Zimske gume - da ili ne?
-
- Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
- Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Za taj slučaj nema pametnog predloga 

Evo ličnog iskustva sa Savom Adapto za sve sezone 205/55/16''
Kupljen par i montiran na zadnje točkove u avgustu, pa se može reći da su pregurale nekoliko paklenih vrućina u gradskim uslovima. Pre par nedelja prebačene napred baš radi provere karakteristika kad padne prvi veći sneg. Šara nije bitno manja posle vrućeg letnjeg asfalta, a ponašanje po suvom i kiši može da se poredi sa ovim drugim parom letnjih GY (dot '05; 5mm) -ne primećuje se razlika. Dosta udobna i tiha. ASR se uključuje u situacijama kad i sa GY, al' to ne možemo zameriti jer je auto remapiran i potpuno divalj na prednjoj osovini(jbg,šta ću). ABS samo po kiši, ali bolje podnose šare horizontalne signalizacije od GY.
E sad, sneg. Jutros sam ih probao po neraščišćenim uličicama po kraju, namerno se zavlačio po parkinzima, zaustavljao i kretao u najstrmijim, našao uglačan led na jednoj uzbrdici(neko je izgleda tu dugo proklizavao), palio i gasio ASR - idu perfektno. ABS se aktivira samo kad preteram.
Dakle, poredeći sa Puntom na kom su sve četiri dobre zimske, a juče sam ga ter'o po kijametu -nemam nikakve zamerke. Svestan sam da nisam preterano zahtevan i da će dosta naprženih vozača da joj brzo dosegne krajnje mogućnosti, ali meni su OK.
Pošto će na leto opet pozadi, predpostavljam da će sledeće zime biti drugačija priča, ali tada će napred biti par novih...
Kupljen par i montiran na zadnje točkove u avgustu, pa se može reći da su pregurale nekoliko paklenih vrućina u gradskim uslovima. Pre par nedelja prebačene napred baš radi provere karakteristika kad padne prvi veći sneg. Šara nije bitno manja posle vrućeg letnjeg asfalta, a ponašanje po suvom i kiši može da se poredi sa ovim drugim parom letnjih GY (dot '05; 5mm) -ne primećuje se razlika. Dosta udobna i tiha. ASR se uključuje u situacijama kad i sa GY, al' to ne možemo zameriti jer je auto remapiran i potpuno divalj na prednjoj osovini(jbg,šta ću). ABS samo po kiši, ali bolje podnose šare horizontalne signalizacije od GY.
E sad, sneg. Jutros sam ih probao po neraščišćenim uličicama po kraju, namerno se zavlačio po parkinzima, zaustavljao i kretao u najstrmijim, našao uglačan led na jednoj uzbrdici(neko je izgleda tu dugo proklizavao), palio i gasio ASR - idu perfektno. ABS se aktivira samo kad preteram.
Dakle, poredeći sa Puntom na kom su sve četiri dobre zimske, a juče sam ga ter'o po kijametu -nemam nikakve zamerke. Svestan sam da nisam preterano zahtevan i da će dosta naprženih vozača da joj brzo dosegne krajnje mogućnosti, ali meni su OK.
Pošto će na leto opet pozadi, predpostavljam da će sledeće zime biti drugačija priča, ali tada će napred biti par novih...
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Cek, ti nemas zadnje zimske?
Pa ti konstantno pravis prekrsaj
Pa ti konstantno pravis prekrsaj

Brzine idu u H-a !!!

Da, danas sam bio u prekršaju
Namerno nisam kupio i drugi par dok ne proverim kakve su Adapto i po snegu. Ovih dana uzimam još dve...

Namerno nisam kupio i drugi par dok ne proverim kakve su Adapto i po snegu. Ovih dana uzimam još dve...
Te Adapto su uzelo dvojica mojih kolega, dosli danas normalno na posao...
Mada ja bih dosao normalno i sa letnjim, ali ko mene pita, ja se ionako vozim sa biciklom....
Mada ja bih dosao normalno i sa letnjim, ali ko mene pita, ja se ionako vozim sa biciklom....

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Kad budeš bajs vozio sa letnjim gumama moći ćeš da propagiraš i letnje gume na kolima.
Dok se voziš na šrafovima ppppppssssssssssssssssssttttttttttt
Dok se voziš na šrafovima ppppppssssssssssssssssssttttttttttt

- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Samo sto bi morao na prolece da pocne sa srafljenjem 
sent from my brain using the force..

sent from my brain using the force..
Ja opet moram da pohvalim Wintere
Treca im zima i prosto ne verujem da se ponasaju ovako dobro! Il sam ubo neku extra seriju ili je moj auto sa tezinom, medjuosovinskim i klirensom i pogonom pogodan za takvu vrstu zimske gume. Imao sam ranije stare Wintere i Dunlopove al ove sad su odlicne. Mogu da zamislim sta bi bilo sa nekim GY Ultragripom.
Cak je i supruga primetila i rekla "auto ima super grip"

Treca im zima i prosto ne verujem da se ponasaju ovako dobro! Il sam ubo neku extra seriju ili je moj auto sa tezinom, medjuosovinskim i klirensom i pogonom pogodan za takvu vrstu zimske gume. Imao sam ranije stare Wintere i Dunlopove al ove sad su odlicne. Mogu da zamislim sta bi bilo sa nekim GY Ultragripom.
Cak je i supruga primetila i rekla "auto ima super grip"

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:37
Da ne otvaram posebnu temu. Da li kamioni moraju da imaju zimske gume?
Po zakonu, odnosno pravilniku o tehničkim uslovima, ne moraju.
cozmo napisao:Cak je i supruga primetila i rekla "auto ima super grip"

Kašlje i slinavi ti Korola

Kad se svi hvalite, ajd i ja ću.
Dunlop winter response idu i nizbrdo i uzbrdo bez problema.

ja nekako imam blagi utisak da mi se gy ug7+ bolje ponasaju u 185/60 r14 na kliju 2 nego u 205/55 r16 na fokusu iako je klio laksi auto ako gledas kg/cm sirine gume i ne bi trebao da kopa kako kopa. juce i danas sam ga malo ukrao od matorog kod kojeg je vec pola godine i shvatio da ga i dalje jako volim 

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
+1paja napisao:Kad se svi hvalite, ajd i ja ću.

Širim haos!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Pa ne vara te utisak, subjektivno ce ti uvek biti lakse u laksem autu sa uzim gumama. Jugo na Winterama je zakon za sneg, bredragan napisao:ja nekako imam blagi utisak da mi se gy ug7+ bolje ponasaju u 185/60 r14 na kliju 2 nego u 205/55 r16 na fokusu iako je klio laksi auto ako gledas kg/cm sirine gume i ne bi trebao da kopa kako kopa. juce i danas sam ga malo ukrao od matorog kod kojeg je vec pola godine i shvatio da ga i dalje jako volim

Ja sam dobro uradio sto nisam kupio 16-ice za zimu nego otisao dimenziju nize, bas napravi razliku