Vidim da je tema stara, ali posto i ja zivim van srbije, red je da odelim neka svoja iskustva...
Naime, doselio sam se u Nemacku, pokraina Baden-Wuerttenberg, grad Heilbronn 01.12.2014. godine.
Iz sale, zezanja, ili vica, kako zelite u julu 2014. konkurisao sam na posao u jednoj firmi ovde. Sve je islo u fazonu "ma jok, gde ce oni mene" ali krajem avgusta, ugovor i pregovori su bili zavrseni, tako da sam svoj dobrar posao u Srbiji napiustio i dosao ovde.
Od prvog dana, razuveravaju me i shvatam da sve nase predrasude o Nemcima bas i ne stoje. Kolege iz firme su mi na svakom koraku pomagale, kao najrodjenijem, od zavrsavanja dokumenata do nalazenja stana sto u Nemackoj nije ni malo jednostavno. I kosta finansijski, trazi dosta vremena i nerava.Stanovi, oni pravi, retko su slobodni pa morate dugo da trazite sem ako niste spremni da zivite u neuslovnom stanu.Za to vreme ziveo sam u stanu koji je bio odlican ali za samca. Kako je bio planiran dolazak porodice, trebalo je naci veci stan.
Sto se dokumenata tice, tu sam se prvi put sreo sa nemackom efikasnoscu. Nikada u opstini nisam cekao duze od 10 min, a kako nisam govorio nemacki, sve je najnormalnije obavljano na engleskom. Moja firma se potrudila da mi nadje i plati privatnog profesora nemackog jezika i sa time covekom "se druzim" vec godinu dana, a verovatno cu i dalje.
Sto se posla tice, posveceni su, max profesionalni, sve sto ne znate, nije problem, naucicete. Ljudski odnos, posteno, iskreno, ali druzenja van posla nema. Svako ide svojoj kuci i bavi se svojim zivotom.
Slazem se sa nekim ljudima ovde, tacno se vidi ko je stranac. Ovde samo Turci i Siptari vicu po ulici, napanjuju muziku i potpisuju kolima kad krecu.Jednio se oni divlje ponasaju. Svi ostali su, normalni i uterani u red. Neverovatno mi je kako toliki broj nacija tako funcionise. Jednostavo, svi postuju sistem i stvar je na mestu.
Sto se samog zivota tice, nije onako kako nasi ljudi pricaju. Mnogo, bre lazemo. Prvo, ne zaradjuje se toliko koliko ljudi pricaju. Uglavnom svi brutto platu prijavljuju kao neto. To su gluposti, koga lazu. Plata radnika je ovde oko 1500 evra, tako da dva radnika sa porodicom lepo i stabilno zive. Nema za rasipanje ali za lep i normalan zivot ima.Morate racunati da su u manjim gradovima cene kirije oko 10Evra/kvm +rezije, koje mogu biti sve zajedno za stan od 75 kvm 250 evra...Naravno, svi ih placaju. Znaci stan je 1000 evra. U vecim gradovima, poput Minchena, Frnakfurta, stan je oko 25Eur/kvm...
Hrana je, dosta jeftina, nesto malo skuplja od Srbije. Voce i povrce su u odnosu na Srbiju skupi i to je ono na sta recimo ne mogu da se naviknem. Jabuke su 2 evra, kruske takodje, ali je kg paprike skuplje od kg mesa. Cetvoroclanoj porodici za hranu treba 600 evra, od prilike sa svim higijenskim preparatima i kucnom hemijom. Za dobar auto morate izdvojiti oko 300 evra mesecno. Ostaje jos garderoba, letovanje...taman se to sklopi na te 3000 evra...
Usluge su jako skupe, recimo, slikanje za dokumenta je oko 20 eur, sisanje je 15 evra...Ali je mesecna karta za bus na svim relacijama 50 evra...Kazna za svercovanje 40...Ko voli nek izvoli...Diesel je ove nedelje 1.099 evra za litar i to varira ali se moze desiti da je na autoputu diesel 1.35 evra...
Ovo je prica Nemacke. U CH je potpuno drugacije.
Plate su vece, ali je dosta skuplje i jos jedna stvar, teze se dobijaju papiri a jezik nije nemacki