Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Rakhil »

Sloba i Mira zadojeni levicom, dobar vic :D

To sto se neko borio protiv nacista ili stradao od istih ne podrazumeva da je bio levicar, mada se to jako voli izjednacavati. Svakako se slazem da su oboje proizvodi kvazi leve kvazi elite tog sistema.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa i nije bas samo to bio Izvor

Ipak je bila 1989

Slobodan Milošević proglašen je za predsednika Predsedništva Srbije – 1989. godina
Nakon referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova, Milošević je proglašen predsednikom.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Prvi posleratni višestranački izbori u Srbiji bili su 9.12.1990.

http://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D ... 0%B8%D1%9B

Sent using Tapatalk
Poslednja izmena od methane.master u 08 Nov 2014, 18:54, izmenjeno 1 put ukupno.
Širim haos!
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od srdjanyo »

Bili totalno normalni ljudi,pravi lokalci. :D
Onda su upoznali B.Jovića,Z.Sokolovića,R.Božovića,Lj.Ristića,Vulina,Tuđmana i ostale partizane i onda se pokvarili.
Požarevac je mala sredina,skoro se svi znaju,ovde i dan danas stariji ljudi gaje tzv. ljubav prema Slobi i Miri i tom vremenu.Oni koji vole Slobu a ne miru,rećiće:Sloba je bio dobar,al je Mira vukla konce,zajedno sa Markom.
Ja ću npr. Slobinu sahranu pamtiti i mrzeti taj dan do kraja života jer sam toga dana bukvalno 12 sati radio i to pešaka jer nam je firma bila bukvalno 300m od Slobine vile i lipe.Naroda ko blata,svi plaču a ja teglim tegle...

Послато са LG-D373
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Филиповић napisao:
ljubitelj napisao:Plate su garantovane bez obzira na stvarno stanje finansija.
И ово је бесмислица. Кад пара нема, нема ни зарада. Теоретски, и судије могу да остану без плате ако буџет није ликвидан у тренутку исплате. А зарада зависи од радног учинка за стандардан рад на том радном месту, тако да није тачно да "плата" следује шта год и како год радио.

У најкраћем.
Sam si upao u kontradiktornost. Vec si rekao da ako se ne poznaje terminologija da ne treba ulaziti u to.

Tacno je da kada para nema, nema ni zarada. To sam i napisao. Za razliku plata ima i kada para u firmi nema.
Sudije ne mogu ostati bez plate sto ce ti potvrditi decenije prakse iza nas, budzet kod nas nije uravnotezen odavno i vec decenijama nije likvidan iz samostalnih prhoda.
I pored toga plata se redovno isplacuje, i sleduje sta god i kako radila "firma" (tj drzava) i svakog meseca se isplati.

Ako u budzetu nema para, onda se nastampaju ili uzme kredit ili puste obveznice ili....

Vrlo je bitna sustinska razlika zarade i plate, i veoma se razlikuje polozaj.
To sto kod nas mnogi ne kapiraju temeljne razlike kapitalizma vs socijalizma i razlicite stvari nazovu istim imenom ne menja stvarne razlikle.
I na zapadu ima plata i socijalistickih delova sistema da ne bude da neko pomisli da je ovde izuzetak.
Samo na zapadu 85% ljudi radi za zaradu a 15% na drzavnoj plati a ovde je 70% na drzavnoj plati iz budzeta a jedva 30% se bori na trzistu za zaradu koju i naplacuje na tom trzistu.

Plastican primer sta je plata je sistem Zeleznice Srbije, i jos onih 586 firmi koje godinama posluju u minusu i nemaju zaradu u poslu kojim se bave.
A svi oni dele plate svakog meseca, naravno ne idu bukvalno sami da lopatom zagrabe iz trezora.

Sada je prvi put u istoriji da Vlada kaze vise ne moze tako i ne moze da se deli plata iz novca kojeg nema onoliko koliko se kome svidi.
Zato mora da se dogodi smanjenje plata a zarade ne smeju da se diraju. Uz naravno jos sijaset drugih vezanih mera pre svega smanjenja poreza na rad na 1/2 sadasnjeg.

Druga je stvar sto i jos mnogo sto sta osim plata a pre svega subvencije treba da se revidiraju.

Kod nas se plata smatra pravom koje pada sa neba, tu je osnovni problem a ne sto bi se nazvalo zaradom i ono sto nije to. To sto zakon ne poznaje razliku (zakone pisu pravnici a ne ekonomisti) ne menja sustinu porekla razlike kako se doslo do novca koji se deli.

Ne mogu krace, nadam se da je jasnija razlika tih pojmova i da plata nije isto sto i zarada, ne formalno posmatrano zakonski vec ekonomska sustina.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Ti ili nećeš ili ne možeš da shvatiš da postoji razlika između budžetskih korisnika i javnih preduzeća. Ili ajde ti pojasnim tvojom terminologijom. "Plate" primaju budžetski korisnici kao što su zdravstvo, prosveta, socijalna zaštita, policija, vojska, poslanici, zaposleni u ministarstvima, opštinama, inspekcijski organi....., a "zarade" zaposleni u javnim preduzećima kao što su EPS, PTT, vodovodi, đubretari .... E tačno je da postoje javna preduzeća koja su u gubicima pa ih država dotira iz nekog (ne želim da ulazim iz kakvog) interesa kao što su Železnice, Srbijagas... ili im nadomešćuje razliku između postojeće i realne cene robe ili usluga.

Kod mene u firmi kada se pare ne zarade nema ni zarade ni plate (kako god hoćeš to da nazoveš) i niko ti ne pokriva gubitke. Bilo je takvih kriza recimo 2004. i 2009. kad smo primali po pola plate (zarade) mesečno (zbog nenaplaćivanja potraživanja ili smanjenog obima posla), pa kad se ponovo stvore uslovi (naplati se zaostalo potraživanje ili se poveća obim posla) bilo je i po 1,5 zarada (plata) dok se ne stigne ustaljeni ritam isplaćivanja zarada (plata).
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Te 1988 i dve godine pre toga Sloba je bio samo direktor požarevačke filijale Beobanke,vozio Stojadina bele boje ]
1988. Milošević je uveliko jahao na talasu "događanja naroda" i predvodi "jogurt revoluciju". Od ranih 80-ih živeo je u Beogradu, u Mileševskoj ulici, u soliterima od crvene fasadne cigle. 1984. postao je šef Gradskog odobora SK, od 1986. Šef srpskih komunista. Osma sednica je bila 1987.
Bili totalno normalni ljudi,pravi lokalci
Mira Marković nikada nije bila normalna. I kao profesor na fakultetu je bila smtrana nenormalnom, a posle je sve eskaliralo u totalno ludilo.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Da da, bili su u Save Kovačevića. Pre toga živeli su u Bloku 45. Nije im se dopalo u "Naselju Sunca" ;)

A da drugarica Mira i normalno ne idu u istu rečenicu, to se slažem.
Širim haos!
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Onda su povremeno dolazili u Požarevac da zaliju cveće na terasi i terasama.Bilo pa prošlo i ne ponovilo se.
O Cybernetu i pizzeriji NON STOP,nekom drugom prilikom.

Послато са LG-D373
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Olja Bećković: Hajde da kažemo ko je zabranio Utisak nedelje

http://www.novimagazin.rs/vesti/olja-be ... ak-nedelje
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Stvarno mi je zao sto se nigde ne moze cuti nista lose sto je uradila vlast, nebitno da li je to Utisak nedelje ili bilo koja druga emisija. Ovaj deo sam izvukao iz teksta, jer odslikava nase stanje gde su kultura i moral gurnuti u drugi plan :

"Ljudi su ubijeni u pojam. Dok o tome nisu imali pojma, još su se batrgali. Ako pogledate šta se sve desilo proteklih mesec dana, a šta će biti sutra i prekosutra, jasno vam je zašto ne sme da postoji Utisak nedelje. Batinanje mozga se okrenulo na maksimalno ubrzanje. Gde god da se okrenete, vrišti Ponizenje.

Pogledajte jučerasnje zasedanje Odbora za kulturu, samo prvih deset minuta, dovoljno je. Nemamo mi više snage ni da budemo uvređeni, samo poniženi. Ubijeni u pojam. Nekad smo se bavili visokim raspravama, što sam ja ispadao budala da plaćam pretplatu, a sad nikom nista. Danas je pitanje što sam ja ispadao budala i prao zube i ruke. Sve je toliko uproštaćeno, da i na rasprave o plagiranim doktoratima gledamo s nostalgijom na davna vremena kad nas se još nešto ticalo."

Pre neki dan se recimo ime Vucica u dnevniku 2 rts-a ponovilo 72puta :srbin: . E ljudi 72 puta za pola sata pa da li je to normalno :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Dolazi Šešelj, frka u Poreskoj. Dolazi Rama, uhapšen Kosmajac. Idemo dalje.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Piros napisao:Pre neki dan se recimo ime Vucica u dnevniku 2 rts-a ponovilo 72puta :srbin: . E ljudi 72 puta za pola sata pa da li je to normalno :glavomuzid:
Juče na Radiju BG1 emisija "Između 2 petka" od 15 tonskih reportaža u 13 su citirali Vučića.
Tako je već 8 meseci unazad.

Послато са LG-D373
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=920926

Dokle god mi za 1. maj rostiljamo nece nam biti bolje...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Dokle vise ti huligani da sramote Srbiju pred svetom. Oh pa ovo nije kod nas,nemoguce. Pa u Evropi su svi fini tamo nema nereda...
Odgovori