Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Ne brže od života!

Post od ftj »

Cozmo, ni u kom slučaju nijedan čovek ne bi bio u zatvoru za izazivanje udesa sa lakšim telesnim povredama.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Mogu samo da zamislim koliko su se ta jadna deca uplašila... Avensis se dobro isprevrtao a oni završili naglavačke... :ccc:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Dečak (12) oboren kod Tošinog bunara, bez svesti prevezen na Urgentni centar

Dečaka starog 12 godina udario je jutros kod Tošinog bunara automobil dok je prelazio ulicu. Sa teškim povredama je prevezen u Urgentni centar na odeljenje za reanimaciju.

Portparol Hitne pomoći Nada Macura kaže da je dečak bez svesti prevezen na Urgentni centar i da ima povrede više organa - vilice, oka, ramena, potkolenica...
- Nema dela tela koji nije povređen - rekla je Nada Macura.

Dečak je kako saznajemo pretrčavao ulicu kada je na njega naleteo "golf" bele boje. Od siline udarca razbijena je šoferšajbna a automobil je sa prednje strane potpuno ulubljen. Polomljeno staklo je rasuto svuda po ulici, u dužini od oko 20 metara od velike lokve krvi koja je ostala na kolovozu. Na desetak metara od mesta na kojem je dete ostalo da leži nalazi se pešački prelaz sa semaforom.

Nesreća se dogodila u Ulici Tošin bunar kod isključenja na autoput u smeru ka Nišu.

Izvor: Blic
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

@Trojanac & Cozmo
Ne znam sta ste se istripovali, to je sasvim normalna i cesta procedura koja vazi za sve. Pa i Bax je tako prosao. Ovde nema tezih posledica, ako nema istoriju ovakvih ispada, tj ako mu je prvi put zasto da ne ovako.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

trojanac napisao:Šta ti je Srbija. Prođeš kroz STOP, udariš automobil sa ženom i dvoje dece, daš 350e i puj pike ne važi.

Već sam pisao o načelu oportuniteta, ali ajde da ponovim.
Za lakša krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do max 3 godine (u nekim slučajevima do 5 godina) može se primeniti ovo načelo. Postojanje oportuniteta ima svoju svrhu i opravdanje i uopšte nije loše što su na svom novčaniku osetili i neki od nas.
Ideja je da se u slučajevima kada neko nije osuđivan i kada u svakom slučaju ne bi dobio zatvorsku kaznu nego novčanu ili uslov postupak ne vodi nego da se novac uplati u humanitarne svrhe. Time se štede pare potrebne za vođenje postupka i pravosuđe rasterećuje posla.
Novčana kazna kao najrealnija sankcija u ovakvim slučajevima se menja uplatom u humanitarne svrhe i uglavnom se dođe na isto.
Okrivljenom je ovo u interesu jer u slučaju oportuniteta ne biva osuđen, nema kaznenih poena i nema oduzimanja voačke.
Nije bitno da li je prošao kroz stop ili crveno, bitna je posledica jer od nje zavisi kvalifikacija krivičnog dela. Krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja su (osim ako je alkohol prisutan) nehatna dela - postoji blaži oblik krivice i pri tom su uvek situacione prirode.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

ftj napisao:Cozmo, ni u kom slučaju nijedan čovek ne bi bio u zatvoru za izazivanje udesa sa lakšim telesnim povredama.
Mislis. Ja znam neke. Isto kao i Muftija prosli na stop. Pa bili u istraznom zatvoru. Lakse povrede u pitanju.

Zakon mora biti jednak za sve a ne da se primenjuje selektivno. Lepo je sto mi znamo zakon ali jedno je teorija a drugo praksa.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa upravo ti o praksi i govorimo.
Uostalom, istrazni zatvor je nesto drugo ako se ne varam.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Kakav crni pritvor za lake telesne povrede. U najvećem broju slučajeva ni za smrtni slučaj se ne ide u pritvor a kamoli lakše povrede.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Nisam ja ni mislio da treba u zatvor da se ide, ali neka mera bi trebala biti izrečena.
Posetite www.garaza.rs !
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ja ne vidim kako ste zaključili da neće biti izrečena nikakva mera. Biće osuđen po zakonu o bezbednosti u saobraćaju gde će dobiti novčanu, poene i oduzimanje dozvole, a advokatova lepa želja je da ako se plati u dobrotvorne svrhe obustavi krivični postupak.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ako objave mediji, videćeš da ništa od toga neće biti. Već će po ovom načelu koje je Paja opisao, napraviti dogvor sa tužiocem, uplatiti novac i ništa više.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

oca mog drugara je neki lik isekao na putu ( jer ga ovaj matori nije propustio, a matori je imao prvenstvo, i pri tom je bila takva situacija da to nije ni bilo bas lako, da sad ne objasnjavam ), zaustavio ga, polupao mu staklo vozacko i mislim udario ( bez nekih posebnih posledica ).
kad su matorog pozvali ( ne znam ko tacno, mogu da pitam, valjda iz supa posto je podneta prijava ) isto su mu to ponudili, kao, ako hoce da ovaj djilkos uplati neku sumu u dobr. svrhe i da ga ne gone, na sta je ovaj samo rekao gonite ga, vidimo se na sudu.
i ja bih isto tako uradio.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Ja sam imao drugaciju situaciju, prosle godine sam imao udes na prelazu izmedju Altine i Zemuna preko NS auto puta. Lik sa 2.5% alkohola me nije ni video a kamoli propustio i odvalio od zivota. Hvala Bogu meni nista nije bilo, ali ono Hitna KBC Bezanijska kosa tralalal poenta je da kada sam dosao kod sudinice, sam pitan to isto, Da li hocu da ga sudski gonim ili da mu se nalozi da se odredjena suma uplati u dobrotvorne svrhe. Nisam imao zivaca ni vremena da se bakcem po sudu i pristao na to uplacivanje para.
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

ivancho napisao: Nisam imao zivaca ni vremena da se bakcem po sudu i pristao na to uplacivanje para.
Mislim da je ovo sustina celog koncepta. Ja bih isto postupio. Vreme i nerve koje bih potrosio po sudovima ne bi moglo da se nadoknadi.

Inace moj kucni prijatelj je zaista nesrecnim slucajem ubio taksistu pre nekih par godina. Prosao kroz crveno. Decko dobar, radi u GSP kao vozac, nikad muvu nije zgazio ali jebi ga, losa procena te noci. To je bilo pre 5 godina jos nije postupak zavrsen ali najverovatnije ce dobiti 12 meseci, jer se u medjuvremenu ozenio i dobio dete itd. Nije imao nikakvog zmajskog advokata, sve regularnim postupcima.

Jeste on moj prijatelj, ali stavljam se u poziciju da je ubio nekog meni bliskog i nisam bas odusevljen ovakvim razvojem situacije.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Adje redom...
Prvo, ovo je krivicno delo.
Znaci nema ZOBS, poeni, dozvola... Za ovo se daje uglavnom novcana kazna, eventualno uslovna. Zatvor retko, to Paja zna bolje.
To odlaganje krivicnog gonjenja je cesta stvar i to moze svako od nas da dobije, pogotovo za prva dela. Ne vidim nista lose u tome. Sad ste svi ovde bezgresni, a znate i samo koliko je ovde forumasa imalo neki udes. Ovde je karakteristicno sto je drugi auto bila majka s decom, a mogao je da bude i sleper pa ne bi bilo tako. Ako je coveku prvi put, ako prizna delo i pokaze brigu o ostecenom ne vidim zasto ne bi platio u hum svrhe i izbegao gonjenje kada bi i regularno kazna bila takva.

@dragan
Fizicki ga je napao? To je ipak malo drugacije. Za saobracaj bih ja pristao na tako nesto u vecini okolnosti, svima se moze desiti da pogrese. Al ne nudi to tuzilastvo bezbroj puta.
Odgovori