U stanu nisam ni ja video ali u kucama kod nas ima toga, pogotovu ako su novije kuce pravljene zadnjih 20tak godina, uglavnom one velicine 300-800m2 modernije projektovane.Heinz napisao:Ono što nisam video nigde kod nas, a jesam napolju: veliki stan treba da ima spavaću sobu sa svojim kupatilom. Kuhinja treba da bude sa ostrvom, ako se ima mesta dovoljno. I treba da postoji neka prostorija sa mašinama za veš, sušenje i sl. Samo treba 150-200 kvm za sve to.
Poucen onim sto sam vidjao sebi sam napravio da svaka spavaca soba ima svoje kupatilo/ toalet.
Masina za ves je u zasebnoj prostoriji za to namenjenoj, kako i spada.
Sto se tice kuhinje, volim da je povezana sa dnevnim boravkom i da je komforno i prostrano.
Problem mirisa sam resio ugradnjom ventilacionog sistema sa rekuperatorom koji kontrolisano vrsi ubacivanje svezeg vazduha u dnevni boravak a odvodi istroseni vazduh iz kuhinje.
Prakticno nikada ne dolazi da se miris iz kuhinje siri osim ako se iskljuci sistem po zelji ili kada recimo nestane struje pa stane, pogotovu sto je skoro 50 kvadrata taj prostor dnevne sa kuhinjom pa je i sirenje mirisa inace sporo.
Jos jedna preporuka iz prakse, kuhinju kupatila garazu radionicu veseraj i slicne prostorije na severnu stranu orijentisati,spavace na istocnu, dnevni boravak na jug jugozapad.
To je idealna kombinacija u nasoj klimi. I treba u startu paziti o potrosnji energije za takvu kucu/ stana jer troskovi mogu da budu iznenadjenje. Vidjao sam da imaju ljudi sve u kuci ali ne greju i ne koriste celu kucu a onda se postavlja i smisao imati nesto a ne koristiti
Iskustvo mi kaze da je za sve zelje, komfor da se ima i posebna prostorija za hobi, radna soba itd pozeljno oko 250kv minimum a optimalno oko 400kv neto prostora.
Moze lepo da se spakuje sa 3-5 kupatila.
Ja imam neto 330 kvadrata i taman je sve stalo, mozda bih da ponovo pravim napravio neke sitne izmene pre svega vecu garazu.
Uglavnom sve je resivo sto se tehnike tice, pa i to pitanje odvodjenja mirisa odnosno ventilacije iako su zatvoreni prozori cime se resava pitanje bukeiz okoline (ako je to problem).