fq400 napisao:Osim carine ja kao problem vidim i poštu (ko ne ide preko kurira), bojim se da im ne budu lepljivi prsti kad budu krenuli razni šareni paketi sa robom da im prolaze kroz ruke.
Pošta jeste veliki problem, dosta paketa "ispadne iz kamiona" prilikom transporta. Treba uvek ići na slanje sa TN(tracking number iliti broj za praćenje) jer su onda šanse za gubitak minimalne.
Ovde možete pratiti status preko velikog broja poštanskih službi:
http://www.track-trace.com/post
a ko ima Android aplikacija TrackChecker je keva
Što se tiče određenih područja, situacija je otprilike ovakva:
- paketi iz Kine obavezno sa TN, razlika u ceni poštarine je minimalna. Ove pakete dosta trkeljišu na carini ali je spas što je ta roba uglavnom jeftina
- iz Evrope takođe obavezno sa TN, stižu bez problema. Paketi iz UK su problematični jer je kod njih osetna razlika u poštarini sa i bez TN-a pa ljudi izaberu ovu jeftiniju i onda paket nikada ne stigne. Nije to samo kod nas, znam da su neki sajtovi iz UK ukinuli slanje osim nas i za Hrvatsku. Optužili su ih da su se organizovali pa preuzmu pakete a onda prijavljuju da nisu stigli.
- USA je najveći problem jer njihov sistem praćenja ovde ne radi, tj sa TN koji ti daju možeš samo da vidiš da je paket napustio Ameriku. Doplata za paket sa osiguranjem je poprilična, pa se uglavnom ide na varijantu "pomozi Bože". Nažalost, znam nekoliko slučajeva da su ljudima paketi iz USA netragom nestali...