Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od pegazbre »

Astra J jeste savremeniji auto od Forda mk2.5, bolja zvucna izolacija, bolji (neki) materijali u enterijeru ali ima losije vozne karakteristike i dooosta je teza. 1.6 atmosferac kod Astre ima taj problem sa dihtungom i curenjem ulja, izrazen problem sa bobinom kao i problem sa lezajevima u menjacu. Najeftiniji modeli Astre J su min 500 evra skuplji nego najskuplji primerci Focusa.

Kad sam se raspitivao kod mog majstora koji mi odrzava Fordove za mk2.5, on mi je rekao da Focus ima pouzdane motore pogotovo obican 1.6 bez varijable koji je u principu ispoliran Zetec-SE koji sad imam u Mk1 fokusu. Kod njih je karakteristican problem sa instrument tablom (hladni lemovi) i amortizerima koji cesto odlaze pa bi bilo dobro pri zameni istih staviti sto kvalitetnije amortizere. Da li motor trosi ulje necu znati pri kupovini osim ako i u leru izbacuje plavi dim. Cena odrzavanja mk2.5 1.6 benzinca je gotovo na nivou mk1 1.6 benzinca tj jako jeftina.

Posto imamo pouzdanog i postenog majstora za Forda, jako smo zadovoljni sa nasim starim Focusom mk1 (sto nazalost nije vazilo za prodati S-Max), svidja nam se upravljivost kod Forda a pogotovo zeni koja se navikla na njega, logicno je da idemo dalje sa Focusom ali izbor na oglasima je jako los, zato i gledamo sta jos ima u ponudi iako nam razum kaze da cekamo Focusa-a...
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Rekao bih da vladaš poluinformacijama kada su problemi Astre J u pitanju, posebno kad je u pitanju menjač. Tu se radi o F17 menjaču koji nema nikakve probleme (za razliku od F32 sklonog ka problemima sa ležajevima koji ide u kombinaciji sa ostalim motorima). Dalje, bobina nije nikakav problem, tj. ako je problem zameni se uz odvrtanje 2 šrafa. Za hladnjak ulja sam već pisao, relativno lako se rešava.
Dakle, nema razloga da razmatraš Astru više, jasno je da ti je favorit Fokus, pa se u rom pravcu i okreni, previše ulaziš u detalje, samo mučiš sebe.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Bi ja isao odmah na Focusa da mi zena nije rekla "e lepe su i Astre a i Mazda lepo izgleda, nemoram ja striktno Focusa mada mi je on najdrazi"...

Ok, ako mogu upucene da zamolim da mi lepo napisu (posto ocigledno mesam probleme) sta je to sto je problematicno na Astri J 1.6 benzincom od 116hp a sta kod Mazde 3 BL 1.6b od 105hp i sta bi trebalo da obratim paznju ako se zena zalepi za njih na kraju.
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Napisano ti je sve za taj Opelov motor. Bobina strada ako se svećice ne menjaju na vreme. Gumice hladnjaka ulja propadnu od starosti, moraju da se zamene (moguće je zameniti i kompletan hladnjak, nešto skuplja ali pouzdanija varijanta). Kod velikih kilometraža mogu se čuti remenice bregastih osovina prilikom paljenja, ali bez uticaja na rad i pouzdanost motora. Više mana taj motor nema, odgovorno tvrdim. Jeste prilično trom na nižim obrtajima ali kad se razvrti vrlo je agilan. U stvari, to uopšte nije slab motor, nego je zauzdan eko normama (Euro 5).

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Odlicno, hvala.

Znaci menjac koji ide u kombinaciji sa 1.4b i 1.6b je ok i bez problema a onaj koji ide sa 1.4t i 1.6t benzincima kao i sa dizelima moze da ima problema sa lezajevima?

Nama auto treba za gradsku voznju, znaci prve tri brzine u 99% vremena a tu necu toliko primetiti eventualni nedostatak snage pogotovo ako su krace prve tri brzine na tom menjacu.
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Još jednom, F17 nema problema sa ležajevima, F32 je problematičan.

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ako niko nema nista da doda u vezi Astre J i karakteristicnih problema za nju to je to sto se nje tice. Hvala @milekmilek na informacijama i razjasnjenju.

Sto se tice Mazde 3 BL, sem korozije, na sta bi trebalo jos da obratim paznju?
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Isti motor kao u BK. Pisali smo vec o tome. Ja se u isti kunem, dok su pojedinci ovde pisali da trosi ulje, iako meni ni serviseri nisu imali da kazu jednu losu rec…

Idi u Grand M u servis. Trazi Srdjana i pitaj ga za auto…
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ne smem da se pojavim u GM u NS posle avanture sa njima i S-Max-om :)

Ok motor u Mazdi znam da je dobar ali sta je sa ostatkom auta, ima li nekih karakteristicnih problema na koje da obratim paznju prilikom kupovine?
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Eventualno na opelima ode dihtung dekle pa malo procuri ulje ali jeftino je to da se zameni.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Motor u mazdi nema greske to oko potrosnje ulja je doslo od ljubitelja i mesanja sa drugim motorima sa kojima ovaj mazdin nema veze, ne znaci da ne trosi ulje mozda troskari ko i svaki motor ali nije sigurno motor kome je to neka izrazena mana i za koju ce svi da potvrde.
Ostatak auta isto pisasmo, BL znacajno bolji od BK sto se korizije tice, lako se sve proveri na dizalici i ako treba isto tako lako za malo para sredi ili predupredi. Ja stvarno nisam cuo da je BK pa ni BL imala neke izrazene probleme a i kao sto rekoh u ovl servisu su mi to i potvrdili, kazu da im benzinci ne dolaze na popravke uglavnom odrzavanje i neke sitnice, nemaju razloga da lazu ja se licno raspitivao za sebe, dosta puta sam isao tamo sluzbenom mazdom i znam im tog sefa servisa
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Hvala na informacijama. @OMP da li znas kakvi su njihovi 2.0 benzinci? Naleteo sam na jednu takvu Mazdu 3 BL, sa malo jacom cenom.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ne znam nista detaljnije za 2.0 jednom prilikom sam takodje pitao u mazdinom servisu konkretno za mazdu 6 koju sam imao prilke da pazarim, ali nismo zalazili u detalje, odgovor je bio ok su ali dosta trose a ne idu nesto.
aleksandarrr
Reactions:
Pridružio se: 28 Nov 2019, 20:46

Post od aleksandarrr »

Može li neko da mi kaže kakve su Astre K, sa 1.6 dizel motorima, vidim da su znatno povoljnije od golfa sedmice?
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Jeftine su zbog problema sa lancem. Sad je dostupan odgovarajući set kojim se problem rešava, treba proveriti cenu.

Odgovori