Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od ljubitelj »

Heinz napisao:Ono što nisam video nigde kod nas, a jesam napolju: veliki stan treba da ima spavaću sobu sa svojim kupatilom. Kuhinja treba da bude sa ostrvom, ako se ima mesta dovoljno. I treba da postoji neka prostorija sa mašinama za veš, sušenje i sl. Samo treba 150-200 kvm za sve to.
U stanu nisam ni ja video ali u kucama kod nas ima toga, pogotovu ako su novije kuce pravljene zadnjih 20tak godina, uglavnom one velicine 300-800m2 modernije projektovane.
Poucen onim sto sam vidjao sebi sam napravio da svaka spavaca soba ima svoje kupatilo/ toalet.
Masina za ves je u zasebnoj prostoriji za to namenjenoj, kako i spada.

Sto se tice kuhinje, volim da je povezana sa dnevnim boravkom i da je komforno i prostrano.
Problem mirisa sam resio ugradnjom ventilacionog sistema sa rekuperatorom koji kontrolisano vrsi ubacivanje svezeg vazduha u dnevni boravak a odvodi istroseni vazduh iz kuhinje.
Prakticno nikada ne dolazi da se miris iz kuhinje siri osim ako se iskljuci sistem po zelji ili kada recimo nestane struje pa stane, pogotovu sto je skoro 50 kvadrata taj prostor dnevne sa kuhinjom pa je i sirenje mirisa inace sporo.

Jos jedna preporuka iz prakse, kuhinju kupatila garazu radionicu veseraj i slicne prostorije na severnu stranu orijentisati,spavace na istocnu, dnevni boravak na jug jugozapad.
To je idealna kombinacija u nasoj klimi. I treba u startu paziti o potrosnji energije za takvu kucu/ stana jer troskovi mogu da budu iznenadjenje. Vidjao sam da imaju ljudi sve u kuci ali ne greju i ne koriste celu kucu a onda se postavlja i smisao imati nesto a ne koristiti

Iskustvo mi kaze da je za sve zelje, komfor da se ima i posebna prostorija za hobi, radna soba itd pozeljno oko 250kv minimum a optimalno oko 400kv neto prostora.
Moze lepo da se spakuje sa 3-5 kupatila.
Ja imam neto 330 kvadrata i taman je sve stalo, mozda bih da ponovo pravim napravio neke sitne izmene pre svega vecu garazu.

Uglavnom sve je resivo sto se tehnike tice, pa i to pitanje odvodjenja mirisa odnosno ventilacije iako su zatvoreni prozori cime se resava pitanje bukeiz okoline (ako je to problem).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mi recimo spavacu zimi ne grejemo uopste, totalno nema potrebe jer se tamo bukvalno samo spava, a toliko se zgreje da ne bude bas led ledeni.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Isti slucaj kod matoraca u kuci - eventualno malo grejanja pred samo spavanje.
Daleko bolje spavam nego u stanu gde ni otvoren prozor ne pomaze...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ne valja ni jedno, ni drugo. Prozori na kip i setnja u sorcu u sred zime su besmisleni iz vise razloga, a spavanje u ledari je opet druga krajnost. Uz CG sa termostatom i tajmerom moze da bude bas kako treba.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kod mene nocu termostat spusten na 14 zimi i nemam nikakav problem sa spavanjem. Sad i ledara je relativan pojam nekome je 23°C smrzavanje, kod nas je 18 normalno. Inace kad je ono bas bas hladno napolju -10-15 onda ponekad upali tokom noci jer padne u kuci ispod 14.
SlikaSlika
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

ja sam od onih koji se na 23°C smrzavaju... minimum mi je 25°C zimi da bi mi bilo prijatno :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bio sam u par stanova zimus, dobio sam toplotne udare. :mrgreen:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ledara je sve sto se ne greje zimi, jbg, sad koliko je to stepeni, nebitno je. Spavao sam i ja u takvim uslovima i nije lose, ali neka hvala. 21-23 u zavisnosti od doba dana ili noci, to je meni ok.

Sto se stanova tice, toga (barenja) ima, ali nije pravilo. Stavise, moderne zgrade zbog energetske efikasnosti imaju drugacije reseno pitanje raspodele toplote. Kod mene svaki stan ima svoj kalorimer, sabirnik sa zasebnim vodovima za svaki radijator, na svakom radijatoru je termo glava, u dnevnom boravku glavni termostat i naravno placa se koliko se potrosi. Smesni su racuni naspram vecine koja zivi u zgradama, bukvalno duplo manje se placa plus moze se vrsiti precizna regulacija temperature. Drugim recima, mozes da stedis, mozes i da se razbacujes, ali uvek znas sta placas. Starije zgrade i one koje su prikljucene na grejanje po starom sistemu ili se razbaciju toplotom ili im se stanari smrzavaju.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Celu zimu sam u stanu sa otvorenim prozorom, cesto i vratima u sorcu... :ccc:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Svako ima pravo na misljenje to stoji. Ja ne vidim smisao u grejanju tih perifernih prostorija koje se ne koriste za nista sem spavanja, kao i recimo garderober, spajz, no dobro, moje misljenje. Ovo pricam za kucu i ne daljinsko grejanje. Ko je u stanu je druga prica poprilicno. Ne znam kako funkcionise kalorimetarsko ocitavanje po stanovima sad?

Jel ugradjivao iko skoro iole kvalitetniju pvc stolariju? Kako se krecu cene za dvokrilne prozore sirine 140 cm?
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Pitaj Toruka! Hehe...:D

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

starac vujadin napisao: Slika
Jel ovo penthaus kod Hrama, mislim da je ul. Mačvanska?
Širim haos!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jel nema vlage i buđi tamo gde je niska temperatura, 14 stepeni i sl.?
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Vidi to njega kako zna... verovatno si radio honorarno kao dzakuzi :kezo:
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Heinz napisao:Jel nema vlage i buđi tamo gde je niska temperatura, 14 stepeni i sl.?
Zasto bi bilo? Vlaga se stvara na mestu gde postoji razlika u temperaturi. Ako je dobra izolacija izmedju tih prostorija nema nikakvih problema.
Odgovori