Ugradnja alarma

Elektro i mehanička zaštita
NemanjaOOOO
Postovi: 171
Pridružio se: 02 Avg 2019, 10:43

Re: Ugradnja alarma

Post od NemanjaOOOO » 30 Sep 2020, 18:30

ljubitelj je napisao:Mogu da pojasnim. CAN BUS je svuda po autu ukrug izmedju svih ECU, i na svakom od tih konektora ili spojnih tačaka se nalazi isti signal kao što je na OBD tako da može da se prikači skener i uradi šta god se poželi.
Izmedju ostalih to važi i za ABS ECU koji je npr kod Tojota kod Pežoa napoljiu van auta, kod točka.
Ili ECU menjača i konektor koji je dostupan odozdo ispod poda kod nekih auta.

OBD konektor je samo namerno napravljen lako dostupni konektorski spoj/ utičnica da bi i najveći laik mogao da ubode skener.
Za lopova se pretpostavlja da nije laik koji nema pojma već dobro stručan u smislu da zna za svaki auto (što i nije tajna odavno) kuda ide kablaža sa CAN BUS.
Tako da izmeštanje tog samo jednog konektora od 10-30 koliko ih ima ne sprečava da se koristi preostalih 9-29 (brojka varira od auta do auta) OBD konektora/CAN BUS dostupnih mesta.

A dovoljno su 2 (dve) žice da se spoje i ostvari kompletna komunikacija sa svim sistemima na autu, svim kompjuterima.
Jedan od lekova da se to spreči je da poremeti tajming frejmova ili da se poremeti impedansa/otpornost petlje čime komunikacija brljavi tj ne radi očitavanje skenerom.
To rade vrhunski alarmi.

Slično je i sa keyless sistemom i relay signala preko RF primopredajnika. Da bi se sprečilo lažno predstavljanje ključem blokira se time frame na tako kratko da je svako putovanje radio signala duže od 10tak metara van dozvoljenog frame za prijem komande.

Ovo su fundamentalni principi a detalji su već interna stvar i varijacija od modela do modela/proiozvodjača.
Uglavnom ruski proizvodjači su vodeći i imaju najbezbednija rešenja alarma.
Hvala na objasnjenju, ocigledno neke stvari prilicno zavise od proizvodjaca do proizvodjaca, od modela do modela. Kao sto recimo, moj A4, koji bi se reklo popularan auto kod lopova, i prilicno lak plen, i nije bas lak, tj konkretno modeli sa siemens racunarom se fakticki i ne kradu, posto su prilicno komplikovani za lopove, tako da nakon sto sam ugradio alarm dobio informaciju iz pouzdanih izvora da i nisam morao ugradjivati, al ajd neka ima nesto da pisti.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока


ljubitelj
Postovi: 7486
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Ugradnja alarma

Post od ljubitelj » 30 Sep 2020, 19:13

Da, puno zavisi od proizvodjača i koliko ozbiljno shvata zaštitu od nepoželjnog upada. A takodje dosta uticaja ima i potražnja tj. koliko se neki model potražuje pošto lopovi ne kradu tek onako iz dosade već biraju i prema tome kada i koliko mogu lako brzo i unosno da uvale tj neko hoće da kupi i plati kradeno.

NemanjaOOOO
Postovi: 171
Pridružio se: 02 Avg 2019, 10:43

Re: Ugradnja alarma

Post od NemanjaOOOO » 30 Sep 2020, 20:05

Lopovi moze se reci rade po porudzbini...

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока


Odgovori