Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ftj »

Prvo kome se ja to podsmevam? Ja sam odgovarao na tvoj nadobudan odgovor a evo i sad jedino što si rekao je 'ja studiram i ja se razumem'. Mogao si na gomilu mesta da čuješ da je kredit u švajcarcima mnogo veći rizik nego u eurima čak i te 2005. godine. Moj drug je uzeo kredit u vrednosti od 500k eur u švajcarcima i sad plaća duplo veći iznos u dinarima nego kad je uzeo kredit pa ti njemu kaži da je to bila dobra odluka.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Procitaj tvoje poruke i shvatices kakav stav si zauzeo..
I reci mi od koga si to mogao da cujes 2005. godine?
Reci mi ko je u Srbiji mogao da zna da ce se odnos chf-eur odjedamput naglo promeniti?

A moj nadobudan odgovor ce i ostati takav...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

ftj napisao:Još si mlad polako :)

Znam i ja slučajeve gde su ljudi sa srednjom školom bez radnog iskustva zaposleni da rade za ~3500 EUR mesečno(i to na konkursu) ali to je veoma mali promil stanovništva i predstavlja devijaciju u statistici. Realna situacija je onakva kakvu je pokazuje prosečna plata.

ma ni prosecna plata ne moze da bude merilo.

Jer oni uzimaju prost minimum i maksimum i dele na 2, ili i srednju neku platu i dele na 3. Yebe im se za statistiku, osim ako nece da filuju na RTS-u.

Jer evo, moji roditelji imaju zajedno 39000 din primanja, a plus sestra i ja smo studenti. I onda prevedi koliki bi ti bio to prosek para, ako je veeeelika vecina sa platama od 17 do 22000, do 10-20% koji imaju 40-60000, i samo neki visoko rangirani profesori/direktori/MANAGERI sa platom preeeeko 1400e.

sem obrazovanja, koje je drzava u obavezi ustavom da mi obezbedi za raltivno 0 dinara, sve ostalo mi ne daje nista bas.
Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Off topic
u vezi chf i lipe nam hrvatske, slusao sam na radiju dok sam putovao kroz istu, i pricali su da imaju veliki deficit u budzetu jer se drzava dosta zaduzila bas u chf, i onda su predvidjeni sastanci guvernera sa nekima iz eu(ako se dobro secam), u vezi revizije duga+sto su imali nekih problema sa slovencima u vezi zajednickih banaka.
Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Delija napisao: @Heroj
To nije snobizam. Daleko od toga. Znanje i inteligencija se u normalnom svetu naplacuju.
To je realnost u normalnom svetu, a to Srbistan nije ni pod razno. Ovde najbolje prolaze prevaranti, lopuze i probisveti. Cast izuzecima. Uglavnom se sve svodi na ono cuveno: "samo me ne pitaj kako sam stekao prvi milion" :glavomuzid:

Da ne bude zabune - nije znanje = fakultet. Daleko od toga.
Ali ako neko ulozi 6 godina svog zivota u nesto i od toga nista ne dobije onda se gadno zaje*ao...

BTW, nemam ni ja dlake na jeziku. Pitao bih te da li bi se zezao sa privatnom visom skolom ili faxom, whatever, da ti nije cale kupio auto, da ti nece cale kupiti stan (ili je vec kupio), da ti nije cale obezbedio posao i da to sve moras sam da steknes sa svojih 10 prstiju ;)

Ti si naivan ako mislis da negde drugde ne prolaze najbolje isti ovakvi kao kod nas... Jedina je razlika sto tamo super prolaze i oni normalni,dok ovde nema od cega dobro da prodju...
Valjda si zavrsavao fakultet da bi se bacio onim sto volis da radis i za sta ti treba znanje,a ne da bi bio iznad "obicnih" radnika bez fakulteta...

Da li si ucio 4 godine ili si radio 4 godine,ima li zaista razlike? Ti smatras da ti kao neko ko pravi Iphone aplikaciju za zvuk prdeza,treba da imas vise para od coveka koji zida zgradu,fizikalca ili nekoga ko crnci 10 sati dnevno u nekom servisu tehnike i da ti je ponizavanje ako nemas vise para od njega? Ajde,definisi mi jednom recju,sta je to,nego snobizam? Postavljas se iznad drugih ljudi i smatras da vise vredis,koji god razlog za to bio... To je druze,shvatao ti to ili ne,isto kao ovi seljaci koji misle da su iznad drugih ljudi zato sto imaju vise para...

Mislis li da fizikalac ne bi voleo da ima 1.500e mesecno? Njegov posao nije nista laksi od tvog...Pa zamisli da on kaze da mu je ponizavajuce sto crnci 10 sati dnevno i ostaje van kuce po ko zna koliko dana,meseci,dok neko prima duplo vise za to sto sedi na stolici i kucka u kompjuter...? To bi isto onda bilo ok?
Jedno je kada ti za sebe uvek zelis vise para,kao sto svako zeli,ali da kazes da je ponizavajuce da imas platu kao neko ko nema fakultet je bas ruzno.
Pa sta policajac,vatrogasac,lekar da kazu onda za tebe sa istom platom,a verovatno i visestruko vecom,dok rizikuju svoje i tudje zivote svakodnevno?
Eto,ni vatrogasac i policajac nemaju fakultet... A tebi je ponizavajuce,ispod tvog nivoa sto radis za njihovu platu?

Opet,definisi mi jednom recju kako bi ti to tvoje "ponizavanje" opisao,nego snobizam?
Ili mi objasni sta znaci snobizam za tebe uopste?
I ne sa Wikipedie i definicije,nego kako ga ti zamisljas?

Off topic
Zasto sam ja upisao privatni fakultet i privatnu srednju skolu?
Privatnu srednju skolu,da bih mogao da idem u 4-orogodisnju skolu,posto nisam isao u 8. razred i cak i pored toga sto sam do 6-og bio vukovac,7. i 8. razred sam jedva zavrsio za 3 godine,pa nisam mogao da upisem kvalitetnu skolu.
Privatni fakultet sam upisao zato sto su dosta fleksibilniji od drzavnog,a meni je to bilo najbitnije...
Moja skola ima ugovor i sa Oxfordom i Cambridge-om,ali i ako sam zeleo da idem tamo,odustao sam od daljeg kvalitetnog obrazovanja i posvetio se stvarima koje su bile bitnije,a fakultet zavrsavam samo da bih imao diplomu i ni zbog cega drugog,jer posao imam preko veze,a dovoljno sam inteligentan da i bez fakulteta mogu da obavljam glupave administrativne poslove u banci...
A najveca je verovatnoca da necu ni traziti posao,vec cu odmah da krenem kao privatnik... To bi mi u mojoj situaciji najvise i odgovaralo,bila manja ili veca kinta...
Tako da apsolutno nema veze sa mojom finansijskom situacijom...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Heroj, nisi u pravu. Ako si završio fakultet ne znači da kao čovek vrediš više. Ali ako tržište rada funkcioniše, kao zaposleni bi MORAO da vrediš više. Jednostavno, zbog fakulteta nisi radio 4-5 godina, imao si neke rashode a prihode 0. Sad u ostatku radnog veka to treba da nadoknadiš većom zaradom. Ako nije tako onda nema finansijskog smisla to ulaganje u fakultet. To je ono što je čista matematika kad se stavi na papir i tako bi trebalo birati fakultet. Ako ne možeš da zarađuješ više posle fakulteta onda ne treba ni da studiraš i tržište bi trebalo tako da funkcioniše. Samo što malo ko razmišlja na ovaj način kad upisuje fakultet. Pa ako biraš npr. istoriju umetnosti zato što je voliš, to nema veze sa tržištem rada i nema razloga da jednog dana budeš plaćen više.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Heroj
Da li je moguce da ne kapiras razliku izmedju necega sto moze da radi 1% stanovnistva, a verovatno i mnogo manje i fizikalca, policajca ili sta vec sto moze da radi svako (da ne kazem svaka budala)? To je sustinska razlika.

p.s. Znam da si imao zdravstvenih problema i da je to tebi prilizno zakomplikovalo zivot. Jbg, ali opet je poenta u pogledu na situaciju iz jednog i drugog ugla - kad imas sve na tacni i kad moras da zalegnes.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

ftj napisao:Prvo kome se ja to podsmevam? Ja sam odgovarao na tvoj nadobudan odgovor a evo i sad jedino što si rekao je 'ja studiram i ja se razumem'. Mogao si na gomilu mesta da čuješ da je kredit u švajcarcima mnogo veći rizik nego u eurima čak i te 2005. godine. Moj drug je uzeo kredit u vrednosti od 500k eur u švajcarcima i sad plaća duplo veći iznos u dinarima nego kad je uzeo kredit pa ti njemu kaži da je to bila dobra odluka.

Situacija trenutno uopste nije tako crna za one koji su uzeli kred ubchf kao sto se cesto predstavlja. Npr ako uzmemo ovaj primer da je neko pre 7god uzeo kredit u chf, kamata je bila osetno manje od one u eurima, samim tim u startu je rata bila manja. Takvu manju ratu su placali prvih 5-6god dok chf nije povileneo. Prosle godine nije bilo svejedno kad je chf dotakao skoro 1:1 sa eurom, medjutim ni jedna rata nije otplacena po tom kursu je brzo spusten na 1.1 (za par dana) pa onda zakucan na iznad 1.2. Ovih 1.2 su manje vise podnosljivi, rata je veca osetno nego na pocetku ali je sada negde u nivou koliko bi inace bilo da je kredit uzet u eurima (zbog nize kamate). Moze sutra chf opet da padne pa ce vikati kako su srecni i pametni oni koji imaju kredit u chf. Sve u svemu tek kada se otplati ceo period kredita pa podvuce crta videce se da li je to bila dobra odluka ili je bilo bolje zaduziti se u eurima.
To sto je rata duplirana u dinarima u odnosu na pre 7 god je nebitno, i u eurima bi bila upola veca (jer je dinar pao) a i samom startu bi za euro kredit bila veca tako da bi i dan danas dinarska rata bila slicna.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ozbiljnije je od toga, Laki, zato sto su krediti podignuti na 20+ godina, a prvih 4-5 godina placas skoro iskljucivo kamatu, tako da ljudi posle tih 4-5 godina nemaju isplaceno nista od kredita - sta vise, cela suma koju treba da vrate je porasla i to dobrano - gledano u evrima, ne u dinarima.

Racunaj da je kod kredita koji je podignut na 20+ godina kamata veca od samog iznosa kredita.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Jasno, za dugorocne kredite kako trenutno stvari stoje bolje je bilo zaduzite se u E, ali ko zna kakav ce odnos biti za 3 ili za 10god, moze CHF da se vrati na staro (ne ocekujem, ali je moguce). A dinare sam pomenuo samo zato sto su ih ljudi vec spominjali, mislim da su oni nebitni u celoj prici i ne treba ih ukljucivati u racun.
Tacno je naravno i da je ostatak kredita danas nekima veci nego na pocetku u Eurima, ali ono sto hocu da kazem je sledece. Ako si pre 7 god digao kredit od 100 000e, znaci da bi za 20 godina banci trebao da vratis duplo, oko 200 000e (dakle 100 000e osnovice i 100 000 kamate). Nakon 7 godina danas bi ti ostalo jos lupa nekih 130 000e da otplatis.
E sad da si to isto uradio tj uzeo kredit od 100 000e ali u CHF sto je tada bilo mislim 160 000CHF, zbog manje kamate ti bi za 20god trebao da otplatis recimo 250 000CHF (dakle znacajno manje od duplo). E sada, nakon 7 god, duzan si im jos oko 160 000CHF (nije toliko bitno sta je osnovica a sta kamata) tj nekih 135 000e, sto je manje vise isto sa gornjim primerom kredita u Eurima. Takodje prethodnih 7god si u proseku placao manje pa si tu vec ustedeo oko 5000e...
Zato mislim da danas nije tolika razlika, videcemo sta ce buducnost doneti. Jasno je da sam vrlo pausalno vodio gornji racun, pa je moguce da sam se malo vise i zeznuo :)

Inace prosle godine kada sam bio HR bas tad je CHF divljao, svake vesti su im pocinjale kursom CHF...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Delija, nije baš da se prvih 4-5 godina plaća skoro samo kamata. To najviše zavisi od kamatne stope. Ako je 4.5% (tipično za CHF), već od prve rate ide 40% za glavnicu, i posle par godina već pređe 50%. Ali ako je 8% (tipično za EUR), od prve rate ide samo 20% za glavnicu.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ako je 70% od rate kamata, onda je to po meni "skoro samo kamata".

Vrednosti za 1. ratu koje vrlo sporo padaju kako tece otplata kredita:
~75% ako je kredit na 30 godina.
~70% ako je kredit na 25 godina.
~60% ako je kredit na 20 godina.

Ako je kamata samo 1% vise iliti 5,5%, onda na gornje cifre treba dodati jos 5%.
Ako je kamata na kredit 8% kod prve rate je kamata vise od 86%.

http://www.kombank.com/inc/kamkal.html
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Pa nije 70% već 60% na kamatu na početku otplate, kao što si lepo i sam stavio na dnu tabele. To nije "skoro samo kamata" već je bliže "skoro pola rate je galvnica". O tome smo i pričali, CHF kredit sa 4.5% kamate na 20 godina. Znam i ja da su stvari nepovoljnije ako je veća kamata ili duži rok otplate.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Napisao sam 20+ godina - ljudi najcesce uzimaju kredit na 300 meseci iliti 25 godina, tako da je ipak 70%.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:back2topic:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"