Stranica 5 od 56
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 18:47
od Gaginh0
nikako da slikam maminu jagnjetinu i lazanje, a oboje sam imao za rucak u prethodnih 3-4 dana, bolestan bi ih jeo, a tek mamuran i supijan, ali pre svega crvena supa

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 18:47
od Milos_kg
Obe si sam pojeo? :shock:

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 18:55
od Texonja
Ma jok, jednu sam zakopao u dvoristu da imam za posle.

Sto rece jedan moj komsija od 190cm i cca 130-140kg lekaru kada mu je ovaj zbog neke operacije savetovao dijetu: "Doktore, pa sta ti mislis da sam ja ovoliki od bUranije?" :lol:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 19:48
od steva_anya
^
Evo recepta domacih kobasica koje sam skoro prvi put sam pravio.
Volim meso, svinjsko pogotovo. Kupim u Vero hipermarketu kao neke dobre kobasice, a ono puno soje i vode. Ukus 0. Razocaram se, iznerviram, i resim da ih napravim po svom ukusu. Malo se raspitam, popricam sa caletom i napravim domace kobaje, ciste i zdrave, bez kojekakvih aditiva, soje i ukusa.
12kg mesa
250gr soli
2-3 supene kasike belog luka u granulama
100gr slatke paprike
3-4 supene kasike ljute paprike
5 kesica crnog mlevenog bibera od 10gr
Sve se zamesa, i to dobro, sto vise to bolje, da se zacini ravnomerno rasporede i ukusi izmesaju. 24h je pozeljno da odstoje u hladnom.
Pune se tzv topom
Posle na susenje, tj sa par vatri da se odime.
I onda

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 19:55
od bane valjevo
Vise si trebao zacina da stavis, daleko vise... Barem po meni... Nadam se da ce ispasti super... :smesko:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 19:58
od steva_anya
Ovako su ukusne, ne previse, rekao bih diskretno.
To je neka sredina za sve ukucane.
Vec su u opticaju, ove slike su stare par nedelja.
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 20:02
od bane valjevo
Aha... Pa sad i racunam koliko je to procenata cega i kako... Soli ide od 2-3 procenta od kolicine mesa, paprike od 1-3 kako ko zeli (ali i od jacine paprike)... Za beli luk ne znam, odn ne mogu da se setim... Ali super, svaka cast... Otkud ti top??? Malo ljudi ima punilicu za meso, moj otac je kupio u Rumi, ponosnom domu mesnih preradjevina... :smesko:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 20:08
od steva_anya
I ove mere koje sam napisao su tu negde ako se gledaju %.
Top sam pozajmio od komsije, ali planiram da ga kupim. Cena mu je oko 30e, i vredi svaki evro. Primio sam se da pravim razlicite kobasice, tj da od glavne mase "neutralnog ukusa" odvajam manje kolicine od par kg, i da eksperimentisem sa ukusima i zacinima.
Recimo ima varijanta kad se doda malo junetine, ili vise bibera/ljute paprike...
Postoji verzija i sa pilecim mesom, samo nisam nasao neki pouzdan recept, ili nekog ko je vec pravio.
Inace za sve ovo treba sat vremena za prvo mesecanje, i jos sat vremena za narednih par mesanja.
Svi moji ukucani vole domace proizvode. Cale je iz Bosne, i kod njih se podrazumeva[lo] susenje mesa. Kad smo pravili drugu kucu u dvoristu, pored garaze smo napravili pusnicu-susaonu. 20 godina cale susi meso, klasika, i ne kupujemo salame i sl stvari.
Volim da kuvam, i nije mi mrsko.
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 20:13
od bane valjevo
Tako je i kod mene kuci... Meso se kupuje samo za pizzu, i to je to... Za piletinu ne znam, zaista, nisam nikada probao a i nemam zelju... Jedan dobronameran savet nemoj da stavis previse junetine jer se ona uzasno susi, odn bukvalno se presusu vrlo lako(skvrci se) i ima cudan ukus u kobasici... Inace je stavljam uvek u kobaje, ona po ovom mom receptu i ide...
I kada budes kupovao punilicu trazi da bude od prohroma, jer se najlakse isti i nemas problema sa njom, apsolutno nikakvih...
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 20:36
od Texonja
Tako je, junetine ne sme mnogo jer nije dovoljno masno i onda se kobasica okošta, narocito ako se suši, pa bude tvrda kao drvo i onda je jedino mozes staviti u pasulj ili paprikas. Narocito je bitno da bude dosta masnoce u kobasicama ako na sušenje ide kada nema mraza, jer kada je temperatura u dobranom plusu gotovo sva mast iscuri tokom sušenja.
Mi imamo sazidan rostilj i sušaru na kraju dvorista, pa se tamo uvek nalaze neki od plodova zime, uglavnom domace suve kobasice, suva krmenadla i suvo meso od vrata. Evo dobre dijetalne kombinacije

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 20:41
od steva_anya
Meso koje sam uzimao nije bilo svo od sola, vec i sa plecke.
Bas zbog ovog sto je Texonja napisao - da ima malo masnoce.
Kad smo susili, tj kad su prve vatre paljenje bilo je 0-3 stepeni. Oni iskusniji kazu da je bolje loziti vatru kad je minus. Isto tako bitna su i drva koja se loze, da meso ne bude gorko.
Junetinu iz pobrojanih razloga u svojoj prvoj turi nisam htep staviti.
Odnos koji sam procitao da preporucuju je 1kg junetine na 10kg svinjskog.
Texonja, jesi susio sir?
Cekam da komsiji stigne sir iz Prizrena, neki domaci, predvidjen za susenje.
Navodno, nekoliko vatri, da stoji na vazdusnoj struji, i posle

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 21:58
od Milos_kg
Baba nam salje tvrdi kravlji sir sa Kosova s vremena na vreme. Sir nije onako gust, vec je supljikav, ispunjen vazduhom. Ona u bure ubaci ljutu papriku, pa sir dobije onako pikantan ukus... ono je predobro! Jednom su proveravali na granici, i jedan nas policajac probao sir, covek se odusevio, trazio da mu prodamo burence

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 08 Feb 2012, 23:27
od Texonja
Nisam susio... Inace je keva za susenje glavni majstor u kuci, a ja znam samo domen teorije.

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 09 Feb 2012, 09:19
od bane valjevo
Jedne godine sam ja susio, i imali smo najbolje peceno meso, slaninu i kobasicu u gradu...

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Poslato: 09 Feb 2012, 10:33
od Texonja
Vestina susenja mesa je kao pihtije... dolazi sa godinama!
