Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Martin »

Tako je - rad i materijal!
Na navedenu cifru od oko 40000e treba dodati 2500e za dozvole i još oko 7500-10000 evra za plac (konkretno u kraju gde ja gradim).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Drugar nesto hoce da zida, ali se meni bas nije uklopila ta cifra sto je on spominjao, pa zato pitam.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Martine, srećan početak radova :pivo:
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Martine ko ti je u SM radio projekat?
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Одг: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od sasa lbg »

ljubitelj napisao:
Martin napisao:

Prozori i ne postoje bez niskoemisionog stakla danas, preporuka je ako moze da se podnese trosak da se ide na trorstruko staklo i profile bez celicnih ulozaka (bez termo mostova) koji omogucavaju niske termicke gubitke.

nja.
pvc stolarija je neizvodljiva bez celicnih U profila jer jedino on sprecava deformaciju okvira prozora ili krila.
Gubitak temp.preko pvc profila je realno zanemariv .
Trostruka stakla su ok ali realno klasicno staklo sa dva zida na 6 komornom profilu je odlicno resenje u trouglu cena-težina-dobijeno.
Vazno je obratiti paznju na okove prozora ...recimo Roto i nema greske.
Roletne tj tip roletne je jako vazan za nekog ko trazi dlaku u jajetu...nadgradna kutija u bilo kojoj varijanti je u principu losije resenje od spoljne roletne (duvanje buka i sl.)

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Izvodljivo, Rehau pravi vec nekoliko godina, licno video a pise i u fabrickom posebnom uputstvu za instalatere kao istanuta prednost da nemaju celicne profile.
Koeficijent U je oko 0.70.
Imam direktno iz fabrike dokumentaciju, javi se na pp ako treba kopija.
Obicni PVC standardnog kvaliteta su sa termo hladnim mostom, i u praksi mogu da imaju problem sa kondenzacijom.
Ja bih svakako odabrao kombinaciju drvo-alu, tamo gde boravim duze vremena a pruzi se prilika da biram.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Hvala ne treba mi...
Ne vidim u cemu je istaknuta prednost ,mozda da se prilikom montaze lakse probusi a pretpostavljam da je cena za iste jaca.
Dosta ljudi se silno raspituje o kondenzaciji jer imaju strah od iste a zele pvc . Najmanji problem kod kondenza je sam pvc prozor a najcesci jednostavno vlazan vazduh u prostoriji...prizemlja,losa ili preterana(pogresna) izolacija kad kuca ili stan ne mogu disati,neprovetravanje i sl. u kombinacii sa cudnim zivotnim navikama.
Uglavnom kako god pvc stolarija je najbolje resenje iako nije najbolja ali kad se uzme sta nudi,cena,gotovo nikakvo odrzavanje,zaptivanje itd jednostavno dolazi u prvi plan.
Jos jedna vazna stvar je i da ljudi jos uvek u najvecem broju slucajeva imaju pristup da se "gradi za 100 god" ! Pogresno stavi stolariju i posle max 20 ak god je promeni cene su i tako sve nize i pristupacnije...ovo se odnosi na mnoge stvari u gradnji.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Koliko li kostaju ti alu-drvo prozori? Kapiram da su neke cifre za padanje u nesvest.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Znam jednog ko to ima, ćale mu do skoro bio direktor lizinga u Hypo banci :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

sasa lbg napisao:
Uglavnom kako god pvc stolarija je najbolje resenje iako nije najbolja ali kad se uzme sta nudi,cena,gotovo nikakvo odrzavanje,zaptivanje itd jednostavno dolazi u prvi plan.
Jos jedna vazna stvar je i da ljudi jos uvek u najvecem broju slucajeva imaju pristup da se "gradi za 100 god" ! Pogresno stavi stolariju i posle max 20 ak god je promeni cene su i tako sve nize i pristupacnije...ovo se odnosi na mnoge stvari u gradnji.
Pre par godina sam u stanu kod roditelja zamenio drveni prozor (1978 ugradjen u celom soliteru iz Slovenije stolarija) prilicno dobrog je bila kvaliteta ali posto je prozor direktno izlozen Suncu (juzna strana) jos se je i dobro drzao, 1-2x godisnje ga je kisa zalivala ali je eto po neki put pustao vodu kada je bas neka oluja. Posto je iziskivao vise ulaganja zbog farbanja npr i predihtavanja odlucio sam se da promenim prozor i da uzmem PVC. Drugarov brat ima firmu za izradu i ugradnju pvc-a pa mi je on dao predlog sta da uzmem, a posto radi samo sa Nemackim profilima i mehanizmima dileme nije bilo. Prozor sa roletnom nije bio medju jeftinijima ali kada ga uporedim sa komsijom koji je 6 meseci kasnije ugradio prozor na istom mestu gde i moj stoji od nekih Turskih profila a za nekih 50 e jeftinije jasnije mi je bilo kada sam isti otvorio, okvir se je blago uvijao, roletne nisu imle u zlebu gde klize absorbirajuci materijal da ne lupkaju kada vetar duva u roletne. Dakle koliko god da se kaze imam PVC stolariju u celoj kuci ili stanu opet nije garant da je kvalitetna i da ce da traje.
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pitanje za iskusne...
Koju pvc stolariju preporučuje, rehau ili veka?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Tisseen, Trokal, Rehau, Veka sta god od toga je provereno dobro. Izbegavati Kineze, Turke i slicno jer je slabiji kvalitet plastike, moguce je da rade sa recikliranim PVC-om. Verovatno je da ima i kod njih kvalitetnog ali na nase trziste ne verujem da ista od toga stize. Npr video sam da je na jednom prozoru posle 10 godina pocela plastika da se povrsinski degradira. Razlog je sto je slabiji kvalitet polimera koji ako se par puta preradjuje gubi svoje svojstvo postojanosti, takodje ako se ne dodaje u toku procesa izlivanja profila dodatak protiv UV uticaja onda je drasticno smanjen vek trajanja takvog prozora.
Poslednja izmena od BAJKER u 17 Jun 2014, 21:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Koliko sam ja uspeo da ispratim ponude, čini mi se da su približnog kvaliteta - jedino cena može da doprinese konačnoj odluči.
Kad već spomenuste PVC prozore - smatram da su neprikosnoveni u svakom pogledu. Živeo sam na 8. spratu (moji roditelji i dalje žive u tom stanu), tako da je stan jugo-zapadno orijentisan i stalno je bio na udaru kiše, snega, vetra ali i sunca. Prozori su toliko bili popustili, da su se zavese pomerale prilikom svakog (pa i slabijeg) vetra. Davne 2001. godine smo zamenili komplet stolariju i u stanu je već 13 godina atmosfera i više nego prijatna - zimi je osetno toplije, prozori su jednostavni i zahvalni za održavanje. Zvučna zaptivenost je na visokom nivou (s obzirom da se radi o 8. spratu). Sledujući naš primer, do sada je u zgradi 60% stanova zamenilo drvenu za PVC stolariju.
U prizemlju i u stanovima koji nisu toliko izloženi atmosferskim prilikama, ti isti prozori, iz prve ugradnje iz 1979. godine su i dalje u dobrom stanju.
Današnji kvalitet PVC stolarije je na višem nivou nego pre 13 godina, stoga smatram da će za moju kuću i najjeftinij model proverenog proizvođača (Veka, Rehau) odlično završavati posao.

Nuđene su mi i ALU roletne - ok....čvršće su i kvalitetnije (što je veoma važno ako iste stavljate na više spratove), ali smatramda će najobičnije PVC roletne takođe da mi završe posao.

Uzmite u obzir da su ALU roletne duplo skuplje od PVC roletni.

Htedoh da skrenem pažnju, ali je Bajker već to učinio - izbegavajte "kineze"!!!! :plusone:
Lično sam se uverio u kvalitet PVC prozora od REHAU profila i kineski pvc. Nebo i pakao.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

ALU roletne su ti skuplje za 10 e po kvadratu ;)

Sent from my Tesla_Tablet_785 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Za obične smrtnike samo 10e. :mrgreen: Mogu naći pvc roletne po mnogo nižoj ceni nego što se nude.
Šalim se naravno....nije neka velika razlika, ali ako imaš veću količinu prozora , onda ti cena raste.
Odgovori