mesne prerađevine svih vrsta, jer ovako može jako staro i smrdljivo meso da se tretira i bude zapravo jestivo. Svo to đubre, komade mesa, stare, mlade, koske, sve što može mašina da samelje, a može skoro sve, izmešaju sa tim i hemikalijama, dobiju jedinstvenu smešu iz koje uz pomoć raznoraznih hemija i pojačivača ukusa simuliraju određenu vrstu mesa, tj ukus.
Mek je, navodno, promenio recept. Ja volim da jedem tamo, ali oduvek sam izbegavao te fast fudove, jer je princip rada svih njih isti. Dok ih neko ne ocrni najcrnje javno (u slučaju Meka čini mi se da je to bio Džejmi Oliver) ništa neće preduzeti da bilo šta reše, jer im je na pameti samo lova i ništa drugo.
Ko zna šta od viršla i kobaja koje se mogu kupiti po Tempu, Rodiću, IDEI i drugim lancima zapravo nastaje na sličan način.
Slična je priča i oko jeftinijih mlečnih prerađevina. Sve ono čemu istekne rok trajanja ili se pokvari po prodavnicama, ne ide u đubre, nego dođu ljudi iz matičnih firmi, pokupe svoje rikavela proizvode nazad i vrate ih na preradu. Tako nastaju oni topljeni sirevi, krem sir, "zdenka" sir i slični proizvodi.
Eto, malo da znate šta jedete.
Ne znam da li veliki lanci ubacuju meso uginulih životinja, ali proces koji to može da omogući postoji odavno, samo je pitanje koliko je država snažna da to sve spreči.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 13:35
od Med
Nidzo, ubo si temu...
Povezite sami... Npr. vlasnik Yuhor je bio Miskovic odnosno Delta (citaj: Maxi diskonti), vlasnik Stork Imes iz Kule je bio Rodic, vlasnik Backe (prerada mesa takodje) je Univerexport.....da li primecujete vezu? Osim toga sestrinska firma Delte je bila Jugohemija koja se bavi uvozom aditiva za mesnu industriju (izmedju ostalog). ... Ako zelite mnogo vise da procitate na tu temu otkucajte samo Miroslav Stojsic (doktor vet. medicine), imao sam priliku upoznati ga.
Pitanje za sve: ko kontrolise ispravnost i kvalitet mesa koje se koristi 'fast food-ovima' u supermarketima, npr. Idea, Merkator.....? Da nije to meso koje se povuce iz vitrina mesare a koje se ne proda? Sta mislite da se ijedan komad mesa baca? Pa i salame idu na ponovnu preradu. Bolje da vam pred rucak ne pisem sta sam sve video

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 13:39
od snork
nidza napisao:Ne znam da li veliki lanci ubacuju meso uginulih životinja, ali proces koji to može da omogući postoji odavno, samo je pitanje koliko je država snažna da to sve spreči.
Ne sme se koristiti meso uginulih životinja za ishranu ljudi (bez obzira od čega su uginule). Životinja mora biti živa i zdrava pre klanja. Životinje koje su bolesne (samo od nekih bolesti, naravno) se kolju u posebnoj, tzv. sanitarnoj klanici. One se posle obrade koriste za neke industrijske svrhe.
Ljudi koji rade na farmama kažu da su uvek imali problem sa džipsijima koji kradu uginule životinje.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:09
od nikaragva
Nista, kupicu sebi kozu. Svake godine dva jareta. Mleka i mlecnih proizvoda svaki dan koliko hocu.
Deset koka nosilja, jaja ko u prici.
Svaka tri meseca u'ranim 20 pilica i napunim zamrzivac.
Jednom godisnje u'ranim 10-20 curaka i osusim meso.
Samo onda necu imati slobodnog vremena, a i sta ce mi

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:19
od Heinz
Zanimljivo je da uvek ista slika ide za pink-slime.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:21
od nikaragva
Ova
Meni nije nesto preterano poznata

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:27
od Heinz
Probaj neku drugu da nađeš.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:44
od nikaragva
Npr.
ova 
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:44
od Paja
Definitivno je ishrana samo mali deo u očuvanju zdravlja.
Moja baba, a nije mitski lik - upoznali je svi koji su bili kod mene na čelu sa Trojketom, Bajkerom i Zuzazuom, će za koji dan punih 96.
Do pre dvadeset godina se hranila kako se hrane svi banaćani - čitaj masno do bola. Tada su joj otkrili holesterol pa se prešaltala na nemasno.
Pije šaku lekova za koješta, al je i dalje pokretna, čita novine, gleda tv, piše mail-ove na više jezika koje ja učukam i pošaljem.
Za nju čak ne može ni da se kaže da ima dobru genetiku. Roditelji su joj umrli relativno mladi.
Šta je tajna ne zna se, al verovatno kombinacija sporta u mladosti, užasno puno rada tokom celog života, genetika i odlični lekari.
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Poslato: 07 Mar 2014, 14:47
od nikaragva
Pa zavisi sta jede masno.
Poenta je u tzv. industrijskim masnocama, kada smo vec kod masnoca.
Tvoja baba kao i moja je odrasla kada toga svega nije bilo, pa je napravila dobru i zdravu podlogu, koja se ne da tako lako.
Sta mislis koliko ce ziveti deca koja danas imaju 3,4,5 godina, a svaki dan za dorucak u vrticu jedu margarin i salamu?
Ishrana ima velik znacaj u zdravlju, imam utisak da se samo tesis, kada kazes da ima mali uticaj
Edit: U vezi te teme, sa zdravljem i godinama koje neko dozivi, evo jedan podatak iz prve ruke. Moj otac je radio u jednom pogonu, jedne vece firme. Njih je u tom pogonu bilo 100ak. U periodu godinu dana posle njegove smrti i godinu dana pre njegove smrti, 24ro iz tog pogona je umrlo. Ne znam da li je iko imao preko 60g. Uglavnom tu oko 50-55.
I njegovi roditelji su doziveli starost, pa to opet nije imalo uticaja na njegov zivotni vek.
U tim krajevima odakle su moji roditelji, su ljudi neretko prebacivali 100g. Ima primera ljudi koji su ziveli i preko 110.
Nedavno su umrli jedan deda i jedna baba, on je imao 102, ona 104

Tako da genetiku dobru imamo, za dug zivot
