A kad vezes moment za obrtaje, da ti ne dobijes slucajno, ali samo slucajno snagu??? Dakle kad kazes 400Nm na 3000rpm, da ti nisi upravo rekao snagu motora? Jeste snaga posledica momenta, ali vidis koji podatak je koliko koristan?ljubitelj napisao:Laki021 napisao: Sustina je da je snaga kao podatak hijerarhijski iznad momenta jer nam nudi nesto vise tj daje nam daleko vise informacija, zato sto ona osim momenta uzima u obzir i broj obrtaja. A snage bez momenta nema, to je jasno.
Moment sile je uvek vezan uz obrtaje kao podatak..
Laki021 napisao: Kada motoru pocne snaga da opada pri prevelikim obrtajima (jer mu moment ode u podrum), vreme je za prebacivanje u veci stepen gde ce on povuci jace (jer ce opet imati punu snagu).
Ovo opet nije tacno, sad molim te pogledaj grafik za dizel motor koji je stavljan u ovoj temi:ljubitelj napisao: Opis pojave je tacan a zakljucak je netacan.
Kada motoru pocne da opada snaga u visokim obrtajima prebacivanjem u visi stepen se smanjuje obrtaji i snaga a motor jace povlaci jer ponovo vuce u zoni gde je veci obrtni momenat.
E sad ti meni reci, sta ce se desiti kada se motor vrti na 5000 obrtaja (dakle tamo gde mu je opala snaga) pa ga prebacimo u vecu brzinu i time spustimo na nekih 3500rpm, da ne izgleda sa grafika da ce mu snaga skociti?
Ono sto ti odbijas da prihvatis je da je meni savrseno jasno sta znaci moment, sta pokrece auto, sta je posledica cega i sl, ali ono na cemu ja insistiram je koliko je podatak o maksimalnoj snazi bitniji od podatka o maksimalnom momentu motora i koliko nam on moze vise reci te koliko ga bolje mozemo iskoristi. Ako znamo samo momenat, treba nam jos dosta stvari, ako znamo snagu sve elegantno racunamo u jednom koraku. Naravno ako uz moment dodas samo obrtaje, vec imas snagu, a preko snage se sve lakse racuna bez sto mnozenja, delenja... I opet ponavljam, motor pri odredjenoj brzini kretanja maksimalno moci da ubrza ako ga menjacem ubacimo u obrtaje maksimalne snage, a ne max momenta. Trik je da je u trenutku max snage proizvod momenta motora i prenosnog odnosa menjaca (moment na tockovima) maksimalan (ako odaberes neke druge obrtaje povecaces moment ali ces smanjiti prenosni odnos i krajnji proizvod ce biti manji).
dragan napisao:ovi su izmerili drugacije, da je maks moment na tockovima najveci na obrtajima na kojima i sam motor razvija najveci moment, iako na istim ima nekih 80 posto max snage, evo u prikacenom pdf fajlu...Laki021 napisao: Maksimalno ubrzanje pri bilo kojoj brzini se ostvaruje kada je moement na tockovima maksimalan. A moment na tockovima je maksimalan kada je proizvod obrtnog moemnta motora i prenosnog odnosa menjaca maksimalan. E sad fora je sto se to desava, tj taj proizvod je maksimalan upravo u tacki u kojoj motor ostvaruje maksimalnu snagu, te zato pri maks ubrzanju uvek treba da gadjamo obrtaje gde motor ima maksimalnu snagu.
pored toga, mislim da je malo bespredmetno traziti samo jedan tacan broj obrtaja na kojem se dobija max ubrzanje, vec treba, u zavisnosti od zeljenog prirasta brzine traziti opseg obrtaja izmedju kojih ce se taj prirast brzine desiti.
edit - kakva slucajnost, ovaj motor razvija izmerenih 100kw pri 4000rpm...
Dragane, to je tacno u svakoj brzini se max ubrzanje ostvaruje u trenutku kada je moment motora maksimalan, medjutim... Posto je brzina kretanja auta u nekom trenutku odredjena, uvek je bolje prebaciti menjac u nizi stepen prenosa gde ce izbacivati vecu snagu. I u toj novoj brzini ce on max ubrzanje ostvariti na nizim obrtajima, ali za to je neophodno prvo usporiti auto i spustiti obrtaje.
Mislim da je zabuna u tome sto auto u svakom stepenu prenosa zaista maksimalno ubrzava pri max moemetu motora, medjutim trik je u tome da se taj max moment uvek ostvaruje pri manjoj brzini kretanja, a pri manjoj brzini je uvek lakse ubrzati nego pri vecoj.
@Ljubitelj, Zex & ostali,
Da probam da objasnim na jos jedan nacin na kojim obrtajima i zasto auto najbolje ubrzava.
Da li verujete u zakon odrzanja energije? Meni licno je to omiljeni zakon fizike i neverovatno je sta se sve njime moze izrazunati i dokazati. Prvo, zakon odrzanje energije zanima samo energija tj snaga a moment ga ne zanima.
Brzina auta i njegova kineticka energija su direktno i kruto povezani. Samim tim, ubrzanje i prirastaj kineticke energije su direktno povezani (stim da kineticka energija zavisi od kvadrata brzine). Kako bismo ubrzali mi moramo povecati kineticku energiju auta. Takodje je potrebno potrositi energiju i na savladjivanje raznih otpora, ali na to ne mozemo uticati i isto je nevezano za rezim rada motora, brzinu u kojom se nalazimo i sl. te nas ne zanima u ovom slucaju.
Dakle, kako bismo ubrzali motor mora da isporucu odredjenu energiju koja ce postati kineticka enrgija. Isto tako sto motor brze isporucuje tu energiju i time povecava kineticku energiju automobila to ce auto brze ubrzavati (nadam se da je ovo jasno).
E sada, nadam se da je i savrseno jasno da je ta brzina povecanja kineticke energije upravo snaga koju isporucuje motor (minus gubici), a odavde sledi da se kineticka energija uvek najbrze povecava pri maksimalnoj snazi motora. Iz svega sledi da auto najbolje ubrzava kada motor isporucuje maksimalnu snagu.