Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Koliko troši?

Post od Xepoj87 »

Uroš S. napisao:Trebao bi da trosi manje na 80 jer je tu mnogo manji uticaj otpora vazduha nego pri 100.
Manja i snaga,jer turbina nije upaljena,cenim da trosi vise goriva kada se muci tako...

Kao sto sam rekao Dragane,kvalitet goriva ne bi me cudilo da je 50% bolji u nekim severnim zemljama,noviji motor od mog sa blueefficiency tehnologijom,takodje utice i lokacija po kojoj se covek krece,jer ako nema vetra i slicnog,moze da bude ta potrosnja,zato ti i kazem...
Kao sto sam rekao,ja to nikada nisam uspeo,ali ja to nikada nisam ni pokusavao,niti smo u istim uslovima,pa da bude merodavno da poredim...
Evo malopre,19km grada,do duse u 2 ujutru,nas 3 od po 100kg u proseku u kolima,sve po centru sa semaforima i uzbrdo,nizbrdo,prosecna potrosnja 5.6l,prosecna brzina 28 km/h...
A nisam se trudio,samo sam lagano vozio...

Njemu u proseku trosi 4.2l... 3.4l je na 400km puta...

Evo,Nenadu trosi 220 CDI 5l na 120... Zasto ne bi na 90-100 trosio ispod 4l?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Одг: Koliko troši?

Post od sebekkg »

Secam se da si pricao da ti cale uspeo da spusti potrosnju nevidjeno. Kolika je bila? Zaboravio sam beojku ali znam da je bila neka lepa cifra. Mada iskrwno kod nas je losije gorivo. Da imas dobro gorivo ibda ubodes ravnim i kvalitetnim autoputem mogao bi da ubijes oko 4l sigurno. Plus neke energy saver gume naravno.

Послато са GT-N7000 користећи Тапаток 2
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Xepoj87 napisao:
Uroš S. napisao:Trebao bi da trosi manje na 80 jer je tu mnogo manji uticaj otpora vazduha nego pri 100.
Manja i snaga,jer turbina nije upaljena,cenim da trosi vise goriva kada se muci tako...

Kao sto sam rekao Dragane,kvalitet goriva ne bi me cudilo da je 50% bolji u nekim severnim zemljama,noviji motor od mog sa blueefficiency tehnologijom,takodje utice i lokacija po kojoj se covek krece,jer ako nema vetra i slicnog,moze da bude ta potrosnja,zato ti i kazem...
Kao sto sam rekao,ja to nikada nisam uspeo,ali ja to nikada nisam ni pokusavao,niti smo u istim uslovima,pa da bude merodavno da poredim...
Evo malopre,19km grada,do duse u 2 ujutru,nas 3 od po 100kg u proseku u kolima,sve po centru sa semaforima i uzbrdo,nizbrdo,prosecna potrosnja 5.6l,prosecna brzina 28 km/h...
A nisam se trudio,samo sam lagano vozio...

Njemu u proseku trosi 4.2l... 3.4l je na 400km puta...

Evo,Nenadu trosi 220 CDI 5l na 120... Zasto ne bi na 90-100 trosio ispod 4l?
sto se tice turbine, nema sta da mislis, bilo bi dobro da probas pa da napises, pri kojoj brzini pise da trosi manje...

ovo sa kvalitetom goriva ne bih uopste licitirao, da li je 50 posto, 42, 36 ili 60,4... vozio sam vise automobila na dva razlicita goriva kroz desetak zemalja evrope i nisam primetio da se potrosnja razlikuje nesto posebno. dizel uistinu nisam vozio, pa ne mogu reci u tim procentima da li trosi vise ili ne...

sto se nenadove potrosnje tice, ispod 4 je i 3,8 i 3,4, ali je razlika u te dve potrosnje preko 10 posto, s tim sto je covek naveo da je ta potrosnja pri konstantnoj brzini tj idealnim uslovima.

bas bih voleo da pogledas i napises da li ti trosi manje pri 80 nego pri 100kmh...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pri 80 trosi manje, ne treba ti test
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Turbina nije toliko bitna za potrošnju u ovom slučaju jer ima i više nego dovoljno pritiska za optimalnu smešu. 70-80 na sat i jesu brzine gde se najmanje troši, moguće ne u najvišem stepenu prenosa. Preko toga već vazduh postaje sve veći otpor i potrošnja prosto mora da raste - zakoni fizike su neumoljivi.

Pokušaj pažljivo da voziš, lagana noga i gledaj trenutnu potrošnju. Sigurno može da se spusti ispod 5 ( možda i oko 4) na 60-90, u 4-5-6 brzini, ne znam kako je baždaren prenos. Voziš težak auto, čim se ubaci par polazaka iz mesta, prosek skače za bar litar, što je potpuno normalno. Meni je i preko 15 kada upalim mašinu, pa polako pada. Ako ne prelazim 100 na sat spusti se i ispod 5, rekord je 4.1 od Opštine NBGD do Stare Pazove (40tak km), skoro sve autoput, ali kako obično idem 140-150, bude oko 6 (+-0.5).

Na autoputu 80 je iracionalna brzina u svakom slučaju, zato su i najmanje potrošnje uvek kod vozila koja idu magistralnim putevima, ne autoputem, a najveća potrošnja je naravno u gradu (kreni - stani).

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meni Golf, od kada sam ga uzeo (1000 km) trosi prosecno 10.8 lit./100 km.
Nisam izasao iz grada, ali nisam ni vozio u spicu, mozda par puta. Voznja od totalno lagane do totalno brze...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ok to,ja sam pricao u svakom slucaju za 6. brzinu,u 5. mozda na 80 manje trosi,nego u 6. na 90-100,ne znam,ja pricao za 6. brzinu...
To je neka moja teorija,gledajuci onog lika sa snimka... Inace,na 1.500,1.600 obrtaja na koliko mi je u 6. na 80 mi ako se ne varam trosi oko 5l...
Steta sto nemam trenutnu,on ima i kapiram da je tu najmanja potrosnja,gledajuci bord i to da lik ocigledno juri najnizu potrosnju...
Pogledacu kada mi najmanje trosi od 80-100 kada budem isao negde van BG-a...
A ovako je meni prosecna potrosnja 9l,tako da mi to sto moze da trosi malo,nista ne znaci :)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... WX0GhHwdMQ
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

McGruja napisao:Pri 80 trosi manje, ne treba ti test
to kazemo i uros i ja i ostali, ali ajde da ne bude da namecemo nesto sto u svakom slucaju moze da se proveri...da ne bude posle da smo teski sagovornici...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Na superbu mi trosi skoro 1l manje od grandea u svim uslovima, npr. na 90 u 6oj brzini grande trosi 4.5l a superb 3.5l sto im je i neki minimum, na 120kmh trose nekih 0.5l vise, bord laze do 0.3l.
Prosek superba otkako je kupljen je 5.5l po sipanom gorivu ali se on pretezno vozi na otvorenom, prosek na grandeu otkako je kupljen je 8.4l a on se pretezno vozi po gradu.

p.s. potrosnja kod mene nije direktno vezana za broj obrtaja, tj. u nekim brzinama manje trosi na 1800-2000rpm nego na 1400-1500rpm, npr. 5 i 6 brzina, valjda se motor pati iako to svojim ponasanjem ne odaje.
A i po dynotestu motor razvija skoro 3 puta vecu snagu na 2000rpm u odnosu na 1500rpm tj. ~60kw u odnosu na ~20kw ocitano sa dynotesta.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Cek', cek', koji motor u Superbu? Neki hibrid?
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

ooooo... da li je to vagenovac kupio grande punto :o

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@dragan

Znam sigurno za 1.9 tdi da je najbolja potrošnja bila pri 1800-2000 obrtaja što će reći bar 100 km/h. Na 80 u petoj je 1,500 obrtaja što je van turbo zone i potrošnja je veća nego na 100 km/h isprobano milion puta. Ne znam kako je sa novim CR dizelima kao i sa šestocilindrašima.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Koliko troši?

Post od Ivan »

@markoni 2.0tdi

@adrei, da milose :)

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

ftj napisao:@dragan

Znam sigurno za 1.9 tdi da je najbolja potrošnja bila pri 1800-2000 obrtaja što će reći bar 100 km/h. Na 80 u petoj je 1,500 obrtaja što je van turbo zone i potrošnja je veća nego na 100 km/h isprobano milion puta. Ne znam kako je sa novim CR dizelima kao i sa šestocilindrašima.
Nemoj brate da zbog tebe Dragan ispadne tezak sagovornik... Znas kako ga uvek napadaju,mukica.

Ja znam da mi takodje ovo sto kaze Ivan,u nekim manjim brzinama,ne treba turbo i manja je potrosnja oko 1600 RPM-a recimo(to mi je neka idealna potrosnja u 3. brzini),ali da bi savladao otpor na vecim brzinama,jednostavno nema snage na tim obrtajima bez turbine i samim tim trosi dosta da bi pokusao da odrzi brzinu... Kao sto ce uzbrdo trositi manje na nekim vecim obrtajima,nego na malim... Naravno u nekim granicama,ne na 4.000 rpma :) E sada,u drugoj recimo osecam da mi na niskim obrtajima daje dosta snage,vec u 4. treba daleko vise obrtaja...
Ne znam strucno da objasnim,znam samo ono sto sam stekao na osnovu svog iskustva :)

E sada,dosta se stvari razlikuju kod razlicitih kola...
Nekima se ranije pali turbina,neki imaju kao Bmw,twin scroll turbo,neki supercharger,neki atmo,a jos dodatno svi drugacije podeseni u zavisnosti od motora...
I naravno da nece svakom da odgovara isti rezim voznje...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

ajde ajde, samo bez ironije, probaj ono sto si obecao pa napisi.

@ftj - nisam nikad vozio na taj nacin neki savremen turbodizel, pa se ne bih zakleo ni da jeste ni da nije, a, kako god to heroju zvucalo, ne volim da u startu odmah budem iskljuciv....pogotovo zato sto kad pogledas te obrtaje pri navedenim brzinama moze biti i da je stvarno tako...zato me i zaista zanima, ne glupiram se...
Odgovori