Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Stigla zima...

Post od Geza »

Zato što su imali isti problem. :)

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

@programer
Najbolje je da stiskaš tek za dlaku slabije nego da bi proklizao ali za to ti treba izuzetan osećaj i poznavanje auta, plus je klizavo. Sem toga nemaš ni puno vremena. Ovako kad brzo drukaš, ti si dobar deo vremena na maksimalnoj sili kočenja koju guma može da ostvari na datoj podlozi, a to je i cilj.

Mislim da nije pametno iskositi auto jer lako može da se okrene. Sem toga, kad već uđeš u klizanje, još je gore kad klizaš bočno. Tada ti i drukanje kočnice mnogo manje pomaže jer jer guma već klizi bočno. Ovaj sa snimka je smotao, tj iskosio gume ali džabe. Da je samo pustio kočnicu, skrenuo bi u stranu i završio u snegu mnogo mekše. Uvek je bolje uleteti u sneg nego udariti drugi auto.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nisam imao pojma da abs ne radi na bas niskim brzinama, u tom slucaju ovo imitiranje absa sto dare pominje ima smisla.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ima, ima. To je najbolje što možeš da uradiš. I kada krene u rikverc da ide isti je recept samo treba više volanati.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam se tako zeznuo danas. Pokupim drugara i kod futoske na semaforu krenem da kocim, i pred drugi auto led. Mislim da sam na milimetar stao, da sam kasnije kocio skucao bi korsu bezveze.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

a i ovi na kraju mi nisu jasni olupali se i ostavili tako kola da ih jos neko olupa poput ovog golfa, stvarno glupo, pomeraj kola spasices i svoja i tudja, a steta sta je tu je, neces valjda da cekas pandure da vrse uvidjaj u ovakvoj situaciji....definitivno ovaj sa golfom i namotanim tockovima samo da je pustio kocnicu skrenuo bi u sumu i vrv bez posledica stao
Korisnikov avatar
Uki
Reactions:
Pridružio se: 30 Maj 2020, 19:50
Garaža: Pug 307 1.6b

Post od Uki »

pedja napisao: Sada sam na mapi pogledao gde je ta ulica sa snimka, Google kaže da je na vrhu iste restoran koji je trenutno krcat (ne znam ni ko je izašao tamo, ni zašto). Srećno im bilo kada krenu odozgo.Slika

TapaT
Možda se i gugl zaglupeo, trenutno u ulicama oko mene pokazuje žuto i crveno a nigde nikog :D

Inače ovo je kod mene u kraju i dosta je velika uzbrdica, na snimku ne izgleda toliko, a i podugačka je tako da može da se napravi fin zalet. Plus je taj ugažen sneg oko podneva bio baš klizav.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Markoni napisao: 22 Jan 2022, 19:58 Ima, ima. To je najbolje što možeš da uradiš. I kada krene u rikverc da ide isti je recept samo treba više volanati.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
To je teža situacija ali je rešenje isto. Teža je zato što su ti prednji točkovi gore, a zadnji dole (znači, manja težina je na njima nego obično), i plus prednji točkovi koče ranije i jače, pa onda imaš situaciju da ti upravljački točkovi proklizaju ranije, a drže auto mnogo manje. Tu već mora, osim brzog drukanja, da bude i jako, kako bi zadnji točkovi dostigli tačku blokiranja.

Imao sam situaciju sa Nivom da me prikolica povuče nazad. E to je jako komplikovana situacija jer pri kretanju u rikverc časkom se savije kompozicija i prikolica udara auto. Izvukao sam se brzim i jakim kočenjem, a dešava se nešto vrlo dragoceno. Kako zadnji točkovi proklizaju od kočenja, tako prikolica povuče auto i ispravi ga pravo uzbrdo. Naravno, na dugačkom usponu je jako teško vladati situacijom do kraja jer prikolica te vuče, a ti samo gledaš da je pratiš i da se ne uvije.

Ovaj sa golfom je možda okrenuo volan za ceo krug pa nije ni provalio da su smotani točkovi ali ipak ne verujem da bi nešto uradio kako god da je jer očigledno nije znao šta da radi.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Данас сам имао једно , не баш лепо, искуство.
Возио паралелно са аутобусом (мост), тј претицао га, аутобус је ишао 30 ја можда 40 и то опрезно, и у једном моменту аутобус нагази на бљузгу и снег који је изгледа био између трака и набаци га на мене, то се стално дешава, ал је набацио поприлично количину и погодио тако да ми се активирала асистенција за кочење на секунд, ал довољно да ауто забоде кочницу, укључио се АБС и поприлично успорио, сва срећа па је лик иза мене држао мало веће растојање.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Bas jeziva situacija... totalna nemoc, cak i kad ti iskontrolises kola, mozes samo da se sklonis i cekas i (ne)gledas kako se drugi zakucavaju u tvoj auto...

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Po ledu nema kočenja, ni pumpanja kočnice, ni ABSa ni ESP, ničega...samo se gleda kako da se auto usmeri na ivicu puta (kao što ovi viču na snimku) u neku prepreku a najbolje u vidljivu gomilu snega i tako se zaustavi.

isto je nevezano za bilo koje gume, samo one sa ekserima mogu donekle da omoguće kočenje po ledu.
Sve ostale uključivo i usper ultra mega giga premijum najbolje i najskuplje ama baš ništa drugačije se ponašaju kada je klizanje po ledu, tačnije po tankom sloju vode na površini leda u pitanju jer je tada trenje sa podlogom jednako nuli.

Inače sam led nije klizav već tanak sloj vode koji se nalazi na njemu (pogledati princip rada klizaljke na ledu, i razlog zašto je oštrica baš namerno tako tanka).

Kada je napolju jako hladno tipa -15C onda je znatno manja šansa da se prokliza po ledu, i mnogo lakše se kontroliše auta nego sada kada su temperature tek sitno ispod nule.

Imao sam jedno ovakvo klizanje kao na snimku i udaranje u auto dole, u onoj kratkoj uličici kada se prodje kroz PMF (ulica ide odgore sa Studentskog trga preseca poprečnu i nastavlja kroz PMF prolaz dole na sledeću poprečnu.
Upravo sam bio skrenuo na desno, išao brzinom pešaka i samo odjenom otklizalo. To je kratko parče ulice, ima možda 30tak metara ako i toliko.

Još 3 auta isto se naslagali. Onda je ulica zatvorena, stavljene neke stolice kao prepreka i oznaka da se ne skreće.
Šteta je bila malo pokrivljen nosać branika napred, ništa drugo posebno i auto sam odvezao dalje normalno. U pitanju je bio led ispod tankog snega a auto klasik Lada. Tek sam bio počeo da vozim, možda baš i prva ili druga zima.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Pitanje da li su oni dole mogli da pomere naslagana kola, kako da ih guraš ako ni na nogama nemaš grip?

@ftj ovde su kočnice verovatno blokirale već na 1kmh, posle toga ABS misli da auto stoji. Da je bar jednom pustio kočnicu kad je auto krenuo malo brže verovatno bi se ABS dozvao pameti. Mada izražavam sumnju da bi to išta pomoglo na zaleđenoj nizbrdici.

Jednom sam gledao ovakav scenario u jednoj strmoj ulici na Senjaku, svu si se klizali šta god da su radili. Jedino je jedan terenac prošao ok, to je bilo pre 20 godina kad su to još bili pravi terenci sa reduktorima i zaključavanjem diferencijala. Sećam se kao danas da je išao jako sporo a točkovi se nisu blokirali.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Evo kako je drugar prosao pre par godina na zvezdari sa pravim terencem :) Gume su bile ful kramponke mud/terrain.

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ali uspeo je da ga ispravi na kraju jer je kočio isprekidano.
Inače kramponke su loš izbor za sneg. Recimo traktor koji nije 4x4 jedva krene iz mesta ako naglo pustim kvačilo, a gume su nove inače.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja sam imao slicnu situaciju u Jerkovicu sa starim autom, mozda sam cak i kacio klip, neka 2013ta recimo.

Parking iznad maxija, ima nizbrdica i tu dobio sanke, isao polako, tockovi okrenuti ali samo odjednom produzio pravo, abs krljao ko lud neprekidno, vec sam video kako udaram jedan Yaris, al skrenuo u poslednjem trenutku, 100% sam uvatio suvo parce asfalta

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

Odgovori