Neki prijatelji zele da se ponove sa autom i traze nekog manjeg suva, dzipa sa 4x4 pogonom. Prostor nije krucijalan jer je troclana porodica u pitanju bez planiranog sirenja u buducnosti

Pogon je bitan zbog mjesta stanovanja, cestog snjega, brda isl - ne treba za off road i slicno da se razumijemo.
Prioritet je na cijenama odrzavanja, potrosnji i pouzdanosti.
Oprema tu i tamo, nije nevazna ali ne mora biti sami vrh. Takodjer, jako bitna stavka je godiste i kilometraza jer se auto planira koristiti cca 6-7 godina pa da sto duze bude u nekoj pristojon kilometrazi i slicno.
Tri modela koja gledamo su Ford Kuga, Nisan Qashqai ili Opel Mokka. Godista 2011 - 2014 otprilike, budzet do 12.500 eura sa svim potrebnim pocetnim ulaganjima (registracija, servisi, gume). Dizel bi bio bolji stim sto moze i neki jaci benzinac sa malo vise momenta.
Kod Kuge ima samo onaj 2.0 dizel, kod Nisana 1.6 ili 2.0 i kod mokke 1.6 i 1.7 stim da je 1.6 mescini tek od 2014 i da su ugl skuplji.
Kod Mokke ima i 1.4 turbo benzin koji mi se cini da ima OK snagu i momenat.
Ima li neko isksutva sa ovim autima i motorima? Bubice koje haman svaki auto/motor ima? Dizne, turbine, zamajci? Cijene redovnog odrzavanja (veliki servisi pretezno) isl?
Ja bi ovdje odmah Forda izbacio jer vjerujem da mu je odrzavanje sigurno dosta skuplje. Takdojer i 1.7 Mokku jer je skuplja i dosta mladja te izlazi iz budzeta te 2.0 Nisana takodjer jer nisam siguran u te 2.0 dci motore.
Moji favoriti su 1.4 turbo Mokka te 1.6 Nissan i 1.7 Mokka.