Ja sam se odusevio kako se vozi kroz Rim.
Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na neke stvari, ali kada se udje u stos, upravo tako zamisljam pravi gradski saobracaj kojeg nista ne koci bez potrebe.
Mnoogooo motora (i ja sam bio motorom) koji prolecu izmedju kolona sa svih strana, i to apsolutno nikome ne smeta i apsolutno je normalno, takodje na semaforima uvek u prvom redu stoji barem desetak motora pa tek onda auta, auta se uvek zaustavljaju malo ispred linije da bi motori imali mesta da nakon provlacenja stanu prvi posto je logicno da brze idu...
E a upravo za takvo ponasanje kod nas bi 90% vozaca pozelelo dozivotnu robiju za takve postupke bajkera, neshvatacuju pradnost brzeg odvijanja saobracaja i manjih guzvi upravo zbog toga.
Onda me strasno iznenadila kolicina prolazaka kroz crveno svetlo, prosto neverovatno.
U sred Rima, sami centar, policije koliko hoces, crveno svetlo i oni opusteno ako vide da nema kola iz bocnih ulica samo prolecu. Policija uopste ne reaguje a desavalo mi se cak da mi tako na semaforu dok imam crveno iza mene sviraju da prodjem zato sto nema nikoga.
Posle sam i sam proletao i to namerno bas pored policije da bi video ima li kakvih posledica, i nikom nista...
Ali zato reakcija kada se pali zeleno na semaforu, to je fenomenalno. Apsolutno svi poklapaju gas i krecu sa jurnjavom, imam osecaj kada bi popustio gas da bi me neko naslozio od nazad. Kao da svi cekaju zeleno u sprint poziciji, kao da startuje trka, svi su naostreni i startuju momentalno i snazno...
Samo sam zamislio nase prosecne vozace u tom pozitivnom haosu, pa ne bi znali sta ih je snaslo.
Isto tako me iznenadila fleksibilnost policije. Posto sam isao motorom i sa njim sam obilazio sve znamenitosti. Naravno gledao sam da se uvek parkiram sto blize lokaciji koju zelim da obidjem (moram da napomenem da nema boljeg nacina da se upozna i obidje Rim od motora, sve ostalo je smesno). I onda je bilo situacija da se parkiram malo bahatije sto mozda ne bi ni kod nas uradio, npr cisto setacka uska ulica sa restoranskim terasama i u nju udjem motorom i parkiram ga. Mnogo puta sam tako i prosao bez problema (vidim da i oni to rade), i jedom me navatao policajac na motoru, samo me opomenuo da pomerim motor i nastavio svojim putem (cak i da ga nisam pomerio ne bi bilo problema).
Znaci nije bilo nikakvog cimanja, trazenja dokumenata, kazne... ma opusteno.
A tek kad se izadje na one njihove obilaznice i izlaze iz grada, pa tu prolecu trkalice na svakih par minuta ludackim brzinama, kao da je sve to prosto normalno i prihvatljivo...