Cene putarina

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Cene putarina

Post od maniaxxx »

To če biti ako bude i važi za vozila iznad 3.5 tone da ne skoči neko u vazduh ako ne pročita dobro. Važno da je bombastičan naslov članka :mrgreen: .

Vinjete za 2018 imaju istu cenu ko do sad. Znači 15/30 i 110(220 ) evriča
Korisnikov avatar
Kabe
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 05:47
Garaža: Japanska vozila

Post od Kabe »

Prosle nedelje skoknuh od NS do Sente.

60 km - 220 dinara. Prijatno i dovidjenja. Pozdrav iz zemlje kriminala.
ОПРЕМ ДОБРО! Posetite blog - Kabe.Space
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

A koliko bi ti?
Korisnikov avatar
Kabe
Reactions:

Post od Kabe »

Ja bih za pocetak da bude pravedno. Od NS do Vrcina za isti novac predjes 120 Km. Ako vec govorimo o "zatvorenom sistemu". A nakon toga bih da bude u skladu sa plateznom moci ljudi u ovoj zemlji, kao i u skladu sa plateznom moci stranaca koji prolaze tu i pune nas budzet. Da se uvedu olaksice za nas koji tu prolazimo non stop i placamo porez. Koristimo te puteve da bismo digli i odrzali zemlju i privredu na nogama. Ne idemo na more.

E kada sve to lepo bude ispostovano, onda nece biti saobracajnih nesreca na lokalnim putevima zbog lose signalizacije i horor stanja u kome se nalaze, nece biti amortizacije lokalnih puteva od strane teskih kamiona i kamiona sa prikolicom, nece biti uzurpiranja ljudi po malim mestima usled prolaska enormne kolicine vozila i kamiona, nece biti lomljenja vozila na istim tim dotrajalim putevima i smanjenja njihovog radnog veka, pouzdanosti i bezbednosti, nece biti vanrednih izdataka za popravku vozila koja se demoliraju udarnim rupama i ostalim nedacama.

Ako treba nesto jos da ti obrazlozim, tu sam.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Naročito su visoke cene za kamione i autobuse.
Jeftinije mu je da se lomi preko Srbobrana i "plati" putarinu drugarima u plavom nego da istrese 4 crvene do Subotice i nazad od NS.
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Putarina poskupljuje tri odsto

Putarina će dogodine poskupeti, bar za stopu inflacije, što je oko tri odsto. Ovo je navedeno u Memorandumu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je posle osme revizije aranžmana Srbija potpisala sa tom finansijskom institucijom.

U „Putevima Srbije” nisu odgovorili na „Politikino” pitanje da li je njihovim planom poslovanja za 2018. godinu planirano povećanje putarina i za koliko. Mada je u Memorandumu sa MMF-om jasno navedeno da će od februara naredne godine, zajedno sa Svetskom bankom, biti analiziran stepen naplate, te da će putarine poskupeti najmanje za stopu inflacije.

Početkom ove godine korišćenje auto-puteva je poskupelo za deset procenata. Tako, posle osam godina, vožnja auto-putem od Niša do Subotice umesto 1.020 dinara košta 1.100 dinara.

Na pitanje zašto Srbija ne uvodi vinjete za naplatu korišćenja puteva, kao što to na primer čini Mađarska, ministarka Zorana Mihajlović je nedavno objasnila da se u Mađarskoj, kroz vinjete, putarina ne naplaćuje samo na auto-putevima, nego i na svim regionalnim putevima.

„Zamislite da naplaćujemo Ibarsku magistralu, to ne bi bilo u redu. Koncentrišemo se na auto-puteve. Još ne možemo da naplatimo ni dinar za regionalne puteve, zbog toga imamo zatvoren sistem naplate putarine. Ne bi bilo korektno prema građanima da naplaćujemo regionalne puteve”, rekla je ministarka Mihajlović.

Ipak, sistem naplate korišćenja auto-puteva sa vremenskim ograničenjem pokazao se, za vozače, kao najisplativiji. U Austriji desetodnevna vinjeta košta 8,90 evra, u Češkoj 12 evra, a u Slovačkoj 10 evra. Dok u Sloveniji sedam dana korišćenja auto-puteva vozači automobila plaćaju 15 evra.

Kada je u pitanju dilema uvesti vinjete ili ne, nadležni u Srbiji imaju argument da je uvođenje takozvanih vinjeta isplativo samo u zemljama koje imaju izgrađenu dobru mrežu auto-puteva. Kod nas bi to značilo da bi nekom stanovniku, koji živi daleko od auto-puta, na primer u Boru, i koji ga koristi samo jednom u više meseci, naplatili vinjetu čija cena u takvim slučajevima ne bi bila realna.

Da bi se naplata putem vinjeta isplatila, potrebno je imati izgrađenu dobru mrežu auto-puteva. Putarinu bi trebalo naplaćivati u što je moguće dužem vremenskom periodu.

Inače, „Putevi Srbije” prihoduju oko 140 miliona evra od naplate putarine, što je nedovoljno za održavanje puteva.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Kabe napisao:Ja bih za pocetak da bude pravedno. Od NS do Vrcina za isti novac predjes 120 Km. Ako vec govorimo o "zatvorenom sistemu". A nakon toga bih da bude u skladu sa plateznom moci ljudi u ovoj zemlji, kao i u skladu sa plateznom moci stranaca koji prolaze tu i pune nas budzet. Da se uvedu olaksice za nas koji tu prolazimo non stop i placamo porez. Koristimo te puteve da bismo digli i odrzali zemlju i privredu na nogama. Ne idemo na more.

E kada sve to lepo bude ispostovano, onda nece biti saobracajnih nesreca na lokalnim putevima zbog lose signalizacije i horor stanja u kome se nalaze, nece biti amortizacije lokalnih puteva od strane teskih kamiona i kamiona sa prikolicom, nece biti uzurpiranja ljudi po malim mestima usled prolaska enormne kolicine vozila i kamiona, nece biti lomljenja vozila na istim tim dotrajalim putevima i smanjenja njihovog radnog veka, pouzdanosti i bezbednosti, nece biti vanrednih izdataka za popravku vozila koja se demoliraju udarnim rupama i ostalim nedacama.

Znaci dzabe za tebe da bude...

Za 60km voznje potrosi se minimalno oko 1000din na gorivo, amortizaciju i odrzavanje, ali je sad najveci problem 200din putarine...
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Slazem se sa Lakijem. Divnog li cuda😀

A da u HU vinjeta treba i za magistralne puteve nije bas istina
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Treba Vinjeta za magistralne puteve u Mađarskoj ,ovde u regiji blizu naše granice. Od Segedina na istok, ako se ne varam.

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

LukaMaletin napisao: 30 Dec 2017, 03:41 Treba Vinjeta za magistralne puteve u Mađarskoj ,ovde u regiji blizu naše granice. Od Segedina na istok, ako se ne varam.

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
Od kad to? Ja nisam nikad kupovao vinjetu za lokalne puteve? Doduše ima jedno 2-3 godina od kad sam se poslednji put vozio po H lokalnim putevima.
Korisnikov avatar
Joker
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
Kontakt:

Post od Joker »

od 01.01.2015. se naplaćuje. Zovu se županijiske vinjete, važe za određenu županiju i kupuju se samo godišnje i koštaju mislim negde oko 5000 forinti (oko 16€)
Naravno ako imaš vinjetu za autoputeve ona pokriva i ove županijiske.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kabe napisao: 28 Dec 2017, 11:41 Ja bih za pocetak da bude pravedno. Od NS do Vrcina za isti novac predjes 120 Km. Ako vec govorimo o "zatvorenom sistemu".
Od kada se placa od NS do Vrcina tih 120km, ne znam da je tu uveden zatvoreni sistem?
Do sada kada god sam isao od NS tu relaciju bilo je placanje samo do S.Pazove odnosno do Simanovaca. Unutar Beograda do sada je bilo besplatno ma koliko km da si presao.
Korisnikov avatar
Kabe
Reactions:

Post od Kabe »

Laki021 napisao: 29 Dec 2017, 17:59
Kabe napisao:Ja bih za pocetak da bude pravedno. Od NS do Vrcina za isti novac predjes 120 Km. Ako vec govorimo o "zatvorenom sistemu". A nakon toga bih da bude u skladu sa plateznom moci ljudi u ovoj zemlji, kao i u skladu sa plateznom moci stranaca koji prolaze tu i pune nas budzet. Da se uvedu olaksice za nas koji tu prolazimo non stop i placamo porez. Koristimo te puteve da bismo digli i odrzali zemlju i privredu na nogama. Ne idemo na more.

Znaci dzabe za tebe da bude...

Za 60km voznje potrosi se minimalno oko 1000din na gorivo, amortizaciju i odrzavanje, ali je sad najveci problem 200din putarine...
Jeste, problem je. I to pederski problem. Ne treba da bude dzabe za mene, vec normalna cena za sve gradjane zemlje u relnom odnosu kilometara makar, kad vec ne postoji normalan sistem. Zasto, obrazlozio sam veoma lepo...
ljubitelj napisao:
Kabe napisao: 28 Dec 2017, 11:41 Ja bih za pocetak da bude pravedno. Od NS do Vrcina za isti novac predjes 120 Km. Ako vec govorimo o "zatvorenom sistemu".
Od kada se placa od NS do Vrcina tih 120km, ne znam da je tu uveden zatvoreni sistem?
Do sada kada god sam isao od NS tu relaciju bilo je placanje samo do S.Pazove odnosno do Simanovaca. Unutar Beograda do sada je bilo besplatno ma koliko km da si presao.
Upravo o toj nepravednosti i govorim i zato je zatvoren sistem stavljen pod navodnicima.

U toj prici najvise nastradaju mala mesta koja se nadju na trasi auto puta. Placati svaki dan 400 dinara za neku sitnu kilometrazu je cist bahatluk.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Gde se plaća 400 dinara za sitnu kilometražu?
Zato su i uveli zatvoreni sistem, ranije si isto plaćao NS-Beška i NS-Pazova, sad je različito.
Isto je bilo i za Suboticu, plaćao si jednu cenu, nebitno gde se isključuješ.
Korisnikov avatar
Kabe
Reactions:

Post od Kabe »

Za 100 km od NS do BG placa se 210 dinara.

Za 55 km od NS do Backe Topole placa se 220 dinara. To u dva smera iznosi 440 dinara za 110 Km.
Odgovori