Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Delija »

Floyd napisao:Fora je sto ti i za kvalitetan stan u dobroj zgradi od +100kvm sa garazom treba isto toliko ;)
Bas tako. Mislio sam da moze da se prodje osetno jeftinije, ali stativa.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Plac najvise diktira krajnju cifru je npr. U Novom Sadu za 30k sa papirima i komunalnim prikljuccima ne moze da se kupi nesto sto se moze nazvati pristojna lokacija. Samo obodi grada u naseljima koja jos ne lice na naselja. Komsiluk je posebna prica. Prakticno ostaju kuce za rusenje koje su na finim mestima i nesto malo slobodnih placeva, a to je sve dosta vise od 30k. Skoro pet godina smo trazili plac i obisli dosta toga, od Ceneja do Sr. Karlovaca, preko Petrovaradina i Sr. Kamenice do N.Naselja i ishod je da za pristojne pare placa nema, a pristojne pare su bile upravo 30k, koliko smo planirali da za start damo. Cekali smo da ZIG stavi na licitaciju placeve na Miseluku, iza Culeta, ali smo na kraju culi da su pocetne cene iznad 30k tako da krajnje ko zna koliko bi bile. Neki placevi su se prodavali po pocetnoj ceni, tamo gde nije bilo interesovanja, ali za Miseluk i Tatarsko brdo nije bilo sanse posto su tu licitirali oni kojima je svejedno da li ce dati 30, 50 ili 80k za plac. Mislili smo da ce kriza uciniti da cene padnu, ali jok.

Sto se pvc stolarije tice, meni je zelja bila zapravo aluminijum, ali sam u stanu zatekao pvc. Funkcionalno je savrseno, jedino nesto ne volim belu boju. Sve je grcki Elvial, petokomorna stolarija sa tri dihtunga, ali zalim za aluminijumom. Treba da zatvorim jednu terasu pa cu tu verovatno ispuniti sebi zelju. Nista lepse od alu stolarije sa furniranim unutrasnjim delovima, bar meni.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ko ne voli beli pvc postoje kvalitetni rehau trocal orah skoro crn sivi hrast apkikacije...
Kvalitetan alu i alu drvo je dosta skuplji...

Ukupnu cenu kuce remeti cena placa inace ne bi bila toliko blizu srana... mada izadje jeftinije kvadrat kuce od stana svakako ako pricamo o istom kvalitetu

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Poslednja izmena od swemir u 18 Jun 2014, 09:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

swemir napisao:Ukupnu cenu kuce remeti cena placa inace ne bi bila toliko blizu stana... mada izadje jeftinije kvadrat kuce od stana svakako ako pricamo o istom kvalitetu
Sto je veca kuca, to je veca isplativost. Jedino, meni stvarno ne treba vise od pomenutih 120 m2 iliti dnevna soba od ~30-35 m2 + 3 sobe od po 15-16 m2.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Sloba napisao:Cekali smo da ZIG stavi na licitaciju placeve na Miseluku, iza Culeta, ali smo na kraju culi da su pocetne cene iznad 30k tako da krajnje ko zna koliko bi bile. Neki placevi su se prodavali po pocetnoj ceni, tamo gde nije bilo interesovanja, ali za Miseluk i Tatarsko brdo nije bilo sanse posto su tu licitirali oni kojima je svejedno da li ce dati 30, 50 ili 80k za plac. Mislili smo da ce kriza uciniti da cene padnu, ali jok.

Sent from my HTC One V
Ja sam zvao ZIG i rekose mi da ako zelis nesto da kupis, mozes da napises tzv. pismo o namerama i onda oni naprave licitaciju tj. koliko sam ja shvatio, oni prave licitaciju ako se neko javi - nije planski. Za cene si u pravu, vidim da pocetkom jula prodaju parcelu od 500m2 na miseluku, pocetna cena je oko 40k. Plac koji sam ja uzeo je takodje kupljen od ZIG-a na licitaciji 2008, ali sam trazio jedno 2 godine jer nisam hteo da uzmem plac u ulici koja nema asfalt, infrastrukturu. Ovakvih u Veterniku ima mozda jos 3-4, to su sve prazni placevi u naseljenim i izgradjenim ulicama - niko nece da proda ili je neki spor oko vlasnistva. Blize Novom Sadu ima dosta, ali to je jako slabo sto se tice infrastrukture, a dobar deo nije cak ni predvidjen za stambenu izgranju (mislim bice sigurno, cega se novi urbanisticki plan). Ja od ulice ocekujem da je siroka, trotoar 1m, pa jedno 5m zelena povrsina, pa put koliko vec ide, 4-5m, pa sa druge strane isto - a tamo su jedva za put ostavili...

Elem, ja opet mislim da se dugorocno isplati, grad se siri na tu stranu, setite se naselja na obodu grada tipa Telep, pa tamo pre 20 godina niko nije hteo a sad cu placevi po 100e/m2. Grad postaje nemoguc za zivot, nit ima parkinga, ko nema garazu - a vecina nema, ostavljate auto na milost i nemilost obesnoj omladini. Cenim da ce vrednost kuce rasti, zbog zemljista pre svega a stanu vrlo verovatno ce da pada.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Za ovih šest placeva u paketu na Mišeluku se čekalo prvo zbog promene silnih pravilnika, potom i zbog smene rukovodstva. Kada smo krajem prošle godine dobili informaciju od poznanika iz ZIG-a da će se placevi konačno pojaviti na licitaciji, bilo je kasno jer smo drugačije rešili pitanje, mada pod tim uslovima i po toj ceni ne bi ni kupovali. Placevi su super i na lepom mestu, izolovani od grada, a zapravo na tri minute kolima od Merkatora.

Slika

EDIT: Pogledao sam ZIG-ov sajt i to su upravo ti placevi. Mi smo se raspitivali pre tačno dve godine, baš bi se načekali da saznamo da su 40, 50k ili više.

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Lokacija je stvarno ekstra. Bas mi danas kolega na poslu rece da prodaje placeve u Rumenci, mislim da je 20e/m2 spominjao, ali nije fiksno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

sasa lbg napisao:Hvala ne treba mi...
Ne vidim u cemu je istaknuta prednost ,mozda da se prilikom montaze lakse probusi a pretpostavljam da je cena za iste jaca.
Posebnost takvih konstrukcija, ne samo Rehau, je sto su pogodne za energetski efikasne zgrade i sertifikovani su za Passiv Haus normativ.
Obicni PVC je, pa obican i osetno losiji u svim bitnim termickim osobinama a posebno los sa hladnim mostovima tih celicnih provodnika toplote. To je vise za zgrade pri renovaciji nego za nove zgrade po novim standardima gradnje.

Radni vek stolarije je tipicno oko 40godina, i da iskustva pokazuju da PVC ima skraceni radni vek pa se i cesce menja u odnosu na drvo. Alu drvo traje dok traje i zid zgrade jer alu stiti od dejstva Sunca koje je glavni uzrok propadanja drveta.
Nije bez razloga sto je PVC najjeftiniji materijal, a uz to je i potencijalno otrovan u slucaju pozara.

PVC je vise nuzno zlo kada se ne moze ici na bolje. U nekom rangiranju, najgori materijal i najgori prozori za stambene uslove ali istovremeno i najjeftiniji i najpopularniji.

O diodnim prozorima (Dioden Fenster) koji propustaju toplotu samo u jednom smeru i imaju zimsku i letnju stranu koje se rotiraju sezonski mozda vise za koju godinu kada opadnu sada povelike cene jedinog proizvodjaca.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Jebesh ga, moji su u ono vreme '90. uzeli jedne od skupljih prozora tada od drveta, sa duplim staklom i tako to, i nikada nisu bili bas kako treba. Mislim da su drveni prozori da bi bili u kvalitetu vrlo skupi, i na kraju krajeva zahtevaju odrzavanje na nivou.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Bas tako :) gde su oni placevi u rumenci i kolike su povrsine

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Imam jedan Velux u kuci i da se ostali prozori mogu naci u tom kvalitetu, pvc ne bih ni pogledao.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Ja se useljavam za mesec dana...gradnja kuce traje nekih 3 god.

Moje iskustvo ako zelite brzo, spremite brdo para...ako imate neki okvirni rok kao sto sam ja sebi postavio samo se dobro isplanirajte i preracunajte. Jer samo tako mozete da izbegnete mnogo problema i izgubljenih zivaca...

Nemojte unapred da trosite na gluposti koje ce doci kasnije. Pre svega mislim na garazu i skupe ograde. Moze to u startu jeftino da se resi a kasnije ce biti vremena za planiranje i igranje sa uredjivanjem dvorista.

Kada su unutrasnji radovi u pitanju, najbolje je da nadjete proverenog majstora koji poznaje i radi vise stvari. Radi se o tome da kada npr podizete zid majstor koji to radi racuna da ce neravnine da ispravi onaj ko malterise, onaj koji malterise da ce da ispravi onaj koji gletuje i tako u krug....

Ako imate nekog ko radi vise stvari lepo se na pocetku sa njim dogovorite oko faza i radova. Niko nije lud da sebi oteza narednu fazu radova pa ce majstor biti dosta pendantniji..Postoji tu milion caka koje kasnije pomazu lepsem i detaljnijem finisu. Takodje, dosta utice i na cenu radova. Na ovaj nacin mozete da dogovorite mnogo nize cene radova.

Za mene su kardinalne greske kada neko podigne kucu a zanemari dobru izolaciju i grejanje. Jedno bez drugog ne ide, tako da je najbolje da taj trosak u starku imate u planu.

Uvek proveravajte sve radove pa makar vam i rodjeni brat zidao kucu.

Moje resenje je 110 kvadrata (150 sa podrumom) 2 velike terase, 2 nivoa, i kombinovano grejanje (podno u nizem delu i radijatori u gornjem delu) :)
Veka stolarija (roletne + komarnici), plocice 1 klasa i granit na delovima podnog grejanja radi iskoriscenja svog maksimuma.
Kotao kombinovani drva+struja, zbog odrzavanja toplote u sistemu.

Ima tu milion stvari koje znaju ili su prosli samo on koji su vec jednom sazidali kucu....
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Meni se sve vise cini da ce biti kombinacija stan (sa garazom, obavezno) + vikendica... :)
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Najbolji izbor,isto razmisljamo. :doubleup:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

swemir napisao:Bas tako :) gde su oni placevi u rumenci i kolike su povrsine

Mislim da su do 500-600m2. Ovde: