Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Martin »

somi-car napisao:Ja se useljavam za mesec dana...gradnja kuce traje nekih 3 god.

Moje iskustvo ako zelite brzo, spremite brdo para...ako imate neki okvirni rok kao sto sam ja sebi postavio samo se dobro isplanirajte i preracunajte. Jer samo tako mozete da izbegnete mnogo problema i izgubljenih zivaca...

Nemojte unapred da trosite na gluposti koje ce doci kasnije. Pre svega mislim na garazu i skupe ograde. Moze to u startu jeftino da se resi a kasnije ce biti vremena za planiranje i igranje sa uredjivanjem dvorista.

Kada su unutrasnji radovi u pitanju, najbolje je da nadjete proverenog majstora koji poznaje i radi vise stvari. Radi se o tome da kada npr podizete zid majstor koji to radi racuna da ce neravnine da ispravi onaj ko malterise, onaj koji malterise da ce da ispravi onaj koji gletuje i tako u krug....

Ako imate nekog ko radi vise stvari lepo se na pocetku sa njim dogovorite oko faza i radova. Niko nije lud da sebi oteza narednu fazu radova pa ce majstor biti dosta pendantniji..Postoji tu milion caka koje kasnije pomazu lepsem i detaljnijem finisu. Takodje, dosta utice i na cenu radova. Na ovaj nacin mozete da dogovorite mnogo nize cene radova.

Za mene su kardinalne greske kada neko podigne kucu a zanemari dobru izolaciju i grejanje. Jedno bez drugog ne ide, tako da je najbolje da taj trosak u starku imate u planu.

Uvek proveravajte sve radove pa makar vam i rodjeni brat zidao kucu.

Moje resenje je 110 kvadrata (150 sa podrumom) 2 velike terase, 2 nivoa, i kombinovano grejanje (podno u nizem delu i radijatori u gornjem delu) :)
Veka stolarija (roletne + komarnici), plocice 1 klasa i granit na delovima podnog grejanja radi iskoriscenja svog maksimuma.
Kotao kombinovani drva+struja, zbog odrzavanja toplote u sistemu.

Ima tu milion stvari koje znaju ili su prosli samo on koji su vec jednom sazidali kucu....
Vala Somi, svaka ti je na mestu - kao ja da sam pisao. :doubleup:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Postavi skice somi ako nije problem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao:Jebesh ga, moji su u ono vreme '90. uzeli jedne od skupljih prozora tada od drveta, sa duplim staklom i tako to, i nikada nisu bili bas kako treba. Mislim da su drveni prozori da bi bili u kvalitetu vrlo skupi, i na kraju krajeva zahtevaju odrzavanje na nivou.
Ima i dobrih i losih. Uz dobro drvo, izradjeni iz laminiranih delova pravilno slaganih prakticno ne rade nakon ugradnje i ostaju decenijama kao novi. Odrzavanje zatevaju to stoji ali nije po mom iskustvu problem svakih 10tak godina obnoviti dubinsku zastitu nekim uljem.
Ako jos imaju spoljnu alu oblogu odrzavanja zapravo i nema obicno prvih 50tak godina.

Ono sto znam da drveni prozor jednokrilini 140x140 cm nema zamenu u jednokrilnom PVCu koji ide samo do 120x120cm pa i to nesto govori.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moji su na zalost bas ti 140 jednokrilni, kanda su se malo u fabrici ovi sto su konstruisali nadrogirali previse pa su stavili samo jedno krilo, i mehanizam tesko to moze da nosi. Ako ikad budem to menjao bice obavezno dvokrilni. A to za 50 godina bez odrzavanja, pa ne znam, nesto nisam sklon da verujem u takve stvari, ali ne kazem da je nemoguce.
SlikaSlika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Floyd »

Delija napisao:Meni se sve vise cini da ce biti kombinacija stan (sa garazom, obavezno) + vikendica... :)
Može i stan sa zasebnim dvorištem :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Floyd napisao:
Delija napisao:Meni se sve vise cini da ce biti kombinacija stan (sa garazom, obavezno) + vikendica... :)
Stan sa dvorištem znači da je u prizemlju što je po meni najgora varijanta.
Cela zgrada ti skače nad glavom, prirodnog svetla manje nego na spratovima, najnebezbedniji. Moj izbor je najviši sprat tako da nemam nikog iznad sebe.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Posle iskustva sa pozarom, najvise 2. sprat. A ozvucenja uvek imam dovoljno da niko u zgradi ne pozeli da "kontrira" na bilo koji nacin :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja sam gledao Alu-Drvo prozore i ono je žestoka improvizacija koja se meni nije svidela. Na Alu profil se montira PVC profil kao termo prekid, pa onda na njega drvo kao ukras.
Osim estetike ne vidim neku prednost. Ima toliko drugih stvari kojima se može oplemeniti prostor.

TT
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pajo, poslednji sprat, ili potkrovlje je nesto najgore u zgradi sto mozes da kupis. Evo kod nas sada mora da se radi krov, niko nece da pare, a njima stanovi smrde gore nego poljski wc. Zimi zivis u kockici leda, leti u grejalici... Ja volim visoke spratove, zbog tisine, pogleda, i cistijeg vazduha, ali njvise 2 sprata ispod potkrovlja. Prizemlje mi je jednako veliki kriminal, iz drugih razloga.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Heinz napisao:Ja sam gledao Alu-Drvo prozore i ono je žestoka improvizacija koja se meni nije svidela. Na Alu profil se montira PVC profil kao termo prekid, pa onda na njega drvo kao ukras.
Osim estetike ne vidim neku prednost. Ima toliko drugih stvari kojima se može oplemeniti prostor.

TT
Ako je tako to nema veze sa drvo alu prozorom.
Prozor je ceo izradjen od drveta, obicno laminiranog sa slaganjem po pravcu pruzanja vlakana, nema nikakve plastike i samo je sa spoljne strane postavljena alu obloga radi zastite.

Drveni prozor je samonoseci, alu je samo zastita pre svega od UV.
Slika na primer tipicni moderni prozor tog tipa.

dragvorl, ta dimenzija je najteza za izradu, najveci raspon ali se pravila a moze i danas bez problema.
Nekada je Lesnina pravila odlicne prozore bas u toj dimenziji uz kopiju Roto okova.
Kopija (iz Loza, Slovenija) nije bila na istom nivou kvaliteta materijala kao original i jeste ponekad pravila problem zbog velike tezine krila.

Vidjao sam drvene prozore iz doba pre II svetskog rata koji su i danas u veoma dobrom stanju nakon 80tak godina. I to sa ondasnjom tehnologijom zastite drveta.
Imam drvene prozore stare oko 30godina i stanje je perfektno pri cemu prvih 15godina uopste nisu odrzavani cak nisu ni bili zasticeni osim fabrickim grundom a kasnije je korisceno ulje.
A znam i za mladje, negde oko 25 godina koji su vec nakon 10godina poceli da se krive, da im ispadaju cvorovi, da se ljusti beli pokrivni lak itd.
Ima raznih kvaliteta, drvo kao materijal sam po sebi nije problematican uz pravilnu obradu i ugradnju.

Drvo alu su zasticeni od atmosferskih uticaja spolja i nema tu bas sta da se odrzava, slika mislim da govori dovoljno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mislim da su kod mene ti Loz prozori slovenacki, ja vise ne bih drvo stavljao, tj. bih, ali samo u ekstra kvalitetu, sto je verovatno za nas smrtnike dosta skupo. Koliko kosta jedan ovakav alu drvo prozor sto si postavio orjentaciono za neku dimenziju?
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Xepoj87 napisao:Pajo, poslednji sprat, ili potkrovlje je nesto najgore u zgradi sto mozes da kupis. Evo kod nas sada mora da se radi krov, niko nece da pare, a njima stanovi smrde gore nego poljski wc. Zimi zivis u kockici leda, leti u grejalici... Ja volim visoke spratove, zbog tisine, pogleda, i cistijeg vazduha, ali njvise 2 sprata ispod potkrovlja. Prizemlje mi je jednako veliki kriminal, iz drugih razloga.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Sve ima svoje prednosti i mane. Posle 15 godina u kući nemam živaca da se vratim u stan nad kojim neko skače, tako da je moj izbor krov. Učestvovaću u izgradnji zgrade u dovoljnoj meri da mogu da utičem da krov i izolacija budu kvalitetni, a projekat će raditi moja najbolja drugarica.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

paja napisao:
Floyd napisao:
Stan sa dvorištem znači da je u prizemlju što je po meni najgora varijanta.
Cela zgrada ti skače nad glavom, prirodnog svetla manje nego na spratovima, najnebezbedniji. Moj izbor je najviši sprat tako da nemam nikog iznad sebe.
Živim u stanu sa zasebnim dvorištem, zgrada je sa 14 stanova, 2-3 po spratu, 4 sprata. Nema ni jednog od navedenih problema. Gore jesu malo galamili dok deca nisu porasla ali samo u stanu iznad, što je generalno problem osim ako nisi poslednji sprat. Niko od komšija nije imao problema sa provalama, a manje od 10% ljudi ima rešetke. Sunca ima dosta jer gleda na jug, zimi toplije nego kod drugih, leti znatno hladnije, skoro da nije potrebna klima. Dvorište oko 30 kvadrata.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Sa slike se vidi da ima plastike. OK, pogrešio sam: drveni prozor na koji je nakačen PVC i na njega Alu. U Srbiji ne znam kolimo bi koštala valjana drvena stolarija, a ovo sa Alu tek. U svakom slučaju tada sam izabrao Rehau i Veka PVC, a sada u stanu imamo Alu neki najjeftiniji verovatno i sutra bih ga menjao za PVC jer se ono meni ne sviđa.
I mi smo u potkrovlju, duplex, pa ćemo videti kako ćemo proći. Za početak krov ima samo neku foliju sa 10 god. garancije. Nema crepa i sl.

TT
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Baš tako. Naravno, nisam ni mislio na stan u prizemlju solitera od 20 spratova nego na max 2-3 stana iznad. Ovde su sad u modi te male zgrade sa prizemljem i 2 sprata pri čemu je poslednji rezervisan za penthaus tako da tu nema ni reči o nekoj velikoj buki. Kuća jeste bolja opcija ali i košta mnogo više :)
Odgovori