Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od nidza »

trojanac napisao: Za veće modele, sa gumama 15" i veće, ne bi preporučio Winter1 jer sam siguran da pokazuje znatno lošije karakteristike.
Vidiš, moje iskustvo je potpuno suprotno, imam odlična iskustva sa 15 i 16". Takođe nisam čuo da se mnogo žale ljudi sa većim dimenzijama, a mnogo loših iskustava se može čuti i pročitati sa 13 i 14"
trojanac napisao: Padala je jaka kiša, vozio sam oko 60-70 i verovatno sam naišao na neku neravninu, kolotrag ili tako nešto, kad je auto samo odjednom proklizao i zaneo mi zadnji kraj.
Ja bih ovo pripisao vešanju, na osnovu onoga što si napisao, ne gumama. Ako je neravnina rasteretila zadnju osovinu i kontakt sa podlogom se izgubio, tu onda nijedna guma više nije od pomoći.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Nije wintera losa koliko ima boljih guma. Npr. ja sam dugo vozio miselin energy saver (3-4 seta) jer je stvarno korektna guma, ali tek kad sam slucajno presao na continental i GY video sam koliko su bolje gume, mozda to nije neka drasticna razlika, ali skup nijansi koje se osete u svakom segmentu, isto vazi i za zimske gume.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ljudi često zanemaruju faktor NOVE gume. Skoro sve gume su sad dovoljnog kvaliteta, da se prelazak sa bilo koje gume stare nekoliko godina na novu gumu itekako oseti. Svaka guma svakim danom stagnira u svojim kvalitetima, što se dešava vrlo lagano, mnogo laganije nego što je potrebno da se vozač privikne na propadanje. Zato se i oseti ogroman boljitak stavljanjem nove gume, pogotovo kada legne dobro posle par stotina kilometara.

Ne treba čekati da se guma izliže ili ispuca, da bi je skinuli sa automobila, iako to ljudi uglavnom rade kod nas iz razumljivih razloga. Gume treba posmatrati kao svaki drugi potrošni deo na kolima, tj ako menjamo ulje na 10.000km, veliki servis na 60.000km, gume takođe treba šutniti svake 3-4 godine bez obzira na kilometražu. Tu se onda postavlja dilema da li je pametnije češće menjati malo jeftiniju gumu, ili držati dugo skupu, tzv. premium gumu. Ljudi idu do tih krajnosti da uzimaju polovne premium gume, misleći da prave dobar posao - sa tim već nikako ne mogu da se složim.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Sta fali novim gumama? :pardon:
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Svaki novi pneumatik mora da prođe period dok se "uvozi ili izradira" to jeste dok spadne površinski sloj, (neki ga nazivaju zamašćeni sloj), dok se profil gume početno ne pohaba (prema geometriji trapa), tako da leži propisanom površinom. Nova guma obično leži na ivicama, a sama guma je premeka jer nije doživela početnu oksidaciju, mekša nego što je proizvođač predvideo za životni vek.
Neka osnovna preporuka je da se sa novim pneumaticima bude nežan bar prvih 1000km, jer silovta vožnja zna da pokida ili pokrivi šare i sl...
Kod premijum guma, grip doseže MAX između 10 - 20 000km (dok skine bar prvi milimetar šare), a na Tigrušama valja samo par hiljada dok ne spadne prvih 1,5mm šare :rofl:

EDIT;
Nov pneumatik jako brzo izgubi 1mm šare, a na 15tici to je reda 400 grama, pa je za one "perverzne" normalno da posle prvih 5-10 000km, obnove balansiranje :P
Poslednja izmena od MAD MAX u 06 Mar 2013, 18:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

trojanac napisao:Da, sa Z128. Nisam ni ja imao stalno taj problem. Jednom mi se tako desilo u vožnji i možda dva puta na kočenju. Pa i Bax se slupao jer su mu Wintere proklizale na kočenju.
Samo za zablesku, ja sam se slupao sa Winterama, jer je auto isao jako krivo sa novim gumama.
Napravio sam 4000 evra stete, 15 km, posle zamene guma sa novim Winterama.

Tek kasnije u eksplatacijiji sam, imao 2 opasna prklizavanja, na suvom kolovozu, gde nisam uspevao da se zaustavim na semaforu, naravno nikakvo divljanje.

A to sto je na polasku uvek slajfovala, pa sam morao kretanje da prilagodim gumama, to je posebna prica.

Uglavnom u odnosu na letnje, raspad sistema gume...

Vec na Astri, ta ista Wintera, deluje dosta bolja, tu je 15ica.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

nidza napisao:
trojanac napisao: Padala je jaka kiša, vozio sam oko 60-70 i verovatno sam naišao na neku neravninu, kolotrag ili tako nešto, kad je auto samo odjednom proklizao i zaneo mi zadnji kraj.
Ja bih ovo pripisao vešanju, na osnovu onoga što si napisao, ne gumama. Ako je neravnina rasteretila zadnju osovinu i kontakt sa podlogom se izgubio, tu onda nijedna guma više nije od pomoći.
Možda si u pravu, ali to se desilo na deonici kojom u proseku prođem jedanput dnevno. Obično istom brzinom i istom tom trakom. Nikad mi se tako nešto nije desilo, nego tad, kad je bilo baš mokro. Tako da sam ja to povezao sa gumama.
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao:
trojanac napisao: Za veće modele, sa gumama 15" i veće, ne bi preporučio Winter1 jer sam siguran da pokazuje znatno lošije karakteristike.
Vidiš, moje iskustvo je potpuno suprotno, imam odlična iskustva sa 15 i 16".
Ja sam WinterA koristio samo u 15", sasvim ok iskustvo.
trojanac napisao:
ljubitelj napisao:Nti se vredjam niti sam akcionar Mislena da treba da hvalim Winteru.
Pretpostavljam da ti je poznato iz struke koliko je ta guma bila na dobrom glasu u svoje vreme.
Winter1 je i danas na dobrom glasu.
Mozda nije bilo jasno na sta se misli, XZX je Mislenova guma koja se nekada smatrala mozda i najboljom gumom na svetu, u doba pre interneta i jako ogranicenih informacija. Na nju se odnosi da je bila na dobrom glasu u svoje vreme.
WinterA i Winter1 je neka sasvim druga kategorija, i cene i svega u odnosu na prermium unutar Mislen programa.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Dag mi je juce pokazao ispuscalost bokova na 3 Michelinke. Ne znam da li to ima ikakvog uticaja na bezbednost, ali stvarno su bile ispucale, a ne kazem da ne ispucaju i druge, samo kazem sto sam video. Inace su bile oko 3 godine stare.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Moje licno misljenje, je da sve te gume i valjaju tih 2-3 godine, posle toga, to vise nije to...

Sent from my Amiga 500, using Kickstart 1.2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

A pokazao sam bas dravorlu i EfficientGgrip Goodyear isto 3 godine stara ali nista, a prsla oko 40k km.

TO je ono sto pisem i pricam, kad kazem za nesto to je na osnovu iskustva vise primeraka, primera, kako god hocete, a ne na osnovu pojedinacnog slucaja.
Eto mogu da kazem da se Winter 1 ili npr. Sigura uglavnom lepo balansiraju do 15'', preko 15'' je ono kako se utrefi.
U da mi je najlakse da montiram i skinem Winter1 npr. jer je meka i lako se odvaja od felne i izvlaci preko kljuna masine. Dok najmanje volim da radim Bridgestone, neke modele Pirellija, zna Puzo81 koliko sam se juce napatio npr. da skinem Pirelli Snow Sport W210 195/45 R16, tvrda je u pm, i ne mozes je spustitiispod ruba da je izvuces na kljun masine, patnja. Montaza vec ide lako zbog dodatka na masini za niskoprofilne gume i Run ON Flat. Dok je npr. Pirelli Zero Nero 10x laksa za skidanje, tj. skinem je normalno iako ni ''nema gume'', a danas opet Continental isto kao da je balonjara maltene.

No ovo sve nema veze toliko sa temom, samo pisem kako donosim zakljucke sto ih pisem ovde.
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

‚Prsline su obično površinske prirode, a najčešći uzrok je zamor od kilometraže, pospešen sa nedovoljnim pritiskom pneumatika. Svaka ozbiljnija prslina morala bi biti višeslojna i uzrokovala bi lagani gubitak pritiska. Ono čega se ja ježim su bubutke, koje su uzrokovane raslojavanjem gume i prodorom pritiska među slojeve, što je tempirana bomba.
Upravo imam dve GY Dura Grip, sa bubtkama, stare 2 godine, koje se kanim da bacim iako je šara 5,5mm, a sama mešavina gume odlična. GY letnji, više nikad.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

crni napisao:cekacu subotu, idem kod vulkanizera da namestim letnje gume pa cu se zavuci pod auto da pogledam iako ne znam sta bih mogao da vidim
Napisao sam par postova ranije, ali da ponovim. Razmislite dobro. Jeste da ove dugoročne prognoze nisu baš pouzdane, ali ne bi me začudilo da nas iznenadi sneg u narednih mesec dana.

Slika
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

u pravu si, može da padne sneg, ali baš da pokrije ulice...to ne verujem
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Update:

Slika
Odgovori