Ovih dana, nakon nekoliko meseci borbe sa birokratijom, počela je gradnja kuće.
Kuća se gradi na placu za čije je sređivanje papira trebalo u startu pripremiti oko 3k evra.
Potrebno je poplaćati i rešiti gomilu taksi (sve po 2-3-4 i više hiljada dinara), ali ako znate nekog ko se bavi poslom "sređivanja papira" u katastru i opštini - svakako je bolja i brža varijanta (ali ne i jeftinija, jer usluga košta oko 150-200 evra, ali kada uzmete u obzir da uštedite gomilu svojih živaca i vremena - 200 evra je ništa

).
Najskuplaj stavka jeste komunalno opremanje placa - konkretno za SM to košta oko 60000 rsd i znači da vaš plac ispunjava sve uslove za vodovodnu mrežu, kanalizacionu mrežu i slično. Uzimanje para, na kraju.
Projekat košta poprilično - ja sam platio oko 550 evra i to je ujedno najjeftinija varijanta koja se mogla naći (inače, ta cena je i tri puta skuplja - mene je izašla oko 3,5 evra po kvm sa proračunom energetske efikasnost...a neki su tražili i 6 evra!!!).
Nakon 4 meseca papirologije, tačnije 04.04.2014. godine, stigla je i ta stavka - građevinska dozvola, čije izdavanje je koštalo oko 2k rsd i to je ujedno najjeftiniji papir koji mi je trebao.
Elem, od "njive 1. klase" pa do građevinskog zemljišta, potrošio sam oko 2500 evra.
Toliko o papirologiji.
U pitanju je kuća P+Pk - prizemlje sa potkrovljem. Bruto površina kuće iznosi oko 167 kvm, a neto (sa odbitkom letnje kuhinje, kotlarnice, nadstrešnice i terasa) oko 137 kvm.
Gradiće se Zorka Opeka klima-blokom debljine 25 cm i sa po 10 cm izolacije. Naravno, PVC stolarija (6-komorni profil i niskoemisiono staklo)