Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od McGruja »

Kada nemaju znanje da prave zakone, bagra
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kada smo vec kod zakona, evo danas saslusavaju premijera Holandije o skandalu da se placao drzavnim parama kriminalcima (min 4 miliona evra) 2000 godine. I to preko banke (ABNAMRO), a banka je "ïzgubila" slucajno sve podatke o transakcijama (iako se zna - neko valjda cuva papirnu potvrdu :)) I kao sada ce neko biti smenjem, sve Holandske kolege se nadaju da ce zakon preovladati - a ja njima pa politicari su to bre sta ocekujete da se opametio posle 15 godina :) Uopste zadnjih par godina jako se prelazi preko zakona sto je za njih bilo nezamislivo. Najsmesnije je bilo sto me je jedan kolega pitao - A ti sigurno dolazis iz malo korumpirane drzave :)

Inace zadnjih par stranica mi deluje kao diskusija proletarijata i burzuazije na temu troskova zivota :) Jedan od jacih razloga mog odlaska je bio gadjenje od Srpske burzuazije :) U Holandiji je burzuazija skoro u potpunosti odvojena od obicnog sveta i tacno se zna ko je tamo - a sve ostalo je proletarijat i to lako prihvataju :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Svuda se ljudi sortiraju po kolicini para, svuda se zakoni primenjuju po kolicini uticaja.
Uvek bilo i uvek ce biti.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Xepoj87 napisao: Poenta je da je i u Srbiji takodje potrebna ogromna kinta da bi bio svoj covek, da ne mora niko da ti pomaze.

Sent from my Sony
Kao i svuda. Zato i tvrdim da 1000 evra nije nikakva lova za samostalan život ni u Srbiji, ni u Nemačkoj.

Druga je stvar to što Srbi imaju imovinu u vlasništvu koju nasleđuju i čije posedovanje je veoma jeftino i to što većini roditelji dopunjavaju budžet.

Drugar iz BG ima platu 1200 evra i kad neko pogleda sa strane, rekao bi da živi bolje od većine Nemaca a pozadina priče je da on skoro ni jedan dinar ne troši na hranu. Sve stiže iz sela od roditelja koji su se tamo vratili a njemu prepustili stan koji su dobili od firme u vreme socijalizma. Pored toga kupio je još jedan stan na kredit koji izdaje (kao i svi na crno), vozi nov Hyundai, letuje, izlazi i sve u fulu... ali najbitnije troškove on zapravo nema jer su ih 'preuzeli' roditelji.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

xepoj: Apsolutno. Uređenost zemlje samo bolje prikriva afere, a omogućava da afera bude ozbiljnija. Nemačka je tipičan primer, imaju dugačak spisak multimilijardskih afera.

Najuticajniji ljudi žive mimo svih pravila i zakona, nema to veze sa korumpiranošću nižih slojeva državne uprave.

Floyd: Pa dobro, npr. čovek putovao po nezgodnim destinacijama, zaradio za dve gajbe, u jednoj stanuje, drugu izdaje, našao korektan posao za oko 1000€ i sa tom matematikom može OK da živi. Da ima još jednu platu, bez bilo kakvih kredita i optećenja, mogao bih da živi. E, sad, nije to neko luksuziranje niti ima prostora da proširi supstancu, ali iz meseca u mesec može da zatvori krug bez ikakvog nerviranja.

U tvom primeru čovek vozi Hyundai, nov, prema tome, jeftiniji auto. Očigledno je skroman, a ima adekvatne prilive u skladu sa prohtevima, i zato je verovatno veoma zadovoljan životom ovde. Nije sve u parama. Ako možeš bez problema da zatvoriš krug svakog meseca, a da ti ostane puno vremena za privatne stvari i da se ispunjavaš čime god, sportom, hobijima, porodicom, po meni je bolje nego da za neke veće novce slobodno vreme pretvoriš u spavanje i skupljanje energije da preživiš sledeći radni dan.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Floyd napisao:
Xepoj87 napisao: Poenta je da je i u Srbiji takodje potrebna ogromna kinta da bi bio svoj covek, da ne mora niko da ti pomaze.

Sent from my Sony
Kao i svuda. Zato i tvrdim da 1000 evra nije nikakva lova za samostalan život ni u Srbiji, ni u Nemačkoj.

Druga je stvar to što Srbi imaju imovinu u vlasništvu koju nasleđuju i čije posedovanje je veoma jeftino i to što većini roditelji dopunjavaju budžet.

Drugar iz BG ima platu 1200 evra i kad neko pogleda sa strane, rekao bi da živi bolje od većine Nemaca a pozadina priče je da on skoro ni jedan dinar ne troši na hranu. Sve stiže iz sela od roditelja koji su se tamo vratili a njemu prepustili stan koji su dobili od firme u vreme socijalizma. Pored toga kupio je još jedan stan na kredit koji izdaje (kao i svi na crno), vozi nov Hyundai, letuje, izlazi i sve u fulu... ali najbitnije troškove on zapravo nema jer su ih 'preuzeli' roditelji.
Cesto pominjete nasledjivanje i slicne stvari ...

Zato sam u jednom od prethodnih postova i rekao da se moze porediti samo stranac u srbiji i srbin u inostranstvu.

branjo, ne tuguj!
Imaces papira za reciklazu :D
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Nasledjivanje/poklanjanje je osnova lagodnog zivota u Srbiji, bez 3x vece plate od proseka.
Vec sa oko 1000e, ti mozes ok da zivis, a sa 1500 lagodno.

Sent from my Sony
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa može ok da živi kad drugi dotura još 600 koliko bi bila kirija za trosoban stan i ostale namirnice koje dobija od matoraca.

Zašto oni ne bi izdali stan i od tih para vozili nov auto?

Znam ja kako se ljudi 'snalaze' u Srbiji ali treba biti realan pa porediti iste stvari a ne fazon u Nemačkoj mi treba 1000 za stan a u SRB imam džaba kod matoraca.

Auto koji te u DE košta 10000 evra godišnje, koštaće te i u Srbiji... s tom razlikom da u DE sa vss to možeš da priuštiš a u SRB ne, sve i da te ukenja da se uglaviš u stranoj firmi i dobiješ platu preko 150k dinara.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ne, pricam sam.da zivi, vec smo spominjali porodice :)
Sa 1000e moze stan da se kupi, da ti pola.plate ide na kredite, a pola na troskove.
1500e je vec laganini bez luksuza.

Sent from my Sony
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

nikaragva napisao:
Floyd napisao:

Sent from my Sony

Cesto pominjete nasledjivanje i slicne stvari ...

Zato sam u jednom od prethodnih postova i rekao da se moze porediti samo stranac u srbiji i srbin u inostranstvu.

branjo, ne tuguj!
Imaces papira za reciklazu :D
Naravno. Zato je sve to relativno a kao što vidimo po postovima u ovoj temi i subjektivno.

Onom ko nasledi dva stana u BG a nije preterano ambiciozan, bolje je da sedi tu gde jeste. Inženjeru iz provincije je bolje da pali u DE inače će mu u BG (gde jedino može da nađe pristojno plaćen posao) cela plata otići na kiriju i hranu.

Pa i u FR su plate prilično male u odnosu na troškove života ali sam isto tako upoznao lokalce koji su nasledili nekoliko zgrada u Parizu i lade OO a žive život više srednje klase.

Poenta je da u DE, bez obzira na zanimanje, možeš da živiš samo od svog rada a u SRB ne.

Ostavimo na stranu sistem koji u SRB skoro ne postoji.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

75% inženjera koje ja znam se sprema za odlazak,
ostalo se uvalilo dobro preko nazadnjaka i drma Beogradom.
U par manjih gradova po ED aktiviraju penzionere jer nema mladih ing.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Ja sam ziveo super sa 800€ + bonusi. Doduse imao sam sluzbeni auto i karticu ali sam je retko koristio. Sve zavisi od navike.
Ovde je dobro ziveti jer smo navikli. Tu su ti prijatelji, familija.
Ali kad vidis kako je lagodno u uredjenom sistemu gde se znaju pravila, lako se naviknes.
Sto kazu ovi moji iz Kanade, to mi je bio glavni utisak, svi znaju gde ce biti za 5-10 godina. Kola, nekretnina, odmori, skolovanje. Mi ovde smo od danas do sutra.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Koliko god otrcano zvučalo, i ta dinamika života ovde, ako mogu da je tako nazovem, ima svojih prednosti.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Na kakvu dinamiku misliš? Na grebanje od staraca?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne, nego na snaženje i adaptaciju svim promenama. Radim u mešovitim internacionalnim timovima, na vrlo dinamičnim projektima, gde se kolege iz zapadne Evrope uopšte ne snalaze kako treba. Apsolutno su za svaku sitnicu navikli da postoji čovek koji to rešava i sve, izuzev najužeg dela njihovog posla, im je crna kutija.

Kad takav čovek ne postoji, kao što je čest slučaj u navedenom primeru, algoritam se zakuca.
Odgovori