Poštovani ljubitelji slatkiša (

)
pre par nedelja sam za koleginice na poslu napisao recept za moju rođendansku tortu, koja im se naravno dopala, pa evo najzad se setih da ga ponudim i Vama (inače - baš sam se potrudio da detaljno opišem kako ide svaki korak u pripremi):
SLADOLED (KREM ILI LEDENA) TORTA
10 svežih jaja
22 do 24 kašika šećera
10 kašika brašna
2 litra mleka (200 ml. da bude u frižideru)
200 gr. oraha ili lešnika
2 pudinga od vanile
2 pudinga od lešnika
250 (do 300) gr. šlag pene
250gr. Margarina (jedno pakovanje)
U rerni zapeći orahe ili lešnike da dobiju zlatno-braon boju i sitno ih samleti.
Margarin staviti da stoji na sobnoj temperaturi – da omekne (radi lakšeg mućenja kasnije).
KORA:
Ohlađena jaja razdvojiti na belance i žumance u posudama u kojima će biti mućena. Posudu sa žumancima (poklopljenu) vratiti u frižider.
Umutiti malo 10 belanca (do pojave bele kremaste mase) a zatim dodati postepeno 10 kašika šećera uz neprekidno mućenje. Mutiti dok ne počnu da se odvajaju penaste grudve po površini mase.
Zatim umešati kašiku po kašiku brašna (10 kom.) laganim prevrtanjem mase varjačom (dok se ne sjedini).
U pleh za pečenje kore postaviti “papir za pečenje” i namazati ga margarinom pa u njega izliti umućenu masu belanaca, rasporediti je i peći na 150 C dok ne dobije svetlo smeđu koricu po površini.
U međuvremenu skuvati mleko (ili ako je ono koje se ne kuva – dobro ga zagrejati) i u njega dodati 10 kašika šećera (ne baš vršnih ali ne ni ravnih) i dobro rastopiti mešanjem.
Kada kora bude gotova prohladiti je i prebaciti u poslužavnik u kome će se torta filovati a zatim je naliti (do pola visine kore) pomenutim vrućim (skoro vrelim) melkom i ostavi ta tako stoji – natapa se.
KREM-FIL:
Malo umutiti 10 hladnih žumanaca sa 1 kašikom šećera (dok masa ne postane narandžasti kompaktini krem, nikako penasta narandžasto-žuta tj. ne sme se mutiti do kraja već samo nekih 1-2 min. ovisno o mikseru).
1. deo fila:
U dubljoj ovalnoj posudi isipati 2 pudinga i razmešati ga sa ~100 ml. hladnog mleka (vodeći računa da ne ostanu grudvice). Sjediniti razmešani puding sa POLA mase pomenutih umućenih žumanaca.
Doneti mikser pored mesta gde će biti kuvan puding (koristićemo ga u završnoj fazi kuvanja) !
Od onog skuvanog i zašećerenog mleka (mora biti mlako, nikako vruće), pripremiti odgovarajuću količinu za kuvanje pudinga ALI SMANJITI KOLIČINU za 1/4 u odnosu na uobičajenu da bi ukuvali gušći puding od normalnog.
Znači u dubljem sudu za kuvanje pomešati mleko i masu od pudinga i jaja i započeti kuvanje uz neprekidno mešanje varjačom. ČIM MASA POSTANE TEČNO-GUSTA ostaviti varjaču i početi mikserom mućenje mase uz dalje kuvanje. To traje oko 3 min. - muti se na najvećoj brzini laganim kružnim pokretima da ne bi otkrili dno šerpe (pomerili masu), jer bi tu došlo do zagorevanja mase. Gusto skuvani fil nosimo na hlađenje – najbolje u nekoj većoj posudi punoj vode (obično u kupatilu imamo plastični lavor ili neku duboku plastičnu posudu za veš) stavimo našu šerpu sa kremom da pliva u njoj. FIL OHLADITI do MLAKOG!
2. deo fila:
NA ISTI NAČIN pripremimo i druge dve kesice pudinga (razmešamo ih, sjedinom sa jajima, kuvamo i prohladimo).
Samleti ohlađene pečene orahe ili lešnike i podeliti na dve polovine.
Margarin podeliti na pola i svaku polovinu umutiti-razbiti delimično (čak može i samo na sitnije komade)
Margarin i orahe dodati u one dve posude sa mlakim filom, i dobro umutiti mikserom da se sve sjedini.
Umutiti 150 gr. šlag pene sa ~300 ml. Mleka (pola naliti odmah a ostatak postepeno dolivati) i dve kašike šećera (ne preterano pune). Po pola šlaga dodati u svaku posudu sa kremom i pažljivo ga umešati varjačom laganim prevrtanjem mase, dok se ne sjedini.
Mleko iz kore odliti (ne bi trebalo da ga ima mnogo) i zatim prvo nafilovati braon fil pa preko njega žuti fil.
Završiti tortu prekrivanjem sa šlagom koji ćemo umutiti od preostalih 100 gr. Ili koliko već želimo.
PRIJATNO
