Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

Pa ovde je topic offtopic :mrgreen:

BTW, drugar, tebi je pola post-ova taj smajli sa tablom :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

svica je svica :kezo:

jbt otisao mi sad jedan fasader da za 30e/h da postavlja demit u svici, sa placenim smestajem... dan 300e, malo li je :opustanje:

Izvadio je madjarski pasos i paljba... :o
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

I onda kazu tesko upasti u Svicu :kezo:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sa EU pasosem, nikakav problem ;)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Rumunski pasos sredis za dzak sapurina i veknu 'leba.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

^^

Da ali Rumunija nije na beloj sengen listi valjda? :zbunjen:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Za Rumune i Bugare ne vazi...tek od 2016 ;)
Za nove clanice (Madjarska, Slovenija itd.) trziste su otvorili prosle godine i navala je toliko velika da planiraju da im suspednuju tu privilegiju.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Pa dobro, 2016. tek (nisam znao jbg), ali sad dok je jeftino sredis pasos. Kasnije ce biti skuplje i komplikovanije. Ovo mu dodje kao ulaganje u buducnost. :pardon:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Milana
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2013, 21:40

Post od Milana »

Pozdrav!

Totalno sam nova u svemu ovom i nemojte da me grdite ako mozda negde ima neki zatureni odgovor na moja pitanja. :-)

Za početak moja priča je da želim na jesen da se preslim u Nemačku, imam rodbinu tamo koja bi mi pomogla u tome, zanima me da li iko zna kakva je potražnja za ekonomistima tamo, kakve su im plate. Konkretno, završavam ekonomski fax u Novom Sadu, smer Finansije, bankarstvo i osiguranje.

Svaki odgovor bi mi dobro dosao! :ovacije:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pozdrav i dobrodosla Milana. Ne znam kakvo ti je znanje nemackog, ako te interesuje proveri ponudu poslova recimo ovde, nisu sve profesije trazene ni tamo. Ja isto gledam u nekoj perspektivi drzave sa tog govornog podrucja, mada sam skroz druge struke. Koliko sam ja skapirao, bez B2 nivoa nemackog minimum nema puno vajde ako hoces neki normalan posao u struci, sto ti toplo savetujem da ti bude prioritet, a ne da cistis, peres case i slicno na duze staze. Druga stvar su papiri, ne znam kako sa tim stojis, jer nisam siguran koliko Nemci tolerisu ilegalce, mada neki posao koji je slozeniji i vise placen tesko da ces raditi bez papira. Znam da za deficitarno obrazovane ljude imaju program bluecard koji je prakticno skraceni put za dobijanje njihovog drzavljanstva. Imaj u vidu da plate za "obicne" poslove tamo nisu basnoslovne, u zavisnosti od grada i kojecega jos od 1000-1500e red velicina +-. Ne bih dalje da pisem, ovo su info koje sam dobio od drugara koji je pre par meseci otisao tamo da radi kao masinski inzenjer nakon zavrsenih studija ovde i sa odlicnim znanjem jezika.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Milana
Reactions:

Post od Milana »

Sto se tice jezika trenutno sam na osnovnom nivou, s obzirom da sam celo skolovanje ulagala u usavrsavanje engleskog. :nemampojma: Moja neka zamisao je da odem tamo i prvih godinu dve radim neke/bilo kakve poslove, kako bih mogla da poradim sto vise na nemackom i kako bih vremenom mogla da apliciram za neko mesto u struci. Citala sam o toj plavoj karti i koliko sam skontala ima prica da ti je zanimanje deficitarno pa da je dobijes, ali isto tako i ako ti poslodavac posalje ponudu, bez obzira da li je deficitarno ili ne, dobices je, samo da si visokokvalifikovan. Preskace se ona procedura da prvo mora da trazi po zemljama EU pa onda prelazi na ostale zemlje, itd.

Nikako nisam uspela da pronadjem ni okvirno kako se placa moja struka tamo, a bas bih volela da znam, eto :nemampojma:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Pa rekla si da imas tamo rodbinu, mozda oni imaju nekog koje tvoje struke pa mogu da ga pitaju. :-|
Slika
Milana
Reactions:

Post od Milana »

Nemaju, to je stara skola prebegla davnih 40-50ih.... Dobila sam neku informaciju okvirno, ali da mi pak nista ne vredi bez mastera, tako da sam u velikoj dilemi bas... :nemampojma:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Iz mog licnog iskustva nemoj da se a priori oslanjas na rodbinu. Moras da saznas koliko su i sta konkretno spremni da ti pomognu. Hteti pomoci i moci pomoci su razlicite stvari. Raspitaj se dobro i kako ces obezbediti papire za tih nekoliko pocetnih godina, ako ne zelis da ides tamo-vamo svaka 3 meseca sa nasim pasosem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Milana
Reactions:

Post od Milana »

Znam sve te predrasude o rodbini, vrlo dobro. :trljamoci: ovo je neka druga prica sasvim... mislim, bice, nadam se :P sve u svemu, na nekom drugom forumu me konstantno upucuju na master, sto ja nikako ne bih volela, nemam vise ni snage ni volje za to... Tako da sam bas u velikoj dilemi.... :ccc:
Odgovori