Heinz napisao:Ono što nisam video nigde kod nas, a jesam napolju: veliki stan treba da ima spavaću sobu sa svojim kupatilom. Kuhinja treba da bude sa ostrvom, ako se ima mesta dovoljno. I treba da postoji neka prostorija sa mašinama za veš, sušenje i sl. Samo treba 150-200 kvm za sve to.
Tri takva stana sam video kod nas, sa tim da je prvi napravljen od dva stana, drugi je na dva nivoa, treći redovan i svima je zajedničko da su površine preko 130m2. Samo glavna terasa kod tog drugog je 40m2.
Što se tiče konfiguracije, što je stan manji, potrebno je više kompromisa. Meni je kod porodičnog stana bitnija sobnost, nego sama veličina soba. Hodnici uzimaju kvadraturu, ali bez njih nema pravog mira i privatnosti. Ne volim kada se u dnevnu sobu ulazi pravo sa glavnih vrata, niti kada se u sobe ulazi kroz druge sobe, najčešće dvevni boravak. Kuhinja treba biti odvojena od dnevne sobe, to praksa prosto i nedvosmisleno pokaže. Trpezarija i kuhinja mogu biti u istoj prostoriji, ali kuhinja i dnevna ne bi trebalo, osim ako nije u pitanju garsonjera gde tako mora, mada i tu ima izuzetaka. Imao sam u kući šank nekih sedam godina i zazidao sam ga i napravio klizna vrata. Kod stana smo imali sreće jer smo odmah našli ono što nam odgovara. Bukvalno smo pogledali jedan jedini stan i odlučili se za njega. Ima stvari koje bi voleli da su malo drugačije, ali nije bilo realno u odnosu na sobnost/površina. Ono što je posebno dobro je što su dnevni deo i deo za odmor praktično dve celine odvojene vratima što se u praksi pokazalo kao jako dobra stvar. Evo kako izgleda: