Kamera za kola
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Re: Kamera za kola
Čisto da obavestim potencijalne kupce Mobius kamere da im se pod određenim svetlosnim uslovima može desiti ovo što se vidi na mom snimku. Već sam o tome govorio u jednom od predhodnih postova a i na samoj stranici youtube sa ispod filma - opisao šta i kako se otprilike dešava ako se pojavi baš takva (? generalno rečeno jer u suštini ne znam kakve su to tačno lampe) kombinacija svetlosnih izvora:
http://youtu.be/_SELs9A4M9s
http://youtu.be/_SELs9A4M9s
Da li to može da bude zbog nedostatka LED lampica? Možda bi one kompenzovale promene u stepenu osvetljenja.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- maxer
Slabe su one da dobace dalje od npr. 3m.
Ovo je problem strikno vezan za samu "sijalicu" koja je u uličnoj rasveti. Na primer u jednoj ulici postoje dva-tri stuba sa sijalicama koje očito daju drugačiju boju svetlosti od svih ostalih (iz te ulice). Kada prođem ispod njih - obavezno se pojavi "flash frame" ... dok kod ostalih stubova rasvete toga nema.
Obavestiću o ovom uočenom fenomenu, čoveka koji usavršava firmware za Mobius kamericu, na osnovu uočenih problema korisnika.
Ovo je problem strikno vezan za samu "sijalicu" koja je u uličnoj rasveti. Na primer u jednoj ulici postoje dva-tri stuba sa sijalicama koje očito daju drugačiju boju svetlosti od svih ostalih (iz te ulice). Kada prođem ispod njih - obavezno se pojavi "flash frame" ... dok kod ostalih stubova rasvete toga nema.
Obavestiću o ovom uočenom fenomenu, čoveka koji usavršava firmware za Mobius kamericu, na osnovu uočenih problema korisnika.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ae kaži gde se tačno to vidi, ja sam malo na preskok gledao al opet nisam naišao na to 

- maxer
Pogledaj od 01:10 pa nadalje ... videćeš kako odjednom bljesne samo po jedan frejm.
Ma sta to ima veze. Vazno je samo da ne gubi na kvalitetu. To proveri.preko dana kada se probijas izmedju zgrada pa.joj sunce na cas zvekne pa vidi onda da li kompromituje kvalitet snimka. Ovo od svetiljki nikakav problem.
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Ja bih rekao pre da je do reflekcije koje staklo pod nekim uglom napravi...
Mozda je i zato sto si postavio kameru skroz dole.
Ali svakako nigde nisam do sada video na snimcima iz kola da ima tih bljesaka,pa mi je to jedino logicno objasnjenje.
Probaj da stavis kameru na vrh soferke.
Slazem se za IR lampice,ne sluze nicemu,moja kamera ih ima,i nema razlike.
Korisne su na kameri za rikverc,jer se moze odbiti na blizinu,i ako nema neke drasticne razlike,a ovako je svaki objekat predaleko,da bi IR diode napravile razliku.
Reci mi,koju si klasu kartice uzeo i koliko je izasla od 64gb?
Kvalitet snimka je super inace.
Mozda je i zato sto si postavio kameru skroz dole.
Ali svakako nigde nisam do sada video na snimcima iz kola da ima tih bljesaka,pa mi je to jedino logicno objasnjenje.
Probaj da stavis kameru na vrh soferke.
Slazem se za IR lampice,ne sluze nicemu,moja kamera ih ima,i nema razlike.
Korisne su na kameri za rikverc,jer se moze odbiti na blizinu,i ako nema neke drasticne razlike,a ovako je svaki objekat predaleko,da bi IR diode napravile razliku.
Reci mi,koju si klasu kartice uzeo i koliko je izasla od 64gb?
Kvalitet snimka je super inace.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- maxer
Montaža kamere:
je iza retrovizora (vakum guma je zalepljena odmah ispod onog tačkastog sloja šoferke, zaštite od Sunca, koji je između dva suncobrana), tako da je gornja ivica kamere u ravni sa donjom ivicom unutrašnjeg retrovizora, samo ti se čini da je ona postavljena nisko.
Kartica:
koju sam kupio je ova: klik na ovaj LINK SanDisk Ultra 64GB microSDXC UHS-1 Card with Adapter (speed up to 30 MB/s 200x)
Ali nije stiglo pakovanje kao ono na slici koja se vidi na gore datom linku, već ovo pakovanje (malopre sam snimio mobilnim):

Sama kartica izgleda ovako:

Kartica me je koštala (sa + 5$ opcijom za "Standard Int'l Shipping") ~54$ ... od domaćih dažbina sam samo platio 66 din. poštarinu PTT-u.
Kod nas je to mnooogo skuplje: 72€ najeftinije što se nudi (LINK)
Flash frame:
Nisam postavio ovde druge snimke na kojima se na primer vidi ovo:
- auto je na ulici koja ima te problematične svetiljke,
- svetiljke na snimku imaju svetlu žuto-zelenkastu boju (vrlo svetlu)
- automobil je ugašen - farovi su ugašeni
- onog momenta kada se auto upali i upale se farovi, menja se boja svetljki koje prikazuje kamera i one dobijaju taj jaki žuti ton (baš tako ih vide i ljudske oči, mislim u toj žuto-narandžastoj boji) ... kamera koristi White Balans da se prilagodi izrazito beloj svetlosti farova i tada počinje light show tj. ovi fleševi.
- sve to se dešava samo u kombinaciji određenih svetlosnih izvora različite temperature (boje svetlosti).
je iza retrovizora (vakum guma je zalepljena odmah ispod onog tačkastog sloja šoferke, zaštite od Sunca, koji je između dva suncobrana), tako da je gornja ivica kamere u ravni sa donjom ivicom unutrašnjeg retrovizora, samo ti se čini da je ona postavljena nisko.
Kartica:
koju sam kupio je ova: klik na ovaj LINK SanDisk Ultra 64GB microSDXC UHS-1 Card with Adapter (speed up to 30 MB/s 200x)
Ali nije stiglo pakovanje kao ono na slici koja se vidi na gore datom linku, već ovo pakovanje (malopre sam snimio mobilnim):

Sama kartica izgleda ovako:

Kartica me je koštala (sa + 5$ opcijom za "Standard Int'l Shipping") ~54$ ... od domaćih dažbina sam samo platio 66 din. poštarinu PTT-u.
Kod nas je to mnooogo skuplje: 72€ najeftinije što se nudi (LINK)
Flash frame:
Nisam postavio ovde druge snimke na kojima se na primer vidi ovo:
- auto je na ulici koja ima te problematične svetiljke,
- svetiljke na snimku imaju svetlu žuto-zelenkastu boju (vrlo svetlu)
- automobil je ugašen - farovi su ugašeni
- onog momenta kada se auto upali i upale se farovi, menja se boja svetljki koje prikazuje kamera i one dobijaju taj jaki žuti ton (baš tako ih vide i ljudske oči, mislim u toj žuto-narandžastoj boji) ... kamera koristi White Balans da se prilagodi izrazito beloj svetlosti farova i tada počinje light show tj. ovi fleševi.
- sve to se dešava samo u kombinaciji određenih svetlosnih izvora različite temperature (boje svetlosti).
Poslednja izmena od maxer u 06 Nov 2013, 22:49, izmenjeno 2 puta ukupno.
Hmm,bio sam ubedjen da je u pitanju odsjaj ulicnih svetala od haube i bzog niskog polozaja kamere,jer kada skreces,ni jedna ne treperi,vec samo kada ides kroz ove iznad tebe...
Bem li ga...
Bem li ga...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- maxer
Hajde da kompletiram podatke o performansama kartice (lično merio na USB 3.0 čitaču Transcend) umetnute u adapter pa u čitač:
- snimanje: ~10.000 KB/s (~9,75 MB/s) ... nekad malo više, nekad malo manje jer brzina stalno osciluje ali ovo je prosek.
- čitanje: ~ 45.500 KB/s (~44,4 MB/s) ... isto osciluje gore-dole, u proseku je ovde negde i to je čak ZNATNO VIŠE nego što SanDisk kaže (oni navode do 30 MB/s)
Mobius kamerica ima tri moda: Low, Standard i High.
Probao sam samo High i fajl je veličine 1.34 GB za standardnih 10 min. snimka po jednom fajlu (naravno može se podešavati).
To mu izađe na 2,3 MB/s ... a kartica je sposobna da podrži upis (vidi gore) do 9,75 MB/s ... više nego dovoljno brza.
Kamerica je kompatibilna sa SDXC standardom i sa sadašnjom verzijom firmware-a podržava max. 64GB kartice (formatirane u exFAT, u skladu sa standardom za sve zapremine veće od 32 GB).
Kamerica je default nameštena da snima u Standard modu (ne znam koliko tačno je veliki fajl jer nisam još probao). Takođe stoji napomena da u High modu "može doći do kvalitetnijeg zapisa ali i ne mora, jedino je sigurno da će zaprenima fajla biti za 40% veća".
- snimanje: ~10.000 KB/s (~9,75 MB/s) ... nekad malo više, nekad malo manje jer brzina stalno osciluje ali ovo je prosek.
- čitanje: ~ 45.500 KB/s (~44,4 MB/s) ... isto osciluje gore-dole, u proseku je ovde negde i to je čak ZNATNO VIŠE nego što SanDisk kaže (oni navode do 30 MB/s)

Mobius kamerica ima tri moda: Low, Standard i High.
Probao sam samo High i fajl je veličine 1.34 GB za standardnih 10 min. snimka po jednom fajlu (naravno može se podešavati).
To mu izađe na 2,3 MB/s ... a kartica je sposobna da podrži upis (vidi gore) do 9,75 MB/s ... više nego dovoljno brza.
Kamerica je kompatibilna sa SDXC standardom i sa sadašnjom verzijom firmware-a podržava max. 64GB kartice (formatirane u exFAT, u skladu sa standardom za sve zapremine veće od 32 GB).
Kamerica je default nameštena da snima u Standard modu (ne znam koliko tačno je veliki fajl jer nisam još probao). Takođe stoji napomena da u High modu "može doći do kvalitetnijeg zapisa ali i ne mora, jedino je sigurno da će zaprenima fajla biti za 40% veća".
- maxer
Evo jutros uslikah mobilnim kako izgleda kamera u kolima ... vrlo-vrlo je malena (ko kutija šibica):

jbt ti vise sa policijom nemas problema, samo kazes : "Kolega, iz ministarstva major maks, da li je ovde prosla jedna hladnjaca?" 

Nemas senzore za kisu i svetla