Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Subvencije, subvencije...
prestacu da citam ovu temu, postala je depresivna...
A pre tri meseca...
Predsednik Nadzornog odbora (NO) kompanije "Lasta" Zoran Babić izjavio je večeras da je na njegov predlog smenjen ceo Izvršni odbor direktora "Laste" na čelu sa Veliborom Sovrovićem zbog nerada, neodogovornog i rasipničkog ponašanja.
- Ceo dan sam bio u kontaktu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Na moj predlog Nadzorni odbor razrešio je svih pet direktora "Laste" - rekao je Babić.
Predsednik Nadzornog odbora (NO) kompanije "Lasta" Zoran Babić izjavio je večeras da je na njegov predlog smenjen ceo Izvršni odbor direktora "Laste" na čelu sa Veliborom Sovrovićem zbog nerada, neodogovornog i rasipničkog ponašanja.
- Ceo dan sam bio u kontaktu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Na moj predlog Nadzorni odbor razrešio je svih pet direktora "Laste" - rekao je Babić.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Jbt, meni iz palanke do ns treba preko 400 dinara u jednom pravcu 

Pazljivo sam procitao i shodno onome sto si naveo sam opisao razliku statusa Javno Preduzeca ciji je osnivac drzava i Privrednog Drustva sa ogranicenom odgovornoscu. Naveo si da se radi o JP a ne o privrednom drustvu.Jumbo napisao:.ljubitelj napisao:Moje misljenje o toj vecitoj prici mala plata- velika plata i strajk izmedju kako kome dune bez razmiljsanja o tome sta je uzrok a sta posledica.Jumbo napisao:Javna služba.
To nije privredno drustvo pa se stoga ne mogu primenjivati pravila za privredna drustva a pogotovu se ne moze porediti sa drustvima na bazi privatnog kapitala.
Firma u kojoj radim jeste privredno društvo i bukvalno radi kao i svaka privatna firma. Sami nađemo posao (ne daje nam ga država), izvršimo uslugu, fakturišemo i naplatimo uslugu (naravno sa velikim kašnjenjem kao i svi drugi u ovoj zemlji). Iz prihoda sami plaćamo sve rashode, nabavljamo nove aparate (naravno vrlo skromno) kao i sav potrošni materijal. Pa kad platimo PDV onda idu plate (pri čemu se plaćaju svi porezi i doprinosi koji su propisani zakonom) i naravno da nešto ostane za "crne dane".
Ukratko, to je po definiciji, kako si naveo vlasnika i osnivaca, tipican primer javnog preduzeca koje ima poseban privilegovan status. Uprosceno kolokvijalni naziv budzetski korisnik a privilegovani status jer je drzava solidarno odgovorna za eventualni gubitak.
Opet nisi pročitao sve što sam napisao. Kakav crni budžetski korisnik kad iz budžeta ne dobijamo ni dinara (ni za plate, ni za troškove, ni za opremu, a ne radimo ni poslove koji se naplaćuju iz budžeta) već u njega uplaćujemo PDV, poreze i doprinose na platu ...
Posto tu nema zarada vec plata logicno je i normalno da se iznos odredjuje od strane vlasnika tj drzave prema potrebama i da se prihod rasporedjuje po volji vlasnika tj drzave.
Kako nema zarade kad se uradi usluga i naplati, a prihod ne može da se raspoređuje po volji vlasnika bio on privatnik ili država. To može da se priča o dobiti, ali o prihodu nikako.
Status budzetskog korisnika nema veze sa kolicinom novca i smerom transfera, u budzet ili iz budzeta.
Ocito ne razumes posebnosti registracije i obaveza koje ima J(K)P.
To sto uplacujete visak novca u budzet ne ukida status budzetskog korisnika jer drzava i posredno svi poreski obveznici odgovaraju i placaju svaki eventualni gubitak.
JP ne ide u stecaj kada je insolventno, privredno drustvo ide.
Vidim da te zbunjuju osnovni pojmovi. To sto se uradi usluga i naplati je prihod. Iz prihoda se odlukom vlasnika isplacuje plata a ne zarada.
Plata se isplacuje po automatizmu i ne zavisi od prihoda, od uspesnosti poslovanja, i garantovana je. Isplatice se cak i kada je firma bez para iz drzavnog budzeta (citati kredita) koji opet placaju svi poreski obveznici.
Da bi bila jasnije, plata je ono sto se zove ovde i licni dohodak.
Zarada nije isto sto i plata. Nema prihoda, lose poslovanje, nema isplate zarade. Nema novca koji drzava podigne za isplatu zarada vec radnici ne dobijaju nista. I niko ne garantuje isplatu zarada.
D.O.O privredno drustvo nema dovoljan prihod iz poslovanja da pokrije rashode ide u bankrot.
JP nema dovoljan prihod iz poslovanja da pokrije rashode ide u trezor R. Srbije i uzme para koliko im treba. Zbog te mogucnosti JP jeste budzetski korisnik bez obzira sto u slucaju primera firme koju navodis u toj godini poslovanja to nije iskorisceno.
Plate su garantovane bez obzira na stvarno stanje finansija.
Jasnije ne umem da objasnim sustinsku razliku.
edit> Raspodelu prihoda odredjuje upravo vlasnik prema svojoj volji, to pogotovu vazi za privatne firme. Cini mi se da ne razlikujes status pravnog lica koje je firma i osnivaca pravnog lica koje je fizicko lice (sto bi rekli gazda).
Mozda zbunjuje sto je cest slucaj da je direktor pravnog lica ista osoba koja je i osnivac kao fizicko lice. Fizicko lice ne moze da trosi pare pravnog lica ali direktor pravnog lica moze da trosi pare pravnog lica u smislu raspodele kako hoce. Fizicko lice (gradjanin Pera) se ne pita i nije ovlasceno da bilo sta odlucuje. Ali ovlasceno lice u pravnom licu Direktor Pera se pita i moze samostalno da odlucuje.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
I umesto "Lepetije, lepetije, Zagorje zelene" kao nekad, ovi teraju da se peva "Frere Jacques..." Kakvi mamlaziSh@rance napisao:Danas smo dobili naredbu od direktora da nas 50-ak iz firme moramo da idemo organizovanim prevozom ispred opstine Obrenovac da docekamo Francuskog Premijera i da masemo zastavicama.

Širim haos!
Ljubitelju bez zamerke mislim da se frljas terminima.
Sta je plata?
Sta je zarada?
Socijalizam,kapitalizam itd...istorijske razlike...
Znaju pravnici o cemu pricam.
Sta je plata?
Sta je zarada?
Socijalizam,kapitalizam itd...istorijske razlike...
Znaju pravnici o cemu pricam.
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Ово је више-мање тачно, мада запослени у ЈП не примају зараде из буџета, па тако ако је ЈП у блокади онда не примају зараду. Код директних буџетских корисника је другачије (полиција, судство, здравство, школство...).ljubitelj napisao:To sto uplacujete visak novca u budzet ne ukida status budzetskog korisnika jer drzava i posredno svi poreski obveznici odgovaraju i placaju svaki eventualni gubitak.
Неко је ово назвао фрљањем, ја не знам како да назовем... Ја се не бих упуштао тако олако у дефинисање појмова које не разумем довољно. Код нас се свим запосленима, без обзира на послодавца, исплаћује зарада, разлика у терминима је више идеолошке него суштинске природе. Тако да, ово треба потпуно занемарити...ljubitelj napisao:Zarada nije isto sto i plata. Nema prihoda, lose poslovanje, nema isplate zarade. Nema novca koji drzava podigne za isplatu zarada vec radnici ne dobijaju nista. I niko ne garantuje isplatu zarada.
Ни ово није тачно. Нико "не иде у трезор и узима паре", губици се покривају делом добити који је за то одвојен у годинама када се пословало позитивно или будућим добитима, никако на овај начин. Оснивач ЈП је посредно одговоран за дугове, не директно. То се види и из чињенице да Влада мора да да гаранције Србијагасу за кредите, као и да у Србијагасу пре неки месец нису примили зараду због блокаде рачуна. Није њихов рачун трезорски, већ сопствени.ljubitelj napisao:D.O.O privredno drustvo nema dovoljan prihod iz poslovanja da pokrije rashode ide u bankrot.
JP nema dovoljan prihod iz poslovanja da pokrije rashode ide u trezor R. Srbije i uzme para koliko im treba. Zbog te mogucnosti JP jeste budzetski korisnik bez obzira sto u slucaju primera firme koju navodis u toj godini poslovanja to nije iskorisceno.
И ово је бесмислица. Кад пара нема, нема ни зарада. Теоретски, и судије могу да остану без плате ако буџет није ликвидан у тренутку исплате. А зарада зависи од радног учинка за стандардан рад на том радном месту, тако да није тачно да "плата" следује шта год и како год радио.ljubitelj napisao:Plate su garantovane bez obzira na stvarno stanje finansija.
У најкраћем.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Коментари на сајту б92:
Svaka čast Vučiću koji je za samo dve godine svojim predanim radom doprineo da se radujem povratku Šešelja.
(Ja, 6. novembar 2014 19:32)
Aj sad da ga dočekaju isti oni koji su ga u suzama ispraćali
)
(Heisenberg, 6. novembar 2014 18:35)
Плакао сам од смеха.
Svaka čast Vučiću koji je za samo dve godine svojim predanim radom doprineo da se radujem povratku Šešelja.
(Ja, 6. novembar 2014 19:32)
Aj sad da ga dočekaju isti oni koji su ga u suzama ispraćali

(Heisenberg, 6. novembar 2014 18:35)
Плакао сам од смеха.

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Od sinoće je krenula sprdnja svuda gde se pomene njegov povratak.
Tragedija je što je država u takvom stanju da se ljudi raduju njemu.
Tragedija je što je država u takvom stanju da se ljudi raduju njemu.